Три предмета за петаке по новом програму, a остали предмети по новим програмима од школске 2018/2019.

мај 23, 2017

Предмети информатика и рачунарство, техника и технологија, физичко и здравствено васпитање ће се од наредне школске године одвијати по новим програмима, док ће се остали предмети по новим програмима изучавати од школске 2018/2019. године.

Национални просветни савет усвојио је програме за математику, српски језик, географију, историју, ликовно, грађанско васпитање, два страна језика, али ће ти програми почети да се примењују у школама, у школској 2018/19. години.
НПС није усвојио програм за 5. разред из биологије, али га није ни одбио, већ се о њему нису изјашњавали, због појединих замерки које су имали чланови тог савета.
Помоћница министра просвете Весна Недељковић појаснила је да ће уџбеници за те предмете, по новом програму, бити штампани за школску 2019/20 годину.
“Сачекаћемо да се заврши циклус. Школе су бирале уџбенике прошле године, а то значи да се циклус од три године завршава школске 2018/19. године”, појаснила је Недељковићева.
Додала је да ће у међувремену да се ради обука наставника, те ће обука наставника из информатике, физичког и технике и технологије, почети да се ради већ током лета.
Како је објаснила, да би се радила обука наставника, неопходно је да постоје усвојени програми за предмете, те је због тога било важно да их Национални просветни савет усвоји на данашњој седници.
За 23 члана НПС-а, који броји укупно 43 члана, 25. маја истиче мандат, што значи да тај савет, у наредном периоду неће имати кворум, те неће моћи ни да заседа, нити да доноси одлуке.
Иначе, чланове НПС-а бира Народна скупштина.
ИЗВОР: ТАНЈУГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама