Стив Џобс школе – добар или лош начин образовања?

15 маја, 2015

 
У Стив Џобс школама ђаци уче преко апликација на ајпед таблетима, који су заменили свеске, пернице, оловке и торбе.
 
Замислите школу у којој не постоји скоро ниједна свеска, оловка, књига или ђачка торба. Нема табли, креда, сунђера, ствари на које сте навикли да видите у школама. Међутим, има ајпеда, и то у рукама сваког ученика и ученице. Шта прво помислите кад то чујете? Звучи ли вам претерано? Делује вам необично, као својеврсна револуција у школству? Као нешто што није примерено деци? Можда вас то одушевљава, као детаљ који спаја садашњост и будућност? Или мислите да је реч о некој измишљотини?
 
Овакав тренд није измишљотина, већ реалност. У 22 школе у Холандији свеске су постале ствар прошлости, а деца за учење користе махом таблете и модерну технологију. Морис де Хонд са групом сарадника основао је фондацију О4НТ и образовну организацију која је створила такозване Стив Џобс школе. У њима је целокупан систем образовања заснован на модерним технологијама.
dete 1
Чак и у Србији постоји овакав пример, где ученици Средње школе за информационе технологије  ITHS   у Београду уче уз таблет рачунаре. Они математику вежбају преко онлајн тестова, лектиру читају у електронској форми, географију уче уз помоћ,  Google Earth-а историју уз анимације и видео-игрице.
 
У Стив Џобс школама малишани чак 45 одсто градива уче преко ајпед таблета.
Ученици ових школа не користе свеске и књиге, а не постоји чак ни распоред часова на који смо навикли у традиционалним образовним системима. Уместо тога, деца учествују у 30-минутним радионицама, где разговарају о различитим темама. Не постоји класичан распоред седења, а пола градива учи се на ајпеду, који добија свако дете првог дана школе. Наставници, родитељи и сами ученици доносе одлуку о томе које радионице ће свако дете да похађа, као део шестонедељног плана учења.
 
Сваких шест недеља наставник позива родитеље и ученике на разговор преко скајпа, како би проценили шта је и колико је урађено претходних недеља, а понекад током овог „сусрета” ђаци добију да ураде и мини-тестове. Затим се одређују нови циљеви учења за наредни циклус. На основу тих договора, прави се лични програм за сваког ђака понаособ.
Овај план родитељима омогућава да увек тачно знају шта њихово дете ради у школи и детаљно приказује напредак детета из сваког предмета.
 
У Стив Џобс школама не постоје „прваци”, „трећаци”, „осмаци”. Уместо класичних разреда по узрастима, формирају се групе од око 25 деце са разликом до четири године, у којима старија деца помажу млађим ученицима. Баш као у средњој школи, са малишанима раде предметни наставници, дакле нема учитеља који предаје све предмете.
 
Додуше, дете има једног сталног ментора за ниже разреде и једног за више разреде. Ментор има неколико улога. За ученике првог разреда он или она су контакт особа за све што је неопходно, својеврстан саветник.
skolaa
У Стив Џобс школама деца имају флексибилан школски распоред.
Родитељи могу да одлуче кад дете долази у школу, да ли је то у 8.30 или 9.30 ујутру. Школе су сваког радног дана отворене од 7.30 до 6.30 ујутро следећег дана. Деца долазе и одлазе из школе када пожеле, осим периода између 10.30 и 15 часова, када је неопходно да буду у школи. Пожељно је да ученици раде на својим ајпедима и код куће, викендом или док су на распусту.
 
09.30–10.00 Централна група
Деца започињу школски дан у својој групи. Првих пола сата ради се на друштвено-емоционалном развоју деце. То конкретно значи да ученици ово време обично проводе у дискусијама о недавним догађајима или стварима које су им се догодиле, искуствима која су проживела и слично.
 
10.30–12.00 Инструкције
Деца добијају индивидуалне задатке од предметног наставника, и то у кабинету за језике, математику, географију или на другим местима. У зависности од тога где и када то желе.
 
12.30–14.30 Радионице, пројекти, самосталан рад, спорт итд.
Током ова два сата деца могу да изаберу неку од бројних радионица и активности и самостално прелазе и вежбају градиво. Од њих се очекује да, између осталог, ураде 60 задатака из математике и 60 језичких вежби.
 
14.30–15.00 завршава се школски дан у Централној групи.
Зграда школе је затворена једино за Божић и Нову годину. Родитељи могу да воде децу на одмор када желе и ученици не морају да се брину због изостанка из школе, неоправданих или оправданих часова, зато што не постоји настава у традиционалном смислу.
 
У Стив Џобс школама учење је потпуно прилагођено индивидуалним потребама, брзини и стилу учења сваког детета.
Деца уче тако што се повезују на образовне апликације на свом ајпеду, својеврсном интерактивном, мултимедијалном школском уџбенику, и уче када желе. Грешке које деца направе током вежбања се исправљају на исти начин као у компјутерској игрици. Ученици не морају да пролазе цела поглавља у одређеном периоду као у традиционалном систему образовања. Циљ је да им се омогући да достигну следећи ниво сопственим темпом. Уколико се апликација за математику није показала као успешна или ученици не воле да је користе, наставник се једноставно определи за неку другу. Уосталом, у апп сторе-у увек може да се нађе мноштво едукативних програма.
 
Примера ради, уз помоћ таблет рачунара деци је пружена могућност да „дотакну” и доживе историју, која се обично учи бубањем бројки и података. Деца у овим школама, уместо што листају уџбенике и гледају неке застареле фотографије, само једним кликом на таблету могу да доживе оно што су чули на часу. Уз помоћ видео-игрице, ученици могу да „завире” у неку историјску битку, да сазнају, на пример, како су изгледали и борили се војници у средњем веку.
 
Наставник је ту да помогне ученицима, и нема искључиво улогу предавача, већ и „тренера” који је подршка деци током учења.
Када не раде на ајпеду, ученици Стив Џобс школа слични су обичним ђацима. Цртају, праве различите ствари, играју се и учествују у физичким активностима, што је све део свакодневног живота у школи.
 
10 обећања које Стив Џобс школе дају ученицима
skol
Директори Стив Џобс школа сваком детету дају обећања која су истакнута на видном месту у свакој школи:

 1. Обећавамо вам да можете да рачунате на нашу подршку уколико нам кажете шта желите да научите и да ћемо пажљиво пратити ваш напредак.
 2. Помоћи ћемо вам да научите како да постављате права питања, тако да сами можете да одлучите шта желите да учите.
 3. Помоћи ћемо вам да будете још бољи у стварима у којима сте већ успешни.
 4. Пред вас ћемо увек да постављамо изазове како бисте покушали да решите теже задатке и научите нешто ново.
 5. Обећавамо вам да ћете увек имати слободу да одаберете шта и када ћете нешто да урадите и научите; помоћи ћемо вам у ономе што сте изабрали уколико се доследно држите свог избора.
 6. Помоћи ћемо вам да одржавате добре односе са другим ученицима, тако да вас нико не малтретира, нити да ви малтретирате друге.
 7. Научићемо вас како да добро сарађујете са другима.
 8. Обећавамо вам да ћете увек користити технологију најновије генерације, како бисте били спремни за свет будућности.
 9. Обећавамо вам да ћемо да вас научимо да користите машту и стварате нешто ново.
 10. Обећавамо вам да ћете бити добро припремљени за наредни ниво школовања, као и за све остале ствари у животу када завршите нашу школу.

 
У овим школама кажу да је рукопис потпуно небитна ствар. Техника писања оловком на папир је ствар прошлости. Ко данас још користи оловку? Кад је користите, за шта то чините? Углавном да се потпишете испод неког документа, попуните формуларе или „нашкрабате нешто” у свој тефтер, додају у Стив Џобс школама. Замислите тек за 10 година колико ће писање бити у употреби, кад деца одрасту и дођу у реални свет. Можда нимало. Можда тек мало. У сваком случају – неће бити много битно. Битнија ће бити компјутерска писменост. Без тога нико неће моћи да функционише. Притом, и у данашње време аритметика, читање и разумевање текста су главни предмети у основној школи.
Међутим, цео програм има своје позитивне и негативне стране. Ево неких од њих:
Дебата о образовању које пружају Стив Џобс школе са ајпед приступом учењу
 
Предности

 1. Творци овог програма тврде да је реч о томе да деца постигну специфичне циљеве учења са наставницима који имају улогу „тренера талената”.
 2. Деца бирају шта желе да науче на основу својих интересовања.
 3. Учење се не завршава са гомилом школских свезака.
 4. Деца могу сама да уче у учионици у мирној атмосфери, што значи да наставници могу да раде са мањим групама током радионица.
 5. Ајпед помаже деци да дуже одрже концентрацију, а посебно позитивно утиче на оне малишане који имају поремећаје пажње.
 6. Деца могу доста да вежбају математику и језике на апликацијама, уз које присуство наставника скоро да није ни потребно. Она могу да прате свој напредак у учењу, који може да буде бржи или спорији. То наставницима омогућава да се више посвете ученицима којима је потребна помоћ.

Мане

 1. Ајпед деца углавном користе за конзумирање информација, а не за промишљање, креативност.
 2. Погрешно је градити школски систем око неког бренда, у овом случају – Аппле. Школе су независне установе и не треба их везивати за одређени производ.
 3. Највећи изазов је како пратити развој детета који учи преко ајпеда.
 4. Апликације су корисне да нам укажу на то шта смо тачно урадили, али нису се показале најбоље код објашњавања ствари деци. Деца често пуно науче када разумеју своје грешке.
 5. Ту су и питања у вези са заштитом података и приватности, замена ајпеда најновијим моделом и други технички детаљи.

 
Извор: blog.novakdjokovicfoundation.org
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама