У деветој групи 37.500 просветних радника

септембар 27, 2018

 Унија синдиката просветних радника Србије (СПРС) наставиће штрајк који је започео 4. октобра, када очекују да ће добити званичан став ресорног министарства о томе да ли ће бити испуњени њихови захтеви, саопштила је данас председница тог синдиката Јасна Јанковић.

Она је на конференцији за новинаре рекла да су јуче имали састанак са представницима министарстава просвете, државне управе и финансија и да им је речено да ће 4. октобра, након одласка Мисије ММФ-а из Србије, знати да ли се може очекивати веће издвајање за просветаре и испуњење њихових захтева.
Основни захтев синдиката је да се сви просветни радници са седмим степеном стручне спреме преведу у девету групу и да се ту рангирају.
Како је рекла Јанковић, цела недеља у школама у којима тај синдикат има чланство протиче у скраћеним часова.
“Ми ћемо до 4. октобра сигурно бити у штрајку, јер тренутно траје изјашњавање да се штрајк настави и већ сада имамо потребан број за наставак”, рекла је Јанковић наводећи да се штрајкује у више од 600 шскола.
Како је објаснила, библиотекари, педагози, психолози и секретари школа су сада у 8. 3 платној групи, а у деветој групи је укупноп 37.500 просветних радника и то они са педагошким звањима, који раде у специјалним школама, разредне старешине и учитељи.
“Речено нам је да ћемо 4. октобра добити званичну понуди од Владе и да ћемо тада практично знати како се испреговарало са ММФ, и докле се стигло у смислу већег издвањања за просвету”, навела је Јанковић.
Владимир Аџић који је у синдикату задужен за финансије објаснио је да би праведно било да сви који имају завршен факултет буду у деветом платном разреду.
Он је као пример нелогичности навео школу у Чачку, где професор математике са 38 година стажа није у деветом платном разреду, док је у тој групи колегиница која има пет година стажа и разредни је старешина.
Рекао је и да су просветни радници оштећени тиме што им нису исплаћене четири светосавске награде, те да ће тражити да им се и то исплати.
“Речено је још раније да се ако буде уштеда оне могу определити за побољшање материјалног положја просветара. Полицајци и војска су то добијали, а ми нисмо ништа, а уштедели смо”, кажу у Унији синдиката просветних радника Србије.
Из ресорног министарства јуче је саопштено да је министар просвете, науке и технолошког развоја, Младен Шарчевић разговарао са представницима репрезентативних синдиката у просвети о предлогу платних група и разреда који би требало да буду део Закона о систему плата у јавном сектору.
Састанку су присуствовали и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, као и државни секретар Министарства финансија Јелена Танасковић, а на састанку је представљена финансијска анализа примене предложеног модела платних разреда у зависности од временског рока у коме би био примењен.
Договорено је да разговори буду настављени у четвртак, 4. октобра, саопштено је из ресорног министарства.
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "У деветој групи 37.500 просветних радника"

  1. trla baba lan каже:

    Владимир Аџић који је у синдикату задужен за финансије објаснио је да би праведно било да сви који имају завршен факултет буду у деветом платном разреду.
    Он је као пример нелогичности навео школу у Чачку, где професор математике са 38 година стажа није у деветом платном разреду, док је у тој групи колегиница која има пет година стажа и разредни је старешина.
    Dabome, pošto profesora matematike na tržištu ima viška, a učitelji su nam deficitarni.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама