Škole se uključuju u promociju vakcinacije protiv HPV virusa

19 septembra, 2022

Osnovnim i srednjim školama u Srbiji stigao je dopis da podrže promociju vakcinacije protiv humanog papiloma virusa (HPV), najčešćeg izazivača karcinoma grlića materice kod žena. Obrazovne ustanove su dobile edukativni materijal od Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, koji je planirano da distribuiraju roditeljima preko vajber grupa, na roditeljskim sastancima, ali i da okače na sajt škole. Planirane su i radionice za roditelje od strane nadležnih domova zdravlja i drugih zdravstvenih ustanova.

“Ukoliko roditelji iskažu zainteresovanost da vakcinišu svoje dete neophodno je njegove kontakt podatke proslediti nadležnoj službi za zdravstvenu zaštitu dece u Domu zdravlja”, navodi se u dopisu Batuta dostavljenom školama.

Karcinom grlića materice je vodeći uzrok smrtnosti u populaciji žena. Procena je da je samo u 2020. godini na globalnom nivou, kod 604.000 žena dijagnostifikovan rak grlića materice, dok je 342.000 žena letalno završilo usled ove bolesti. Ovo je najčešće dijagnostifikovan rak u 23 zemlje i vodeći je uzrok smrti od raka u 36 zemalja sveta.

“S obzirom na to da se Srbija i dalje nalazi u grupi zemalja sa visokim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice u Evropi, započeta je vakcinacija devojčica i dečaka uzrasta od 9 do 19 godina preporučenom HPV vakcinom u domovima zdravlja o trošku države”, podsećaju iz Batuta.

Načelnica pedijatrije Doma zdravlja Vračar dr Snežana Leković kaže za Euronews Srbija da vakcinacija protiv HPV virusa ide dobro, da su trebovali dodatne količine vakcina.

Ističe da uglavnom dolaze starije tinejdžerke, sa 17, 18 godina da se vakcinišu.

“Važno je da se vakcinišu pre stupanja u prve seksualne odnose. Vakcinacija je besplatna i za dečake i devojčice, ali uglavnom dolaze devojčice”, navela je Leković.

Dečaci i devojčice do 14 godina primaju je u dve doze, a za one starije zbog drugačijeg imunološkog odgovora vakcina se daje u tri doze.

Više na: Euronews Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama