Srbija među tri zemlje koje su ostvarile najveći napredak u dobročinstvu – sa 48. popela se na 27. mesto

22 septembra, 2022

Srbija se nalazi među tri zemlje koje su ostvarile najveći napredak u dobročinstvu tokom 2021. godine, saopštila je danas Fondacija za podršku dobrotvornim organizacijama, a prenosi Tanjug. Druge dve su Češka i Kina.

Sa prošlogodišnje 48. pozicije mnogobrojna dobra dela građana i kompanija “popela” su našu zemlju na 27. mesto od ukupno 119 zemalja koje su učestvovale u istraživanju, navodi se u saopštenju, i podseća da je pre samo pet godina Srbija bila na 132. mestu na ovoj svetskoj listi dobročinstva.

U 2021. godini najhumanija je bila Indonezija, iza koje slede Kenija, SAD, Australija, Novi Zeland, Mjanmar, i tako dalje. Kada je reč o zemljama iz regiona, Bosna i Hercegovina se plasirala na 42. poziciju, Bugarska je na 54. a Mađarska na 62. mestu.

U saopštenju piše da globalna agencija za istraživanja Galup svake godine vrši istraživanje za ovaj Indeks i meri tri vrste ponašanja – donacije u novcu gde je Srbija na 11. mestu, pomoć nepoznatim osobama gde je na 39. poziciji i volontiranje za dobrotvorne ciljeve u čemu je naša zemlja najslabija i nalazi se na 116. mestu.

On je objasnio da je istraživanje “Catalyst Balkans” pokazalo da su građani Srbije u 2021. donirali znatno više od poslovnog sektora i da za to postoji nekoliko razloga od kojih je prvi je što građani doniraju kroz neprofitne organizacije češće nego ranije, ali prvenstveno za humanitarne svrhe, kao što je lečenje dece.

Ceo tekst: Euronews Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama