Три школе у Новом Саду остале без директора, откривене неправилности у формирању одељења

27 јуна, 2019

Три школе у Новом Саду остале су без директора, док је у још неколико школа откривено низ пропуста у вези са формирањем одељења, због чега је реаговао и министар просвете, сазнаје 021.


Како за 021 потврђују у Покрајинском секретаријату за образовање, смењена је директорка ОШ „Мирослав Антић“ из Футога, а директори ОШ „Милош Црњански“ и ОШ „Јован Поповић“ нису добили сагласност за избор у звање од Покрајине због „учињених пропуста у вези са формирањем одељења“.

Како сазнајемо, школе су формирале одељења са мањим бројем ђака од дозвољеног законом и правилником који је донео министар Младен Шарчевић. Поједине школе у Новом Саду имале су неколико одељења са тек двадесетак ученика, а није постојала потреба за толиким бројем одељења у односу на број ђака.

Како за 021 појашњавају у Секретаријату за образовање, покрајинска просветна инспекција добила је налог од одељења за инспекцијске послове министарства да, по налогу министра, обави инспекције надзоре у вези са формирањем одељења у овој школској години у школама на територији Војводине. Према Закону о основном образовању и васпитању, правилнику о критеријумима и стандардима за финансирање школа, као и стручном упутству за 2018. годину, број одељења зависи од укупног броја ученика у одређеном разреду, а једно одељење може да има до 30 ученика.

Школа може изузетно да има мали број ученика у одељењу, ако је, на пример, у сеоској средини или је реч о истуреном одељењу. При томе, свако формирано одељење с више или мање ученика морало је да добије сагласност школске управе, тачније Министарства просвете.

У Новом Саду су, како сазнајемо, расформирана одељења у неколико школа. Информације о томе које школе се налазе на овом списку Министарство просвете није доставило нашој редакцији. Незванично, реч је о седам школа.

Министар Младен Шарчевић већ је најављивао отпуштање директора у школама са оваквим одељењима. Како је поручио почетком ове године, 10 директора школа у Србији биће смењено јер је „откривено да су измишљали ученике како би могли да прикажу већи број ђака и избегли појаву технолошких вишкова међу кадром“, док је наставу реално похађало само петнаестак ђака.

Председник Уније синдиката просветних радника Војводине Звонимир Јовић каже за 021 да је закон јасан и да не сме да буде злоупотреба. Међутим, како додаје, спорна је чињеница да су сада расформирана одељења која су раније морала да добију „амин“ надлежних.

„Било је покушаја формирања одељења с малим бројем ученика, али то није могло да буде урађено без ранијег благослова неког из школске управе. Ми немамо информацију ко је где остао без посла, чак ни списак школа“, наводи Јовић.

Извор: 021.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама