Skoro 85% učitelja se protivi ukidanju radnih svezaka

29 novembra, 2015

Od sledeće školske godine radne sveske neće biti obavezne. I udžbenici će ubuduće biti daleko tanji, što će značajno olakšati školske torbe. To je bila i namera prosvetnih vlasti kada je pravljen predlog Plana udžbenika, kojim se preporučuje koliko stranica treba da imaju udžbenici iz svakog predmeta. Na iznenađenje predlagača, nova rešenja naišla su na negodovanje struke. Učitelji i nastavnici tvrde da nije moguće da udžbenici budu tanji kada je ostao isti nastavni program i kažu da su radne sveske neophodne, naročito u nižim razredima. Zato od ministra prosvete zahtevaju da ne potpiše ovaj dokument.
rp_Udzbenici.jpgPo novom Zakonu o udžbenicima, koji je usvojen polovinom avgusta posle mnogo peripetija, Plan udžbenika mora da bude usvojen u roku od tri meseca. Plan odobrava Nacionalni prosvetni savet (NPS), čiji su članovi izabrani, ali ne i predsednik, koji treba da sazove konstitutivnu sednicu.
Prema zakonu, ukoliko NPS u roku ne odobri Plan udžbenika, to mora da uradi ministar. Kako nezvanično saznajemo u Ministarstvu prosvete, Verbić ipak očekuje da „zeleno svetlo” za ovaj dokument  da NPS.
– Nemoguća je nastava bez radnih materijala u kojima će deca u nižim razredima crtati i pisati. Anketirali smo 399 učitelja u 25 okruga i 84,7 odsto reklo je da su im za kvalitetan rad potrebne radne sveske. Postoji i opcija samostalne pripreme radnih materijala, ali ista ova anketa pokazala je da 73,5 odsto učitelja mora da uloži sopstvena sredstva za kupovinu papira i fotokopiranje – kaže Nataša Nikolić Gajić, predsednica Saveza učitelja Srbije.
Ana Blečić, član Nacionalnog prosvetnog saveta i predsednik Komiteta za obrazovanje Srpskog biološkog društva, kaže da je najveća zamerka ta što struka nije konsultovana, odnosno što se bitne odluke donose ne uvažavajući mišljenja stručnih društava, a pre svih nastavnika i učitelja.
Ova profesorka u Devetoj beogradskoj gimnaziji kaže i da je smanjenje broj strana atak na kvalitet udžbenika, a manji obim nije ni moguć bez izmene nastavnih programa.
U Ministarstvu prosvete preciziraju da nije tačna informacija da se radne sveske ukidaju, već se samo predviđa da ubuduće neće biti obavezne. Podsećaju i da je Plan udžbenika nastao u Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, a ne u Ministarstvu.
– Pravljenje tog dokumenta je i zakonska obaveza Zavoda. Njegovim stručnjacima u središtu pažnje je učenik, a ne pojedinačni predmeti – kaže naš sagovornik, odgovarajući na pitanje zašto Ministarstvo nije konsultovalo stručna društva prilikom izrade Plana udžbenika.
Kada je reč o radnim sveskama, u Ministarstvu podsećaju da zakon ne zabranjuje da udžbenik bude radni, odnosno đaci po njemu mogu da pišu kako je svuda u svetu, kao što to čine u radnim sveskama.
– Radne sveske predstavljaju degradiranje individualnog rada. Zašto je potrebno da svi učenici rade na istom materijalu? Mnogo je bolje da nastavnici za svakog đaka pripreme materijal koji odgovara njegovom znanju i sposobnostima – objašnjavaju u Ministarstvu, uz napomenu da bi ti troškovi bili nadoknađeni školama koje to budu tražile.
Preporuku o smanjenju broja stranica udžbenika u Ministarstvu prosvete obrazlažu činjenicom da je uvidom ustanovljeno da ima delova koji se ili ne obrađuju u nastavi, ili treba da budu sastavni deo drugih predmeta. Takođe kažu da je u pitanju samo preporuka i da niko ne sprečava izdavače, ukoliko žele, da objave udžbenik i na 500 strana. Sigurno neće biti odbijeni zbog obima, izričito tvrde u Ministarstvu prosvete.
Iako na prvi pogled deluje da zamerke struke na Plan udžbenika imaju podlogu u školskoj praksi, izgleda da su čitavu priču, kao i pre nekoliko meseci prilikom donošenja Zakona o udžbenicima, ponovo „zakuvali” najjači izdavači. Oni su od Ministarstva prosvete dobili tri godine da se udžbenici prilagode novom planu, a upravo toliki rok su i tražili. Međutim, za pojedine predmete u srednjim školama nema udžbenika, pa ukoliko žele da ih objave već za narednu školsku godinu, moraće da se ravnaju po novom planu.
Zato ne čudi da se već počelo sa održavanjem stručnih skupova, poput nedavnog, pod nazivom  „Netransparentnost u donošenju Plana udžbenika za osnovnu i srednju školu”. Među učesnicima je bio veliki broj saradnika Izdavačke kuće „Klet”, koja je dominantna na tržištu udžbenika.
Podsetimo, Nacrt Zakona o udžbenicima povučen je u maju zbog ogromnog pritiska privatnih izdavača koji je išao do Evropskog parlamenta, a novi dokument je usvojen sa izmenama tri meseca kasnije. Direktorka IK „Klet” Gordana Knežević Orlić je više puta za naš list demantovala da je zakon povučen zbog „Kleta”, već je tvrdila da je povučen jer je bio pun manjkavosti. Ona tvrdi i da „Klet” ne drži monopol na tržištu udžbenika u Srbiji, čak ni posle kupovine izdavačkih kuća „Freska” i „Novi logos”, jer je „spajanje kompanija normalno u čitavom svetu”.
Međutim, podaci do kojih je „Politika” došla, ipak pokazuju da se većina nastavnika opredeljuje za školske knjige upravo ovog izdavača (odnosno ove tri kuće koje su sada objedinjene), a da je Zavod za izdavanje udžbenika na drugom mestu.
Kako god bilo, prosvetne vlasti su čvrste u nameri da uvedu red na tržištu udžbenika, a i sam ministar prosvete Srđan Verbić je više ponovio da neće podleći pritiscima i raznim lobijima.
Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Skoro 85% učitelja se protivi ukidanju radnih svezaka

 1. JK kaže:

  Dok se oni dogovore,mnogo vode Dunav odnese,ili ti “dok se mlada presvuce,svadaba se provuce”.Naime, bez jasno postavljenog cilja ,ne moze biti ni dobrog resenja,Sve mogucnosti su u upotrebi,nebitno ko drzi monopol.Bitno je da udzbenik bude jasan,ocigledan ,sadrzajan,prilagodljiv i fleksibilan.Ako u ruralne sredine dobaci internet,mnogima ni udzbenici ,a kamoli radne sveske ne bi ni trebale.Medjutim ,to ce biti veci problem ,pa njegovo “velicanstvo”udzbenik i to radni bio je ,a i bice nezamenljiv,koliko god tehnologija uznapredovala.

 2. uciteljica kaže:

  Ponekad mi se cini da iz Ministarstva daju ovakve komentare da bi uvredili inteligenciju ucitelja i nastavnika. Ili mozda da ih razbesne i dodatno ponize. Nadobudne izjave o “degradaciji” individualnog rada” su apsolutno neprimerene situaciji u kojoj se nalazi nase skolstvo.
  Naravno da je “mnogo bolje” da nastavnik pravi materijal “za svakog djaka” i prilagodi ga njegovim sposobnostima. Ali da li je neko od tih strucnjaka ikada radio u skoli i zapitao se da li za to postoje uslovi u nasem sistemu skolstva ovakav kakav jeste.
  Necu ni da objasnjavam sta pod time podrazumevam. Svako ko ima iole radnog iskustva u nastavi zna o cemu govorim.
  Takodje, ne slazem se ni sa hajkom na izdavace, skole i nastavnike. U mojoj skoli, na primer, ne koristimo udzbenike nijednog od pomenutih izdavaca iz prostog razloga: ne dopadaju nam se. Roditelji udzbenike kupuju gde zele; skola sa nabavkom nema nista a mi, ucitelji, nemamo nikakvu dobit od prodaje istih. Osim sto koristimo udzbenike kojima smo zadovoljni.
  Resenja za teske torbe nisu u odbacivanju radnih sveski, vec u smanjenju obima nastavog gradiva i izbacivanju bespotrebnih predmeta: gradjanskog, verske nastave, narodne tradicije, cuvara prirode i slicnih.

  1. tanja kaže:

   Geograf sam. Štampana radna sveska ili karta i kopirana imaju ogromne razlike u preglednosti, boji,kvalitetu …pisala sam o tome-kopirane listove”pogube” a na njima su regije Evrope ili grupe naroda-materijal za duže korišćenje (3-5 časa.)

   1. uciteljica kaže:

    Slazem se sa vama. Vrlo je slicna situacija i u razrednoj nastavi. Kako u prvom razredu ucitelj moze da “proizvede” nastavni listic u boji za, recimo delove biljke. Ili u cetvrtom razredu, kartu Srbije sa kolicinom padavina u boji (plave nijanse), i da zatim od ucenika trazi da tu kartu procitaju. Ovo su primeri iz nase prakse.
    Uz to, neko iz Ministarstva je izjavio da se planira da svaki ucenik u Srbiji dobije tablet!!!! Iako tablet svakodnevno koristim u nastavi (ne ucenici pojedincano), ne vidim kako tablet moze da zameni radnu svesku, opet na mladjem uzrastu. U srednjoj skoli mozda do odredjene mere, ali u osnovnoj skoli-nikako. On moze da bude koristan, ali nije zamena za pisanje i popunjavanje radnih listova.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama