Три фактора у породици који највише утичу на рани развој

23 септембра, 2017

Рано детињство је доба изузетног физичког, когнитивног, социјалног и емоционалног развоја. Најновија истраживања показују да је развој у првим годинама живота детета од немерљивог значаја за здравље, учење и постигнућа за цео живот.

Мождани развој је најинтензивнији у првим месецима и годинама живота и директно зависи од искуства и стимулуса којима је дете изложено у овом периоду. Период раног детињства истовремено је период великих могућности и велике рањивости.
Развој мозга је генетски условљен, али је и под утицајем средине.

Делови мозга задужени за вид и слух најбрже се развијају током првих 3-4 месеца. Између трећег и четвртог месеца, мозгу је потребна визуелна и говорна стимулација за развијање дубоке перцепције и усвајање гласова из језика. Период од 6. месеца до краја 3. године критичан је за развој говора и родитељи и остали укућани треба да причају детету и одговарају на његов покушај говора.

Мозгу је за развој потребан стимулус – искуства са којима се сусреће. Искуство укључује звуке, призоре, додир и покрете за мало дета а, како дете расте, говор, решавање проблема и физичку активност.

Фактори који утичу на рани развој

Бројни фактори утичу на дететов развој и достизање пуног потенцијала.
У породици најважнији фактори су:

  • добра исхрана,
  • стимулација развоја и
  • подстицајна, негујућа средина за дете.

Способност детета да размишља, формира односе и живи у складу са сопственим потенцијалима је директно повезана са синергијом доброг здравља, добре исхране, одговарајуће стимулације и односа са другима.

Да би у потпуности развило своје когнитивне потенцијале, детету је потребна могућност да истражује и учи. Бројне студије показују да се когнитивни развој детета може побољшати ако одрасли реагују на његова интересовања и радозналост причајући му о стварима које га занимају, помажући му да истражује околину и храбре га да развија мишљење показујући му нове могућности.

Подстицајна средина подразумева да је деци потребна топлина и подршка. Kвалитет везе малог детета са родитељима утиче на развој мозга и социјалног понашања тако што ствара основу за дететова будућа искуства и његове/њене одговоре на њих.

Свака беба је јединствена. Постоје индивидуалне разлике у развоју сваке фунције (неко прохода у 13. а неко у 18. месецу), као и у склопу развоја (код неке деце се брже развија моторика, код неке говор…).

Нормалне су разлике између дечака и девојчица као и између деце која расту у различитим социјалним и културним срединама. Разлике међу децом утичу и на начин на који она уче.

Сумња родитеља да развој детета касни у некој области развоја или постојање неких знакова упозорења налаже неодложну консултацију стручњака (педијатра И, по потреби, других специјалиста). Рана интервенција даје одличне резултате!

Извор: trudnocaizdravlje.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама