Србија укида рад на неодређено време!?

16 априла, 2015

 
У Европској унији у виду укидања „сигурних“ радних места и колективних уговора у обавези су да се приклоне и земље кандидати
granice-300x225
Модерно робовласништво… У земљама ЕУ рад на неодређено постоји само у траговима
У Министарству рада константно наговештавају укидање рада на неодређено време и колективног уговора, али су синдикати то успели да спрече када се последњи пут мењао Закон о раду у Србији, тврди за Курир Ранка Савић, председница Асоцијације слободних и независних синдиката.
У БиХ и Хрватској су се чак ујединиле поједине синдикалне организације, с обзиром на то да је из ЕУ препоручена измена тамошњих закона о раду, а у смеру поменутих смањења права запослених.
Управо због спора синдиката и владе, у БиХ већ две године не могу да се усвоје нове прописи из сфере радних права. Синдикалци из ове две суседне земље поручили су да ће се борити за „три осмице“ – осам сати рада, осам одмора и осам сати слободног времена, јер „владајуће структуре, под маском конкурентности, позивајући се на захтеве ЕУ, доносе законе који иду у корист капитала“.
Светска тежња
– Општа светска тежња јесте рад на одређено време, што значи укидање запошљавања на неодређено. Синдикати су на то и на укидање колективног уговора највише скочили када је прошли пут мењан Закон о раду и успели смо то да избегнемо. Постигли смо да рад на неодређено време остане, а да рад на одређено време може да траје максимално до две године. Сада се спремају нове измене и допуне Закона о раду на којима радне групе раде већ шест месеци. Те измене неће донети ништа добро радницима, него само погоршање положаја и смањење права. За ових шест месеци нико није помињао укидање рада на неодређено време и колективног уговора, што не значи да неће. Сви сумњамо да ћемо доћи до тога да се и о томе разговара, али су ту синдикати да то не дозволе – каже Савићева и додаје да у земљама ЕУ рад на неодређено време постоји само у траговима.
Власници капитала
– То се ради у интересу послодаваца и власника капитала. Послодавац држи радника само док му доноси профит. Радом на одређено ставља запосленог у потпуно зависан положај и мора да извршава све наредбе послодавца због страха од губитка посла – наглашава Савић.
Министарство рада
То још немамо у плану
У Министарству рада тврде да за сада не размишљају о таквим трендовима из ЕУ: – Од нас то нико није тражио, нити социјални партнери нити из Европске уније. У оквиру измена Закона о раду на којима се сада ради није планирано укидање колективних уговора и рад на неодређено.
Извор: kurir.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама