Сваки родитељ који је ударио дете МОРА ДА ЗНА ОВЕ 4 СТВАРИ

7 децембра, 2018


“И мене су тукли кад сам био мали и шта ми фали?”. “Батина је из раја изашла”. “Шта да радим кад ми дете полети преко улице? Боље да га ударим ја, да научи, него да га ударе кола”. Те и реченице сличне овима свакодневно чујемо од родитеља. А слагали се са њима или не, ускоро ће постати сувишне јер батине ни под каквим изговором неће бити дозвољене.

Батине ће ускоро вероватно бити потпуно забрањене, а ово су алтернативне методе васпитавања

Према резултатима истраживања „Детерминанте насиља над децом у Србији“, УНИЦЕФ, 2017, око 70 процената деце доживело је макар један случај психичког или физичког насиљатоком одрасатања, нешто више девојчице него дечаци. Уз то, око 45 процената деце је изложено телесном кажањавању и психичкој агресији у породици као методу дисциплиновања, а примена физичког насиља значајно је чешћа код деце млађег (1-4 године) него старијег узраста.

У светлу ових информација, планиране допуне Породичног закона донеће велике промене у сваку породицу у Србији. Оно што је привукло највише пажње је евентуално увођење изричите забране телесног кажњавања детета.

  • Сврха увођења изричите забране телесног кажњавања детета није раздвајање деце од својих родитеља или слање родитеља у затвор већ је то првенствено превенција, рана интервенција у заштити детета, обука и саветовање о ненасилним методама дисциплиновања деце. Важно је разумети да људска права не престају на „кућном прагу“ и да уколико се законом санкционише телесно кажњавање или напад на одраслу особу једнако треба да се санкционише и телесно кажњавање детета. Конвенција о правима детета и други међународни документи о људским правима признају право детета на поштовање људског достојанства и физичког интегритета, као и право на једнаку законску заштиту.

Свака пријава насиља над децом треба да буде озбиљно испитана, а циљ би требало да буде да родитељи уз помоћ подршке и едукације а не кажњавања, престану да примењују насилне и друге понижавајуће облике кажњавања. Уколико као друштво желимо одговорно да се понашамо према нашој деци и стварамо неки бољи свет за њих – без насиља, важно је и да као појединци реагујемо и не окрећемо главу – каже за “Жена.рс” Вера Деспотовић, породични психотерапеут.

ШТА ЈЕ СВЕ ТЕЛЕСНО КАЖНЈАВАНЈЕ?

Према УН Комитету за права детета телесно или физичко кажњавање је било које кажњавање у коме се примењује физичка сила са намером да се изазове известан степен бола или непријатности, без обзира колико да је благ. Већина телесних казни подразумева ударање детета, као на пример: батине, шамарање, ударање по стражњици руком или штапом, каишем, прутом, а може да укључи и дрмусање или бацање детета, штипање, шутирање, чупање за косу и слично.

Да ли и ви батинама васпитавате дете?

Овом приликом ћемо дати неке смернице, које ће бити коришћене и у Школама за родитеље. Оне могу помоћи родитељима да остану мирни и избегну физичку или било коју другу казну која може оставити велике последице на дете. Важно је успоставити контролу у ситуацијама када вас преплављује бес и када губите контролу. Тада се треба склонити од детета или га пошаљите у другу просторију док вас не прође тренутни порив да га телесно казните, или избројте до десет пре него што урадите било шта због чега ћете касније имати разлога да се кајете.

Након тога треба разговарати о томе шта се догодило и како би могла ситуација да се разреши. Ево неких примера:

Никада не вређајте дете — немојте га етикетирати и понижавати — да ли ико може да научи нешто вредно када се осећа понижено? На пример: „Мислим да постоји начин да другачије урадиш тај задатак. Хоћеш ли да покушаш?”, уместо „Баш си глуп и неспособан”.

Критикујете поступак, а не личност детета. На пример: „То што си бацила кифлу на под није примерено понашање”, уместо „Ти си безобразно и незахвално дете”.

Будете доследни, чак и у ситуцијама када вам се чини да је лакше попустити. Тешко је бити све време доследан али покушајте да ваши методи васпитавања буду сваки дан исти. Честе промене збуњују дете. На пример: Уколико сте се договорили да дете не може да добије све што пожели, немојте се придржавати тога кад сте код куће, а у радњи попуштати зашто што вам је непријатно. Или, уколико сте се договорили да дете иде да спава у одређено време, немојте одустајати јер вас мрзи да га стављате на спавање кад имате госте или кад желите ујутру да спавате дуже.

Укључите децу у дефинисање правила (јасна, конкретна и за све разумљива), као и последице њиховог кршења. На пример: Заједнички одлазак у продавницу често зна да доведе до проблема.

Важно је због тога унапред разговарати са дететом о томе које понашање је прихватљиво, а које не и до којих последица ће доћи уколико се неприхватљиво понаша.

Овакве и многе друге ситуације ће се обрађивати у Школама за родитеље које ће ротитељи посећивати, и где ће имати прилике да стичу одређене вештине које могу унапредити њихове васпитне методе и побољшати однос са својом децом.

Т.Г.

Извор: Блицжена

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Сваки родитељ који је ударио дете МОРА ДА ЗНА ОВЕ 4 СТВАРИ

  1. Kat каже:

    Pravićemo generaciju lenština i nesposobnjakovića koji očekuju u životu sve na tacni. Prosto.

  2. MD каже:

    Najnevaspitanija, najsebičnija i najrazmaženija deca su ona koja se vaspitavaju na tzv. “pedagoškoj osnovi” i to mogu da potpišem posle 15 godina rada sa decom osnovnoškolskog uzrasta. Teško nama, samo to mogu reći.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама