Шта ће просветна инспекција проверавати од 2016 – контролне листе

30 новембра, 2015

Контролне листе, у складу са Законом о инспекцијском надзору („Службени гласник РС“, број 36/15) јесу документи који садрже списак приоритетних питања провере и других радњи за које је инспекција овлашћена, одређених према тежини могућих штетних последица у одређеној области сагласно правилима о процени ризика, и предмет и обим провере. Контролне листе нису непромењиве, односно инспекција има обавезу да најмање два пута годишње преиспитује њихову садржину и, ако утврди да је то оправдано, да је мења и допуњава.
Обрасци коначних контролних листи објављују се на интернет страници инспекције и примењују се у поступку редовног инспекцијског надзора (по истим ће се вршити надзор у одређеном броју установа од почетка 2016. године).
Сврха објаве јесте превенција, едукација и информација надзираним субјектима да унапред тачно знају које су њихове обавезе и шта треба да ураде да би своје поступање ускладили са прописима и спречили штету, и шта ће конкретно инспектор да контролише.
Надзирани субјекат може доставити инспекцији извештај о самопровери испуњености захтева из контролне листе и самопроцени ризика, које је спровео сагласно садржини контролне листе и правилима о процени ризика. Уз овај извештај, надзирани субјекат инспекцији прилаже и одговарајућу документацију, односно други материјал којим се поткрепљују налази из извештаја. Извештај не може заменити налазе инспекцијског надзора, али може прилично да помогне инспекцији у утврђивању чињеница, ризика и стања ствари. Лажно приказивање или прикривање чињеница у извештају повлачи са собом одговарајуће правне последице због састављања исправе неистините садржине ради довођења надлежног органа у заблуду и стављања надзираног субјекта у повољнији положај.
По завршетку инспекцијског надзора, контролна листа чини саставни део записника.

Контролна листа за основне школе

Контролна листа за средње школе

Контролне листе за ПУ

Извор: МПН

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


5 коментара на "Шта ће просветна инспекција проверавати од 2016 – контролне листе

 1. Жена у шареном каже:

  А да ли ће бити дозвољено да ми пропитамо инспекторе и утврдимо да ли су довољно писмени тј. да ли знају општа правописна правила и сва писана слова ћирилице и латинице, који им је ниво опште културе, колико година су провели у васпитно образовном процесу у настави, ако јесу радили у настави, какви су утисци ученика о њима, колики је степен знања њихових ученика, коју су школску евиденцију попуњавали кад су радили у настави и да је дају на увид као доказ о свом испуњавању тих преких потреба за формализмом, да ли знају ко је задужен за куповину пенкала и патрона за попуњавање дневника и да ли је то обавеза наставника да купују о свом трошку, где инспектори пуше у својим канцеларијама, имају ли неке скривене кутке где се окупљају да попуше по коју или се само нагну кроз прозор па руком растерују дим, да ли жваке и папириће бацају у пепељаре или устају од стола сваки пут и иду до корпе за отпатке и да ли су прошли сва психолошка истраживања која су потребна да би се управљало одраслим људима као и сва високотехнолошка истраживања којима се уз филозофски стил излагања може утврдити јасна разлика између робота и људи? Или да не питамо ништа, а?

  1. Dama u crnom каже:

   Ne, ne pitajmo ništa – to pokreće žuč.

  2. Dzas каже:

   Ma ovo je uzas,unistise nas sa nebitnim stvarima,samo neki papiri,pisanje za druge,a najmanje vremena nam ostaje za ono najbitnije,a to je rad sa decom!!!

  3. Ema каже:

   Svaka cast na komentaru! Jos kad bi oni zaista i mislili, barem i malo, o tome!

  4. дама у белом каже:

   Браво за коментар.Много је нејасноћа и непознавања и задужења и овлашћења и поремећених одговорности и забуна у правима и обавезама.Због тога нико неће да отвори “пандорину кутију”.Али како време одмиче,она ће пући сама.А онда……..

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама