Такмичења извор дискриминације ученика

21 новембра, 2018

Док просветна власт најављује борбу са дискриминацијом на свим фронтовима, Стручно упутство о организацији такмичења већ годинама је извор дискриминације у школама, али надлежни на то не реагују.
Није спорно само то што упутство прописује ограничење да ученик може учествовати на такмичењу и смотри из највише два наставна предмета (и једне ваннаставне активности) већ и што се овај документ различито тумачи и у школама, али и у Министарству просвете.

Данас је више пута писао о овом проблему, након што су нам се јављали родитељи, незадовољни што у неким школама ђацима бране да изађу на више од два такмичењима, док у другим школама таквог ограничења нема. Парадоксално је да у појединим осмолеткама ограничење постављају саме разредне старешине, па је ђацима из једног одељења дозвољено да изађу на већи број такмичења, а из другог не.
Неједнако поступање школа ставља ђаке у неравноправан положај по више основа, од тога да су награде на такмичењима услов за општинске и градске стипендије или новчано награђивање, да су пресудан критеријум за избор ђака генерације, до чињенице да пласман на републичком и међународном нивоу у осмом разреду доноси додатне поене при упису у средњу школу. Дискутабилно је и образложење надлежних да је ограничење „базирано на педагошким принципима и заштити права и интереса ученика“, нарочито ако се има у виду да је припрема за такмичења у великом броју школа једини начин рада са талентованим или ђацима који желе и могу више.
Ни у самом Министарству просвете нису сагласни да ли је стручно упутство препорука или има обавезујући карактер. На то указују одговори које смо у два наврата добили из овог министарства, а који очигледно зависе од тога ком сектору су питања била упућена. Тако нам је у априлу 2017. речено да је стручно упутство препорука док смо у фебруару ове године добили одговор да је обавезујуће за све школе. Поменуто ограничење је, како су појаснили, мотивисано потребом да се спречи претерано оптерећење појединих ученика који постижу добре резултате из више предмета.
„Претпоставља се да често не би били у могућности да се одупру захтевима наставника да учествују на такмичењима и смотрама из области за које нису посебно заинтересовани. Решење дато у Стручном упутству треба да омогући да сваки поједини ученик своје интелектуалне потенцијале усредсреди на области за које је највише заинтересован“, сматрају у Министарству.
– Невероватно је да су наставници за све криви. Ако раде са добрим ђацима и улажу свој труд и креативност, наставници су криви јер искоришћавају децу, у супротном су криви што не раде – коментарише Звонимир Јовић, из Уније синдиката просветних радника Србије. Он за Данас најављује да ће Унија за неколико дана упутити допис Министарству просвете са захтевом да се укине ограничење и да се ученицима омогући да изађу на онолико такмичења колико желе. Јовић указује и да ће Унија тражити да се реши проблем преклапања термина одржавања такмичења, што се такође понавља из године у годину и прави велике тешкоће и добрим ђацима и стручним друштвима, који су организатори такмичења.
Заштитник грађана: Недовољна подршка талентованој деци
На неадекватан однос према талентованим ученицима упозорио је недавно Заштитник грађана. У извештају о инклузивном образовању се наводи да услуге додатне подршке талентованој деци нису развијене у довољној мери. „Њима је махом подршка обезбеђена кроз финансијска давања, било кроз непосредна (стипендије, награде, новчана давања), било кроз помоћи у финансирању одређених трошкова (набавка опреме, финансирање трошкова учешћа на такмичењима и манифестацијама). У далеко мањој мери обезбеђене су услуге унутар установа и заједнице које су усмерене на организован, структуриран и континуиран додатни рад и примену нових метода рада са талентованим ученицима у циљу развијања њихових потенцијала (додатне едукације, нове технике и методи, иновативни приступи, континуирани рад са стручњацима и слично)“, пише у извештају.
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама