Školski kalendar za 2017/2018. za Srbiju

jul 6, 2017

Tabelarni pregled obrazovno-vaspitnog rada osnovne škole za školsku 2017/2018. godinu. Kalendar objavilo Društvo Učitelja Beograda.

Izmenjeni kalendar za Vojvodinu pogledajte OVDE. 
 
 
 

Kalendar za Vojvodinu pogledajte OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


36 komentara na "Školski kalendar za 2017/2018. za Srbiju

 1. Nikola Ilic kaže:

  Pocetak skolske godine u Petak, iscepkan zimski raspust na dva dela. Pocetak drugog polugodista, ide se 3 dana pa opet 2 dana Drzavni praznik. Sta reci ovako organizovana skolska godina?

  1. Milica kaže:

   Reći da se radi bez zdravog razuma, kao i većina stvari u ovoj državi. Tako nam je kada nam državu vode “stručnjaci”

   1. Dr. J kaže:

    Jedino ovako u fentuaru moze da bude gostiju na planinama… Malinjentrosak finansiranje pisanja zakona.kpji omogucava to u odnoau na benefit

   2. Rada kaže:

    E kad nisu tebe postavili da vodis drzavu – strucnjaka…

  2. Biljana Stankovic kaže:

   Gledam i isto mislim, zbog čega raspust kreće 1.02. Ako imaju ta 3 dana izmedju???? Sto za toliko nisu pomerili početak raspusta? Ništa ne može da se organizuje.

   1. Nina kaže:

    Moja skola nam je produžila raspust za ova tri dana ali zato na kraju godine moramo da nadoknadimo

 2. Maja kaže:

  Strašno glupo! Vratite normalan raspust makav je bio i pre 30god, sta izigravate?!

  1. Ivana kaže:

   Pa moraju da bi kao “nesto radili” 😬

   1. jadranka kaže:

    Ziva istina 😀

  2. Jelena kaže:

   Upoređujem školski kalendar u Srbiji i Austriji i dolazim do sledećeg zaključka:
   Ove školske godine je u Srbiji 180 nastavnih dana, u Austriji 179. Zimski raspust, tradicionalno (samo) jedna sedmica u februaru, za Božić dve sedmice, za Vaskrs deset dana, i poneki produženi vikend.
   Zato deca u Austriji (mnogo naše među njima) idu do kraja juna u školu, za razliku od đaka u Srbiji, tako da naši imaju zbirno više raspusta.

   1. Miljan kaže:

    Nema potrebe da uporedjujemo sa bilo kojom zemljom ipak ovo je Srbija sve je drugacije, ili uporedi sa Amerikom, Engledkom, Spanijom, Francuskom sta ste se uhvatili za tu Austriju ili Nemacku.

   2. Ana kaže:

    Baš i nije tačno.Ako se ima u vidu da deca u Vojvodini moraju po sili zakona da imaju raspust od katoličkog božića pa do 10/og januara,gde ulaze u sastav i državni praznici,deca u Srbiji imaju sasvim korektan raspust.Nikad državni praznici nisu ulazili u sastav raspusta,ovo što se radi u Vojvodini je sramota i veliki šamar srpskom narodu!Inače,na zapadu deca svaki mesec dana imaju mini odmor,a naša to nemaju!I u Vojvodini deca nisu imala jesenji raspust,kao deca u Srbiji!

    1. Mama kaže:

     Prvo bez obzira sto je u Vojvodini raspust iz jednog dela, a u ostatku Srbije iz dva raspust traje isto dana. Ako mi ne verujete prebrojte, izracunajte, sta god hocete. Cinjenica je da vecini roditelja i dece u Srbiji ne odgovara raspust kakav je sad, ali to nije razlog da se medjusobno prepiremo. Ministarstvo Prosvete je nadlezno za to, a ne roditelji.

    2. ja kaže:

     Ana, Vi ste siromasni u dusi i vrlo jadni takvim komentarom pokazujete koliko malo vredite.

  3. Aba kaže:

   Naravno,pravi komentar,vratite kao pre trideset godina,kada se znao neku red,kada su subote prve u mesecu bile rezervisane za drustveno koristan rad.Za Usk
   rs deset dana nerada,pa onda Prvi maj cetiri dana,bruka

 3. Lana kaže:

  Ovo je katastrofa! Ne razumem zasto nastavnici ne strajkuju ako vec roditelji nece. Nadam se da nece unistiti i letnji raspust kao zimski.

  1. Raspust kaže:

   Zašto bi nastavnici štrajkovali kada kao zaposleni u vreme zimskog i jskršnjeg raspusta bilo kako bilo rade. Samo učenici imaju raspust dok zaposleni u obrazovnim ustanovama imaju godišnji odmor od 30 radnih dana u vreme letnjeg raspusta učenika. Oni koji pominju raspust za zaposlene u obrazovnim ustanovama žive u dalekoj prošlosti.

 4. datza kaže:

  Do drugog razreda osnovne škole mislim da đaci treba da nauče iz matematike osnovne operacije sa brojevima do 100.
  Prvo polugodište za osnov.škole ima 101 nastavni dan, a drugo 79.
  Baš ujednačeno, nema šta!
  Ako se ne varam, jedan od glavnih argumenata za izmenu šk. kalendara (sprovedenu prošle šk.godine) je bio taj da je prvo polugodište bilo kraće od drugog.
  Ala su izjednačili!!!
  Ministarstvo Prosvete je moglo da angažuje učenika 2. razreda oko ujednačene podele broja radnih dana.

 5. Natasa kaže:

  To je sve super, sta bi rekli da vam deca imaju najkraci raspust u Evropi kao sto je to u Holandiji … skolska godina 42 radne nedelje, letnji raspust 6 nedelja, skola svaki dan u najboljem slucaju do 15:00 a ima dana kad su u skoli i do 17:00. I jos nista ipad, no taksi, no “gradski” … “Going Dutch” – svako placa svoj bic, o svemu ostalom brine drzava. U skolskom dvoristu 1001 bicikl….I stalno se bunite, sta fali raspustima. Pa svaki psiholog ce vam reci da je mnogo bolje imati cesce, a krace raspuste.

  1. X kaže:

   Pa vratite se u lepu Srbiju

   1. Natasa kaže:

    Ja uopste nisam rekla da je ovo “moje” lose, cak sta vise odlicno, skoro pa savrseno. Vise sam htela da ukazem da se roditelji u Srbiji mnogo mesaju u svaki segmen skolovanja i da svaku promenu koja per se ne mora biti losa, a docekuju je na noz. Sta fali zimskom raspustu u dva dela biras kad ces na zimovanje. Ja razumem da se mogu naci primedbe i zamerke mnogim promenama, ali ne bas svakoj.

  2. Nevena kaže:

   Pa gospodjo, ako vam tamo neodgovara vi se vratite ovde

  3. Jovana kaže:

   Apsolutno se slažem sa svime što ste napisali. Ali kod nas je običaj da se baca drvlje i kamenje na svaku, ma i najmanju promenu. Ne sećam se kada sam slušala salve pohvala na bilo koju temu.

 6. Elvis Prisli kaže:

  U prosveti ne treba da rade ni na koji nacin osobe koje nemaju decu.

 7. Natasa kaže:

  Kakvu ste glupost rekli. I kao djak a sad i kao majka tvrdim da su za decu mnogo bolji bas oni.

 8. Konan kaže:

  Jako loše organizovan zimski raspuat u 2 dela . Nedozvoljava nikakav odmor ili zimovanje

 9. Nichesco kaže:

  Uzas nam je raspust bolje bilo pre

 10. Dr. J kaže:

  Kako bi inace planine narocito Kopaonik imale goste u februaru. Finansiranje pisanja propisa odgovarajuce sadrzine i izglasavanja istog je jeftino spram benefita.

 11. IlonaK kaže:

  Rasprava ide u raznim pravcima… ono sto primećujem, da niko ne posmatra stvari iz ugla deteta. Pričamo o godišnjim odmorima, tur.sezoni, da li odgovara roditeljima, nastavnicima…moje mišljenje je da podela raspusta u 2 dela pre svega ne odgovara deci. Posmatram svoju decu (koji su uzgred odlični djaci, naučeni da vrlo samostalno uče i rade domaće zadatke) i primećujem da su toliko dekoncetrisani i raspusteni posle prvog dela raspusta… da im treba još malo da se odmaraju, naspavaju i da je odlazak u školu i tone d.zadataka, koje im tovare ogroman teret. Ne da im se ne radi već se čak ni ne sete da imaju obavezu… Dok im te obaveze u toku školske godine ne predstavljaju problem. Nas program učenja nije prilagodjen tome, da kako psiholozi kažu, treba češće praviti manje raspuste. Deci treba još odmora! Zaključak: Onako kako je bilo pre, ne zato sto sam nostalgicna, već zato sto je optimalno da otputuju 1 nedelju, da malo borave kući i naposletku par dana im treba da se pripreme i naostre za predstojece polugodište. Nebitno da li je raspust u januaru ili februaru, samo da je iz 1 dela! Sramota za sistem a i za sve nas ako se ispred interesa dece stavljaju raznorazni dr. razlozi da ih ne nabrajam. Obrazovni sistem treba na prvom mestu da radi u korist dece!

  1. Natasa kaže:

   Pa “prebacite” koju nedelju od ionako predugog letnjeg rasputa u zimski pa ce vam biti bolje. I ne zaboravite da mnoge stvari nemaju nikakve veze sa skolskim sistemom, vec sa karakterom deteta, novim vremenima, zarazom mobilnim telefonima i prosto sve vecom lenjoscu dece i totalnim odsustvom roditeljskog realnog pogleda na svet i okolinu i mesto njihove dece u njoj. Nikad roditelji nisu bili nerealniji ili ako vam je lepse nikad nije bilo vise (popularno receno) prezasticene dece.

   1. IlonaK kaže:

    Pretpostavljam da pričate o svojoj deci.

   2. kosmopoliten kaže:

    Poštovana Nataša, veoma često čitam Vaše komentare na razne tekstove i,da budem iskrena, malo su mi dosadila Vaša poredjenja sa Holandijom. Živela sam u dve zemlje Evropske unije (srednja ii Zapadna Evropa) i radila u školama istih. Moj je utisak da se neke stvari jednostavno ne mogu uporedjivati, jer su naše zemlje veoma različite- od klime do školskog sistema. Majka sam dvoje dece i prosvetni radnik. Razumem obe strane: i nastavničku i roditeljsku. I sasvim razumem revolt vezan za raspust iz dva dela. Neke stvari u nasem sistemu se teško menjaju, jer zahtevaju novac ili velike izmene na koje niko nije spreman, Raspust, sa druge strane, može lako da se organizuje i to ne košta ništa. Ali slažem se sa onima koji smatraju da u ovom slučaju deca i nastava nisu na prvom mestu, već uski interesi turističke branše. To sa Holandijom nema nikakve veze.

    1. Natasa kaže:

     Interesantno….ja vas potpuno razumem, iz vas ne govore nikakvi argumenti već subjektivni roditeljski osećaj i lični interes. I to je uredu, ali to kosmopolite ne rade.
     Raspusti za sve delove Nemacke i Holandije nisu u isto vreme, praznici širom Evrope nisu u svim zemljama isti. Izbora uvek ima dovoljno, ali mogunosti ponekad može da zafali…. Mislim da kad imate raspust u dva dela da samim tim neće svi ići u isto vreme, pa je ipak “manja” guzva i na putu i na (u ovom slucaju) planinama. E sad ja ću vam reći da ti svi raspuiti za mnoge u Srbiji ne važe, jer oni uprkos svemu uzimaju decu iz škole i odlaze kad žele. Dakle u opštem interesu je bolje da raspust bude iz dva dela.
     Neke stvari u našem sistemu ne zahtevaju ni novac, a nije im potrebno ni vreme, a promena bi “osvežila” i dala novi impuls sistemu. Navešću vam samo jedan vrlo jednostavan primer ….. fabrikovanje “svih petica”. Eto to nemate nigde u Evropi, klima na to nema uticaj, za promene nisu potrebni novci, a ni velike izmene. Samo je potrebno malo zdravog razuma i realnosti. Ja ću i dalje biti “dosadna”, a vi me i dalje čitajte, pišite pod starim nikom i nastupajte sa argumentima, manje lično, više kao kosmopolita.

     1. Aleksandra kaže:

      Potpuno ste u pravu!

 12. Velja kaže:

  Moje dete nije iz Beograda i stanuje u domu (učenika). Za svaki, pa i najmanji praznik kada se ne ide u školu, sva deca moraju kompletno da se isele jer se dom za 2,3 dana izdaje kao hostel!!!. Konkretno. U ponedeljak 12.02. dete moram da uselim, u četvrtak 15.02 potpuno iselim i u ponedeljak 19.02 ponovo sve unesemo u dom.

 13. NEBOJSA kaže:

  Da li moze direktor skole da promeni neradne u radne dane . Uskrsnji praznici /prema tabelarnom pregledu ministarstva su od 30.03 pa do 9.04.2018.g ?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama