Скоро 85% учитеља се противи укидању радних свезака

29 новембра, 2015

Од следеће школске године радне свеске неће бити обавезне. И уџбеници ће убудуће бити далеко тањи, што ће значајно олакшати школске торбе. То је била и намера просветних власти када је прављен предлог Плана уџбеника, којим се препоручује колико страница треба да имају уџбеници из сваког предмета. На изненађење предлагача, нова решења наишла су на негодовање струке. Учитељи и наставници тврде да није могуће да уџбеници буду тањи када је остао исти наставни програм и кажу да су радне свеске неопходне, нарочито у нижим разредима. Зато од министра просвете захтевају да не потпише овај документ.
rp_Udzbenici.jpgПо новом Закону о уџбеницима, који је усвојен половином августа после много перипетија, План уџбеника мора да буде усвојен у року од три месеца. План одобрава Национални просветни савет (НПС), чији су чланови изабрани, али не и председник, који треба да сазове конститутивну седницу.
Према закону, уколико НПС у року не одобри План уџбеника, то мора да уради министар. Како незванично сазнајемо у Министарству просвете, Вербић ипак очекује да „зелено светло” за овај документ  да НПС.
– Немогућа је настава без радних материјала у којима ће деца у нижим разредима цртати и писати. Анкетирали смо 399 учитеља у 25 округа и 84,7 одсто рекло је да су им за квалитетан рад потребне радне свеске. Постоји и опција самосталне припреме радних материјала, али иста ова анкета показала је да 73,5 одсто учитеља мора да уложи сопствена средства за куповину папира и фотокопирање – каже Наташа Николић Гајић, председница Савеза учитеља Србије.
Ана Блечић, члан Националног просветног савета и председник Комитета за образовање Српског биолошког друштва, каже да је највећа замерка та што струка није консултована, односно што се битне одлуке доносе не уважавајући мишљења стручних друштава, а пре свих наставника и учитеља.
Ова професорка у Деветој београдској гимназији каже и да је смањење број страна атак на квалитет уџбеника, а мањи обим није ни могућ без измене наставних програма.
У Министарству просвете прецизирају да није тачна информација да се радне свеске укидају, већ се само предвиђа да убудуће неће бити обавезне. Подсећају и да је План уџбеника настао у Заводу за унапређење образовања и васпитања, а не у Министарству.
– Прављење тог документа је и законска обавеза Завода. Његовим стручњацима у средишту пажње је ученик, а не појединачни предмети – каже наш саговорник, одговарајући на питање зашто Министарство није консултовало стручна друштва приликом израде Плана уџбеника.
Када је реч о радним свескама, у Министарству подсећају да закон не забрањује да уџбеник буде радни, односно ђаци по њему могу да пишу како је свуда у свету, као што то чине у радним свескама.
– Радне свеске представљају деградирање индивидуалног рада. Зашто је потребно да сви ученици раде на истом материјалу? Много је боље да наставници за сваког ђака припреме материјал који одговара његовом знању и способностима – објашњавају у Министарству, уз напомену да би ти трошкови били надокнађени школама које то буду тражиле.
Препоруку о смањењу броја страница уџбеника у Министарству просвете образлажу чињеницом да је увидом установљено да има делова који се или не обрађују у настави, или треба да буду саставни део других предмета. Такође кажу да је у питању само препорука и да нико не спречава издаваче, уколико желе, да објаве уџбеник и на 500 страна. Сигурно неће бити одбијени због обима, изричито тврде у Министарству просвете.
Иако на први поглед делује да замерке струке на План уџбеника имају подлогу у школској пракси, изгледа да су читаву причу, као и пре неколико месеци приликом доношења Закона о уџбеницима, поново „закували” најјачи издавачи. Они су од Министарства просвете добили три године да се уџбеници прилагоде новом плану, а управо толики рок су и тражили. Међутим, за поједине предмете у средњим школама нема уџбеника, па уколико желе да их објаве већ за наредну школску годину, мораће да се равнају по новом плану.
Зато не чуди да се већ почело са одржавањем стручних скупова, попут недавног, под називом  „Нетранспарентност у доношењу Плана уџбеника за основну и средњу школу”. Међу учесницима је био велики број сарадника Издавачке куће „Клет”, која је доминантна на тржишту уџбеника.
Подсетимо, Нацрт Закона о уџбеницима повучен је у мају због огромног притиска приватних издавача који је ишао до Европског парламента, а нови документ је усвојен са изменама три месеца касније. Директорка ИК „Клет” Гордана Кнежевић Орлић је више пута за наш лист демантовала да је закон повучен због „Клета”, већ је тврдила да је повучен јер је био пун мањкавости. Она тврди и да „Клет” не држи монопол на тржишту уџбеника у Србији, чак ни после куповине издавачких кућа „Фреска” и „Нови логос”, јер је „спајање компанија нормално у читавом свету”.
Међутим, подаци до којих је „Политика” дошла, ипак показују да се већина наставника опредељује за школске књиге управо овог издавача (односно ове три куће које су сада обједињене), а да је Завод за издавање уџбеника на другом месту.
Како год било, просветне власти су чврсте у намери да уведу ред на тржишту уџбеника, а и сам министар просвете Срђан Вербић је више поновио да неће подлећи притисцима и разним лобијима.
Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Скоро 85% учитеља се противи укидању радних свезака

 1. JK каже:

  Dok se oni dogovore,mnogo vode Dunav odnese,ili ti “dok se mlada presvuce,svadaba se provuce”.Naime, bez jasno postavljenog cilja ,ne moze biti ni dobrog resenja,Sve mogucnosti su u upotrebi,nebitno ko drzi monopol.Bitno je da udzbenik bude jasan,ocigledan ,sadrzajan,prilagodljiv i fleksibilan.Ako u ruralne sredine dobaci internet,mnogima ni udzbenici ,a kamoli radne sveske ne bi ni trebale.Medjutim ,to ce biti veci problem ,pa njegovo “velicanstvo”udzbenik i to radni bio je ,a i bice nezamenljiv,koliko god tehnologija uznapredovala.

 2. uciteljica каже:

  Ponekad mi se cini da iz Ministarstva daju ovakve komentare da bi uvredili inteligenciju ucitelja i nastavnika. Ili mozda da ih razbesne i dodatno ponize. Nadobudne izjave o “degradaciji” individualnog rada” su apsolutno neprimerene situaciji u kojoj se nalazi nase skolstvo.
  Naravno da je “mnogo bolje” da nastavnik pravi materijal “za svakog djaka” i prilagodi ga njegovim sposobnostima. Ali da li je neko od tih strucnjaka ikada radio u skoli i zapitao se da li za to postoje uslovi u nasem sistemu skolstva ovakav kakav jeste.
  Necu ni da objasnjavam sta pod time podrazumevam. Svako ko ima iole radnog iskustva u nastavi zna o cemu govorim.
  Takodje, ne slazem se ni sa hajkom na izdavace, skole i nastavnike. U mojoj skoli, na primer, ne koristimo udzbenike nijednog od pomenutih izdavaca iz prostog razloga: ne dopadaju nam se. Roditelji udzbenike kupuju gde zele; skola sa nabavkom nema nista a mi, ucitelji, nemamo nikakvu dobit od prodaje istih. Osim sto koristimo udzbenike kojima smo zadovoljni.
  Resenja za teske torbe nisu u odbacivanju radnih sveski, vec u smanjenju obima nastavog gradiva i izbacivanju bespotrebnih predmeta: gradjanskog, verske nastave, narodne tradicije, cuvara prirode i slicnih.

  1. tanja каже:

   Geograf sam. Štampana radna sveska ili karta i kopirana imaju ogromne razlike u preglednosti, boji,kvalitetu …pisala sam o tome-kopirane listove”pogube” a na njima su regije Evrope ili grupe naroda-materijal za duže korišćenje (3-5 časa.)

   1. uciteljica каже:

    Slazem se sa vama. Vrlo je slicna situacija i u razrednoj nastavi. Kako u prvom razredu ucitelj moze da “proizvede” nastavni listic u boji za, recimo delove biljke. Ili u cetvrtom razredu, kartu Srbije sa kolicinom padavina u boji (plave nijanse), i da zatim od ucenika trazi da tu kartu procitaju. Ovo su primeri iz nase prakse.
    Uz to, neko iz Ministarstva je izjavio da se planira da svaki ucenik u Srbiji dobije tablet!!!! Iako tablet svakodnevno koristim u nastavi (ne ucenici pojedincano), ne vidim kako tablet moze da zameni radnu svesku, opet na mladjem uzrastu. U srednjoj skoli mozda do odredjene mere, ali u osnovnoj skoli-nikako. On moze da bude koristan, ali nije zamena za pisanje i popunjavanje radnih listova.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама