Србија међу три земље које су оствариле највећи напредак у доброчинству – са 48. попела се на 27. место

22 септембра, 2022

Србија се налази међу три земље које су оствариле највећи напредак у доброчинству током 2021. године, саопштила је данас Фондација за подршку добротворним организацијама, а преноси Танјуг. Друге две су Чешка и Кина.

Са прошлогодишње 48. позиције многобројна добра дела грађана и компанија “попела” су нашу земљу на 27. место од укупно 119 земаља које су учествовале у истраживању, наводи се у саопштењу, и подсећа да је пре само пет година Србија била на 132. месту на овој светској листи доброчинства.

У 2021. години најхуманија је била Индонезија, иза које следе Кенија, САД, Аустралија, Нови Зеланд, Мјанмар, и тако даље. Када је реч о земљама из региона, Босна и Херцеговина се пласирала на 42. позицију, Бугарска је на 54. а Мађарска на 62. месту.

У саопштењу пише да глобална агенција за истраживања Галуп сваке године врши истраживање за овај Индекс и мери три врсте понашања – донације у новцу где је Србија на 11. месту, помоћ непознатим особама где је на 39. позицији и волонтирање за добротворне циљеве у чему је наша земља најслабија и налази се на 116. месту.

Он је објаснио да је истраживање “Цаталyст Балканс” показало да су грађани Србије у 2021. донирали знатно више од пословног сектора и да за то постоји неколико разлога од којих је први је што грађани донирају кроз непрофитне организације чешће него раније, али првенствено за хуманитарне сврхе, као што је лечење деце.

Цео текст: Euronews Srbija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама