Tроугао: Учитељи, родитељи и деца

1 марта, 2017

Родитељи с пуним правом желе да њихову децу учитељ научи градиву и усади им знање.
roditelje_21.09.2014
С друге стране, од њих се очекује да своју децу науче лепом понашању и радним навикама и, пре свега, да их науче самосталности. И да не омаловажавају школу. Особе које се професионално баве децом потврдиће да је свака наредна генерација све мање самостална од претходне. Деца данас време углавном проводе испред ТВ-а или компјутера, са много мање вршњачке игре, а њихови родитељи као да подржавају што мање социјалних контаката.
Бранка Тишма, психолог у ОШ „Лазар Саватић“, истиче да родитељи забринути за безбедност свог детета и сналажење у конфликтним ситуацијама углавном покушавају да такве ситуације избегну уместо да науче дете да се у њима сналази.

САВЕТИ
Како да осамосталите дете
Похвалите сваки његов покушај да нешто постигне или научи и охрабрите га. Немојте само да га критикујете. Ако је потребно, дајте му неки користан и практичан савет. Немојте да му се подсмевате због грешака или неуспеха јер ћете тако само подрити његово самопоуздање и обесхрабрићете га.
– Родитељи децу не уче самосталности и не усађују им радне навике. Претерано штите и гуше дете бригом, склањају га од проблема, па чак и обављају активности уместо њега и тако спутавају развој – истиче саговорница.

Родитељи се често хвале да су најбољи пријатељи својој деци уместо да им буду ауторитет. Такође, родитељи често имају нереалне захтеве – захтевају највише оцене, успехе на такмичењима, чак и када деца не могу да одговоре таквим захтевима.
Строгост те врсте често води у отпор према школи.
Према њеним речима, родитељи не разговарају довољно са децом о лошим појавама у друштву, а не негују се довољно ни међуљудски односи.
– Они гледају само своје дете уместо целу социјалну групу у којој оно одраста. Када дође до сукоба, дете мобилним позива родитеља и он долази да интервенише, често и не питајући шта се тачно догодило. Напада учитеља не водећи рачуна о томе ни да ли је час почео. Боље би било да децу науче да имају поверење у учитеље, јер њима је дата могућност да развијају међусобни однос деце – каже Тишма.
 
Радмила Николић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама