Sutra štrajk upozorenja u osnovnim i srednjim školama: Šta traže prosvetari?

novembar 16, 2016

 
Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) sutra će organizovati štrajk upozorenja u osnovnim i srednjim školama zbog lošeg materijalnog položaja prosvetnih radnika.
Predsednici tih reprezentativnih sindikata Valentina Ilić i Slobodan Brajković rekli su danas novinarima da će štrajk biti organizovan u skladu sa zakonom i da neće biti prvog časa u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni.
Konferenciji za novinare prisustvovao je i predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost Tomislav Živanović koji je rekao da je članovima tog sindikata ostavljeno da sami odluče da li će se pridružiti štrajku.
Sindikat obrazovanja Srbije, po rečima predsednice Valentine Ilić, traži hitne pregovore sa nadležnima u vezi utvrdjivanja povećenja zarada za 2017. godinu i to pre usvajanja republičkog budžeta.
– Tražimo da Vlada Srbije poštuje sva dokumenta koja potpisuje sa sindikatima, jer je to jedini način da se vodi korektan socijalni dijalog – rekla je ona.
Brajković je rekao da su plate prosvetnih radnika daleko ispod republičkog proseka i da je najavljeno povećanje od šest odsto malo.
– Da bi stigli republički prosek plata neophodna je povećenje od 14,2 odsto – rekao je predsednik SRPS.
Živanović je rekao da Granski sindikat prosvetnih radnika Nezavisnost nije doneo odluku o stupanju u štrajk upozorenja ili o skraćenju časova, ali da je svojim članovima širom Srbije ostavljena mogućnost da se pridruže sindikalnim kolegama.
On je rekao da je namera tog sindikata da se udruži sa tri druga reprezentativna sindikata i da se kroz zajednički nastup izbore za svoja prava.
Unija prosvetnih radnika Srbije koja je takođe reprezentativni sindikat, ranije je najavila da će sutra, zbog lošeg materijalnog položaja organizovati štrajk putem skraćenja časova za 15 minuta.
Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama