Šta će prosvetna inspekcija proveravati od 2016 – kontrolne liste

30 novembra, 2015

Kontrolne liste, u skladu sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru („Službeni glasnik RS“, broj 36/15) jesu dokumenti koji sadrže spisak prioritetnih pitanja provere i drugih radnji za koje je inspekcija ovlašćena, određenih prema težini mogućih štetnih posledica u određenoj oblasti saglasno pravilima o proceni rizika, i predmet i obim provere. Kontrolne liste nisu nepromenjive, odnosno inspekcija ima obavezu da najmanje dva puta godišnje preispituje njihovu sadržinu i, ako utvrdi da je to opravdano, da je menja i dopunjava.
Obrasci konačnih kontrolnih listi objavljuju se na internet stranici inspekcije i primenjuju se u postupku redovnog inspekcijskog nadzora (po istim će se vršiti nadzor u određenom broju ustanova od početka 2016. godine).
Svrha objave jeste prevencija, edukacija i informacija nadziranim subjektima da unapred tačno znaju koje su njihove obaveze i šta treba da urade da bi svoje postupanje uskladili sa propisima i sprečili štetu, i šta će konkretno inspektor da kontroliše.
Nadzirani subjekat može dostaviti inspekciji izveštaj o samoproveri ispunjenosti zahteva iz kontrolne liste i samoproceni rizika, koje je sproveo saglasno sadržini kontrolne liste i pravilima o proceni rizika. Uz ovaj izveštaj, nadzirani subjekat inspekciji prilaže i odgovarajuću dokumentaciju, odnosno drugi materijal kojim se potkrepljuju nalazi iz izveštaja. Izveštaj ne može zameniti nalaze inspekcijskog nadzora, ali može prilično da pomogne inspekciji u utvrđivanju činjenica, rizika i stanja stvari. Lažno prikazivanje ili prikrivanje činjenica u izveštaju povlači sa sobom odgovarajuće pravne posledice zbog sastavljanja isprave neistinite sadržine radi dovođenja nadležnog organa u zabludu i stavljanja nadziranog subjekta u povoljniji položaj.
Po završetku inspekcijskog nadzora, kontrolna lista čini sastavni deo zapisnika.

Kontrolna lista za osnovne škole

Kontrolna lista za srednje škole

Kontrolne liste za PU

Izvor: MPN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


5 komentara na "Šta će prosvetna inspekcija proveravati od 2016 – kontrolne liste

 1. Žena u šarenom kaže:

  A da li će biti dozvoljeno da mi propitamo inspektore i utvrdimo da li su dovoljno pismeni tj. da li znaju opšta pravopisna pravila i sva pisana slova ćirilice i latinice, koji im je nivo opšte kulture, koliko godina su proveli u vaspitno obrazovnom procesu u nastavi, ako jesu radili u nastavi, kakvi su utisci učenika o njima, koliki je stepen znanja njihovih učenika, koju su školsku evidenciju popunjavali kad su radili u nastavi i da je daju na uvid kao dokaz o svom ispunjavanju tih prekih potreba za formalizmom, da li znaju ko je zadužen za kupovinu penkala i patrona za popunjavanje dnevnika i da li je to obaveza nastavnika da kupuju o svom trošku, gde inspektori puše u svojim kancelarijama, imaju li neke skrivene kutke gde se okupljaju da popuše po koju ili se samo nagnu kroz prozor pa rukom rasteruju dim, da li žvake i papiriće bacaju u pepeljare ili ustaju od stola svaki put i idu do korpe za otpatke i da li su prošli sva psihološka istraživanja koja su potrebna da bi se upravljalo odraslim ljudima kao i sva visokotehnološka istraživanja kojima se uz filozofski stil izlaganja može utvrditi jasna razlika između robota i ljudi? Ili da ne pitamo ništa, a?

  1. Dama u crnom kaže:

   Ne, ne pitajmo ništa – to pokreće žuč.

  2. Dzas kaže:

   Ma ovo je uzas,unistise nas sa nebitnim stvarima,samo neki papiri,pisanje za druge,a najmanje vremena nam ostaje za ono najbitnije,a to je rad sa decom!!!

  3. Ema kaže:

   Svaka cast na komentaru! Jos kad bi oni zaista i mislili, barem i malo, o tome!

  4. dama u belom kaže:

   Bravo za komentar.Mnogo je nejasnoća i nepoznavanja i zaduženja i ovlašćenja i poremećenih odgovornosti i zabuna u pravima i obavezama.Zbog toga niko neće da otvori “pandorinu kutiju”.Ali kako vreme odmiče,ona će pući sama.A onda……..

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama