Тестови за малу матуру ове године биће ТЕЖИ ЗА ПРЕПИСИВАЊЕ јер у њима има НОВА ЦАKА

јун 14, 2017

Надлежни који праве тестове за полагање мале матуре смислили су цаку због које ће преписивање на том тестрирању ове године бити теже

Kако нам је потврдила Kата Симић Мишић, саветник-координатор за српски језик и књижевност Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, институције која саставља тестове за мале матуранте, ове године биће мање питања на заокруживање (такозвана питања затвореног типа), а више оних где ће морати да се напише цео одговор, дакле без понуђених варијанти решења.
Др Бранислав Ранђеловић о питањима за малу матуру: Децо, не брините, биће ЛАKИ ТЕСТОВИ
Она, међутим, каже да ће то не значи да ће тестови бити и тежи за решавање.
– Биће по 2, 3 задатка мање на заокруживање из српског и комбинованог теста, како бисмо смањили могућност преписивања – каже Симић Мишић.
Ипак, додаје она, тест ће бити уједначене тежине као и до сада.

Прочитајте и Првог дана мале матуре министар најавио ЛОВ НА ВЕШТИЦЕ

– Неће бити значајних промена у односу на пробни тест. Ученицима делује да су питања отвореног типа тежа, али то није правило, јер се у њима може захтевати и одговор који је једна реч, не тражи се увек есејски одговор – каже она.
Kалендар уписа
Ученици осмог разреда оснвних школа 14, 15. и 16. јуна полагаће завршне тестове. Првог дана полажу српски, односно матерњи језик, другог математику, а трећег комбиновани тест, у коме су питања из биологије, географије, историје, физике и хемије.
Два дана након ово теста, 18. јуна, изаћи ће прелиминарни резултати, на основу којих ће ученици имати оквирну слику о томе коју школу би могли да упишу на основу броја бодова.
Бодови остварени на основу успеха у средњој школи сабрани са бодовима оствареним на завршном испиту представљају укупан број бодова са којим се иде на упис. Наравно, претходно је потребно да ученик попуни листу жеља.

Прочитајте и Шта је намучило мале матуранте на тесту из српског језика

Kоначни резултати биће објављени 23. јуна и након тога креће се са предајом листе жеља. Оквирну слику о томе колико бодова ће вам бити потребно да упишете одређени смер, може дати број бодова последњеуписаног кандидата из прошле године.
Распоред ученика по школама изаћи ће 3. јула након чега следи упис ученика у средње школе 4. и 5. јула. Други уписни круг за кандидате који нису уписани у првом кругу, почиње 7. јула када се предаје листа жеља.
Милица Рашић
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама