Синиша Павић: Потребно је много мудрости у породици да се дете васпита

12 септембра, 2016

Синиша Павић о писању, прошлости и садашњости: И сада радим, али од писања до снимања дуг је пут, па ћемо видети шта ће од тога бити
Sinisha-Pavic (2)_620x0
ПИСАЦ чија су филмска и серијска дела обележила генерације, Синиша Павић, и данас је присутан на малим екранима. Тренутно се на РТС 1 репризира његова серија “Стижу долари”, а реплике из “Врућег ветра”, “Лафа у срцу”, “Тесне коже”, “Чуда невиђеног” и још сијасет Павићевих остварења готово да представљају део опште културе – нема тога који не зна бар једну од њих. Иако правник по струци, до сада је написао потку за чак 51 остварење, од којих је последње било “Бела лађа”.
– Писање ми је начин живота – истиче Павић. – И сада радим, али од писања до снимања дуг је пут, па ћемо видети шта ће од тога бити. Не волим да унапред причам, често напустим првобитну идеју, променим је потпуно, дођем у фазу да то што сам почео није довољно инспиративно да бих ишао даље. Тек кад осетим да сам на свом терену, идем даље. Садашња идеја ми је веома добра, али не знам у којој мери може да буде кључ за отварање тема.
О томе зашто је у готово свакој његовој серији новац једна од важнијих тема, Павић каже:
– Кад зачепркате данас односе међу људима, на дну ћете пронаћи новац. “Бољи живот” је био све, осим везан за новац. Сећате се најавне шпице – “Живот тражи боље људе”. Новац није био тема, већ само почетна мотивација. Наш живот је тада, када се приближавао крај СФРЈ, већ био померен од правих животних вредности, па се испуњавање једноставних услова показало као тешко и компликовано. Људи су били срећни када су били здрави. У серији “Срећни људи” сви Голубовићи су мање-више губитници. Однос према животу доведен је до приче о псу који не може да се определи између своја два добротвора, јер носи у себи емоцију.
Ни “Породично благо” није била трка за новцем, додаје Павић:
– Та количина новца, потребна да би се решио породични проблем, могла је да се створи малом, привременом спекулацијом. То није успело и одатле потичу све невоље. Новац је неизбежан као средство преживљавања, али у мојим серијама ником није донео нити лак живот, нити срећу, а понајмање добар живот. То се најбоље види у “Доларима”. Мит о томе да ће неко други да нам донесе новац толико је био јак да је реметио све односе одозго до доле. Прича је пледоаје против новца као мита који ће нам живот учинити бољим.
А какве вредности се данас цене? Наш саговорник примећује да наизглед никаквих вредности више нема.
– Ко је данас идол младих људи, који је то однос према раду који вас стимулише да радите добро, шта добијате добрим успехом, како убедити младе људе, с обзиром на то да виде друштво пред собом које их чека, да уче, стичу образовање, чиме се праве вредности данас у друштву стимулишу? Потребно је много мудрости у породици да се дете васпита, јер све ван куће гура га у другом правцу. Од куће до школе види бахате возаче, скаредне слике на насловним странама, јефтин пут до успеха, децу од 12 година која јавно наступају као певачице, постају звезде у том добу. Родитељи то подржавају, тресу се док је дете на сцени нафракано, плаше се да ли ће постићи такозвани успех. Како ћете то дете усмерити да се до успеха долази стрпљењем, вредноћом, радом?
Иако је загазио у девету деценију, наш познати писац живи пуним плућима: – Сваки дан је вредан живљења и треба да буде испуњен неком врстом радости, да би се дошло до пуног живота – да имате кога да волите и за кога да радите.
– Генерације којима ја припадам одрасле су на књигама, које су нам говориле много о животу, шта ће бити пре и после нас. Данас, са овако развијеном индустријом забаве, која је плитка и извештачена, где се сваки тривијални догађај прати вештачким смехом и аплаузима, намеће се банални свет као узор у ком се може лако живети. У овом времену све је на дугме, од ТВ до аутомобила, млади седају са 16 година за волан. За нас је појава фрижидера био догађај. Све што је човека ослободило свакодневног ропског рада, гурнуло га је у амбијент у ком је проблем доколица. Кад човек престане да ради, не окреће се правом садржају који ће да допуни живот.
 
Извор:  Novosti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама