Школа није естрада

1 новембра, 2015

Поједине средње, а све чешће и основне школе у последње време доносе правилнике о облачењу и понашању ученика, али и наставника.

Без маркиране одеће, упадљиве шминке и високих потпетица, овако је изгледала генерација гимназијалаца која је школске клупе напуситила давне 1972. године.

uniforme
Данас, више од четири деценије касније, на десетине различитих школских прописа креирају изглед нових генерација, које кажу да униформа некада и није била лоше решење.

“Ја сматрам да би требало да се уведу униформе због материјалног стања, примећује се кад неко носи другачије ствари и то се доста коментарише”, сматра једна од ученица.
Ученици верују и да се многи од њих не би сложили са униформама али да можда не би било лоше да се проба.
“Боље је да имамо униформе, јер се онда не би видело ко је како обучен и због материјалног стања и свега”, објашњавају ученици.
Да школа није естрада, 2.500 ученика средње Медицинске школе, свакодневно подсећа правилник са огласне табле. Шта је од одеће пожељно обући, кажу у овој школи, углавном се поштује. За изузетке, опомене углавном усмене, док строже казне због деколтеа или кратких панталона изостају.
Директорка средње медицинске школе “Београд” професорка Нада Трифковић каже да јој се пар пута десило да је вратила ђаке, јер су дошле заиста непримерено обучене, поготово у мају када су завршни испити и излазе пред комисију и одлазе у наставну базу.
Према њеним речима, није баш добро ни због њих, ни због наставне институције ни због будућег позива да се појављу као да су пошле на плажу.
“Јесте било пуно покушаја, било је ту шминке за вечерњи излазак, а ми имамо наставу у току пре поднева, било је различитих покушаја да се имитирају естрадне звезде”, каже наставница педијатрије Иљана Ракић.
Да за правилнике облачења често немају подршку родитеља, потврђују они који са децом раде сваки дан и додају како тинејџери у жељи да буду примећени лако пређу границу између пристојног и провокативног.
“Врло је важно да ти правилници буду адекватно планирани, у смислу да не буду превише рестриктивни, репресивни, негде да оставе неку флексибилност у границама пристојности и негде да постоји подршка родитеља и сарадња”, каже школски психолог Миља Кривокућа.
А и на другим местима униформе ће ускоро добити зелено светло.Тако би од Нове године према најавама и судије могле носити тоге, па зато не треба да изненади уколико и школство поново “ускочи” у униформе.
Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама