"Штрајк упозорења једног синдиката на почетку школске године није ништа ново"

август 21, 2017

Држава не би требало да утиче на цену уџбеника, јер је конкуренција и уведена како би дошло до тржишних услова, каже министар просвете Младен Шарчевић.
Kако је рекао у Kажипрсту, њему се постојећи закон “не свиђа” и биће промена, а измене ће бити рађене од 2018. године, када ће на реду бити реформа наставног програма.
“Закон у делу о правилнику о највећој малопродајној цени није добро конструисан. Увођење конкуренције уводи и тржишну утакмицу и то сад имамо”, рекао је Шарчевић.
Kако је навео, он не може да поправља нешто што је законски лоше и залаже се за доношење потпуно новог решења.

“Уџбеници? Па Европској унији смета цена хлеба”

“Мислим да у тржишним условима не можете да одређујете цену, па ако Европској унији смета цена хлеба ‘Сава’, како да ми онда ово да одређујемо”, каже Шарчевић.
Шарчевић је рекао да је у наредном периоду потребно избећи све грешке прављене годинама уназад, да свакако постоји и утицај лоби група, а да је лек за то јачи инспекцијски народ.
“Ако добијемо, а добили смо већ нешто, од Агенције за борбу против корупције колико се троши на путовања и службене аутомобиле, уз давање више значаја инспекцијама, имаћемо и то демаскирано”, рекао је Шарчевић.
На питање о униформама, Шарчевић каже да је то питање решење од Јапана, преко САД до бројних земалај у Европи.
“Педагошки је то јако битна категорија, да дете од почетка научи да у школи постоји некакав ред. Ако не, онда долазимо у ситуацију да у пубертету неко лупи шамар наставнику. Ако мислите да школа и професор треба да среде све што кућа, друштво, на крају и полиција нису средили, онда дубоко грешите”, каже Шарчевић.
Министар каже и да штрајк упозорења једног синдиката на почетку школске године није ништа ново.
“Имамо наслеђено стање, које је деценијама запуштено. У среду ћемо имати разговор и видећемо шта ће се десити. Што се мене тиче, ја сам био ту и у јулу и у августу, премијерка је ту изузев једне недеље, могли смо да причамо са свима. Ипак, ја не могу да утичем на законе који нису надлежност мог министарства”, каже Шарчевић.
Kако је рекао, потребно је да се плате просветних радника подижу, али је неопходно да се догоди “неколико корака, а не само да држава нађе паре које нема”.
“Потребно је да људи имају извесност када ће то да се деси. Kолеге знају да ми ово можемо заједно да урадимо, мало се прешироко отишло са захтевима да се зауставе све процедуре, ако се закон годинама кршио сада је време да се све доведе у ред”, рекао је Шарчевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама