Srbija ukida rad na neodređeno vreme!?

16 aprila, 2015

 
U Evropskoj uniji u vidu ukidanja „sigurnih“ radnih mesta i kolektivnih ugovora u obavezi su da se priklone i zemlje kandidati
granice-300x225
Moderno robovlasništvo… U zemljama EU rad na neodređeno postoji samo u tragovima
U Ministarstvu rada konstantno nagoveštavaju ukidanje rada na neodređeno vreme i kolektivnog ugovora, ali su sindikati to uspeli da spreče kada se poslednji put menjao Zakon o radu u Srbiji, tvrdi za Kurir Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.
U BiH i Hrvatskoj su se čak ujedinile pojedine sindikalne organizacije, s obzirom na to da je iz EU preporučena izmena tamošnjih zakona o radu, a u smeru pomenutih smanjenja prava zaposlenih.
Upravo zbog spora sindikata i vlade, u BiH već dve godine ne mogu da se usvoje nove propisi iz sfere radnih prava. Sindikalci iz ove dve susedne zemlje poručili su da će se boriti za „tri osmice“ – osam sati rada, osam odmora i osam sati slobodnog vremena, jer „vladajuće strukture, pod maskom konkurentnosti, pozivajući se na zahteve EU, donose zakone koji idu u korist kapitala“.
Svetska težnja
– Opšta svetska težnja jeste rad na određeno vreme, što znači ukidanje zapošljavanja na neodređeno. Sindikati su na to i na ukidanje kolektivnog ugovora najviše skočili kada je prošli put menjan Zakon o radu i uspeli smo to da izbegnemo. Postigli smo da rad na neodređeno vreme ostane, a da rad na određeno vreme može da traje maksimalno do dve godine. Sada se spremaju nove izmene i dopune Zakona o radu na kojima radne grupe rade već šest meseci. Te izmene neće doneti ništa dobro radnicima, nego samo pogoršanje položaja i smanjenje prava. Za ovih šest meseci niko nije pominjao ukidanje rada na neodređeno vreme i kolektivnog ugovora, što ne znači da neće. Svi sumnjamo da ćemo doći do toga da se i o tome razgovara, ali su tu sindikati da to ne dozvole – kaže Savićeva i dodaje da u zemljama EU rad na neodređeno vreme postoji samo u tragovima.
Vlasnici kapitala
– To se radi u interesu poslodavaca i vlasnika kapitala. Poslodavac drži radnika samo dok mu donosi profit. Radom na određeno stavlja zaposlenog u potpuno zavisan položaj i mora da izvršava sve naredbe poslodavca zbog straha od gubitka posla – naglašava Savić.
Ministarstvo rada
To još nemamo u planu
U Ministarstvu rada tvrde da za sada ne razmišljaju o takvim trendovima iz EU: – Od nas to niko nije tražio, niti socijalni partneri niti iz Evropske unije. U okviru izmena Zakona o radu na kojima se sada radi nije planirano ukidanje kolektivnih ugovora i rad na neodređeno.
Izvor: kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama