Све о проби мале матуре: Нема полагања у сали, већина питања на заокруживање

24 марта, 2022

Пробни завршни испит за ученике 8. разреда биће одржан у петак и суботу, 25. и 26. марта 2022. године. Ученици ће у петак, са почетком  у 13 часова, полагати тест из математике, док ће у суботу, у 9 часова бити тест из српског, односно матерњег језика. Комбиновани тест осмаци ће решавати истог дана у 11.30.

Помоћник министра Милан Пашић рекао је да је пробни завршни испит верна симулација завршног испита и да треба да омогући ученицима да се упознају са процедурама и начином полагања завршног испита који их очекује у јуну.

Такође, како је додао, на овај начин може да се види колико су ученици у овом тренутку спремни за завршни испит и на чему треба радити у наредном периоду. Пробу мале матуре полагаће 64.200 ђака.

Пашић подсећа да се пробни завршни испит не оцењује и да се не врши рангирање ученика на основу ових резултата.

Пробни тест, осим што се ученици упознају са процедурама,  уједно је и алат наставницима, како би могли да планирају оперативни план везан за припремну наставу”, додао је Пашић.

Ове године у учионици може бити максимално 15 ученика и један дежурни наставник и потребно је да се поштује размак од два метра између матураната.

Стручно упутство које је прослеђено школама налаже да осмаци пробни завршни испит полажу у учионици, не у фискултурним салама, да у једној учионици може да буде највише 15 ученика и дежура један наставник. Ношење заштитних маски неће бити обавезно. Клупе у којима ће седети осмаци, и то по један ђак у средишњем делу стола, у сваком смеру треба да буду међусобно удаљене најмање два метра, чиме ће се обезбедити да сваки осмак решава тест у своја четири квадратна метра.  Оне треба, као и на правој малој матури, да буду нумерисане тако да редни број којим су обележене одговара редном броју ученика са јединственог списка свих осмака једне осмолетке скројеног по азбучном реду.

Ученици на испит доносе само ђачке књижице и дозвољен прибор за рад. За решавање теста из српског (матерњег) језика и комбинованог теста у учионицу могу унети графитну оловку, гумицу и хемијску која пише плаво. На тест из математике доносе и геометријски прибор. Сви одговори морају бити написани хемијском оловком и не смеју бити преправљани.Мобилне телефоне као и ранчеве није дозвољено уносити, а ђаци из испитне учионице не могу да изађу првих 45 и последњих 15 минута од укупно 120 минута предвиђених за израду сваког од три теста.

Урађени задаци после полагања праве мале матуре, која ће ове године бити одржана 27, 28. и 29. јуна, прегледају се електронски, а пробни ручно.

Школа у циљу унапређења постигнућа ученика и постизања бољих резултата на завршном испиту, користи резултате ученика са пробног завршног испита у планирању рада у наредном периоду.

Директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања Бранислав Ранђеловић каже за Euronews да ће на пробном завршном испиту структура тестова бити слична као на завршном испиту у јуну 2021. године.

Преовладаваће задаци на заокруживање

“Тада су преовлађивали задаци затвореног типа (на заокруживање) што је у складу са тенденцијама на оваквим и сличним тестирањима у свету. Задаци су припремљени на основу образовних стандарда, поштујући у највећој мери нове програме наставе и учења”, рекао је Ранђеловић.

Он је нагласио да је ове године, као и претходних година, вођено рачуна о томе да су ученици скоро две године радили у условима пандемије вируса корона и да се настава одвијала по различитим моделима.

“Сугеришемо наставницима да се приликом анализе резултата пробног завршног испита и давања повратне информације ученицима руководе кључним принципима формалног оцењивања – јасна и прецизна процена постигнућа и ангажовања ученика, квалитет благовремене повратне информације и смернице за даље учење. Имајући у виду формативну функцију завршног испита резултате не треба обједињавати на интернет страни школе”, наводи се у допису.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама