Tri predmeta za petake po novom programu, a ostali predmeti po novim programima od školske 2018/2019.

maj 23, 2017

Predmeti informatika i računarstvo, tehnika i tehnologija, fizičko i zdravstveno vaspitanje će se od naredne školske godine odvijati po novim programima, dok će se ostali predmeti po novim programima izučavati od školske 2018/2019. godine.

Nacionalni prosvetni savet usvojio je programe za matematiku, srpski jezik, geografiju, istoriju, likovno, građansko vaspitanje, dva strana jezika, ali će ti programi početi da se primenjuju u školama, u školskoj 2018/19. godini.
NPS nije usvojio program za 5. razred iz biologije, ali ga nije ni odbio, već se o njemu nisu izjašnjavali, zbog pojedinih zamerki koje su imali članovi tog saveta.
Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković pojasnila je da će udžbenici za te predmete, po novom programu, biti štampani za školsku 2019/20 godinu.
“Sačekaćemo da se završi ciklus. Škole su birale udžbenike prošle godine, a to znači da se ciklus od tri godine završava školske 2018/19. godine”, pojasnila je Nedeljkovićeva.
Dodala je da će u međuvremenu da se radi obuka nastavnika, te će obuka nastavnika iz informatike, fizičkog i tehnike i tehnologije, početi da se radi već tokom leta.
Kako je objasnila, da bi se radila obuka nastavnika, neophodno je da postoje usvojeni programi za predmete, te je zbog toga bilo važno da ih Nacionalni prosvetni savet usvoji na današnjoj sednici.
Za 23 člana NPS-a, koji broji ukupno 43 člana, 25. maja ističe mandat, što znači da taj savet, u narednom periodu neće imati kvorum, te neće moći ni da zaseda, niti da donosi odluke.
Inače, članove NPS-a bira Narodna skupština.
IZVOR: TANJUG

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama