Tajna pametne dece je u rečima koje čuju od svojih roditelja

28 oktobra, 2019

Što više razgovarate sa svojom decom, oni će biti pametniji.

To je rezultat naučnika sa Univerziteta u Jork-u, koji tvrde da deca roditelja koji više razgovaraju sa svojom decom i dodeljuju im razne zadatke za obavljanje, treniranje njihovih neverbalnih sposobnosti, kao i njihove sposobnosti rasuđivanja, rešavanja problema i razvoja prostornog  razmišljanja, postaju inteligentniji zreli ljudi, obdareni bogatim vokabularom i maštom. Prema istraživačima, predškolska deca koja aktivno komuniciraju sa roditeljima i starateljima imaju bolji početak u životu, pogotovo ako u svom svakodnevnom životu koriste bogat i raznovrstan vokabular.

Otkrića naučnika su sledeća:

  • Članovi porodice su prvi učitelji dece.
  • Količina reči koje stariji govore u detetovoj okolini pozitivno se odnosi na njegove kognitivne sposobnosti.
  • Istraživači su otkrili da je visokokvalitetan govor odraslih koristan za razvoj jezika dece. Deca koja komuniciraju sa odraslima koristeći bogat i raznovrstan vokabular, gomilaju dobar rečnik i vešto ga koriste u svakodnevnom životu.
  • Kada roditelji pozitivno reaguju na interese deteta i podstiču samoizražavanje u istraživanju, podstiču logičko razmišljanje… dete obično pokazuje manje znakova anksioznosti, agresije i / ili neposlušnog ponašanja.
    • Količina izgovorenih reči  je različita  za različite porodice i zajednice. Neka deca čuju dvostruko više reči od odraslih oko sebe od ostalih vršnjaka. Stoga istraživači naglašavaju da je nakupljanje veština u najranijem periodu života kod različite dece promenljivo i dinamično, a ne apsolutna konstanta, otuda i razlike u razvoju dece.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama