U Finskoj status učitelja izjednačen s advokatima i lekarima

14 novembra, 2013

 
1346365685959893152
U Finskoj deca kreću u školu tek sa sedam godina i prvih šest godina školovanja se ne ocenjuju, a prvi standardizovan test imaju sa 16 godina. Za 30 odsto učenika u osnovnoj školi, koja traje devet godina, obezbeđena je dodatna pomoć. Finski osnovci imaju u toku dana čak 75 minuta odmora između časova. Srednja škola traje tri godine, ali može se završiti i ubrzano, za dve, ili usporeno za četiri godine.
Nadareni đaci, ukoliko brže reše zadatak, pomažu ostalima ako je nastavnik zauzet. Nastavnici talentovanu decu ne forsiraju, stave im do znanja da su donekle posebna, ali ne toliko da bi time obeshrabrivali druge. Na svakih sedam nedelja svi đaci pišu šta je bilo dobro, šta smatraju da nije, šta bi trebalo da se poboljša u nastavnom programu, što je neka vrsta samoocenjivanja školskog sistema.
Jedna od stvari kojima se Finci najviše ponose kada je reč o njihovim školama je što su škole jednake za sve, što deca s entuzijazmom stiču nova znanja, što nisu opterećena izradom domaćih zadataka, već to vreme troše na kurseve iz oblasti koje ih zanimaju jer je primena praktičnih znanja veoma cenjena. Kursevi su u matičnim školama pa tako, recimo, nastavnik biologije, koji je često i doktor nauka, drži kurs iz botanike. Od šestog razreda do kraja srednje škole deca imaju neke obavezne predmete, ali većinu predmeta biraju sami i prave svoj raspored, odnosno, svi važni predmeti se moraju pohađati, ali sami određuju da li žele niži ili viši nivo, u zavisnosti od interesovanja. Jedan od obaveznih predmeta je „Finska“, gde uče o vrednostima, ljudima, ekonomiji, društvu, partijama… Imaju i razne projekte, recimo časove roka, popa… U stručnim školama je 43 odsto populacije, dok su ostali u gimnazijama. Velika matura se polaže na kraju srednje škole, i to iz finskog, matematike, engleskog i švedskog, koji je obavezan jezik. Jedan od tih ispita mora biti sa znanjem na naprednom nivou. Srednju školu završava 93 odsto Finaca, a čak 66 procenata ih odlazi na studije, što je najviše u Evropi.
Učitelji u ovoj zemlji biraju se iz deset odsto najboljih studenata, moraju imati bar zvanje mastera, a najteže je upisati medicinu i učiteljski fakultet. Plata učitelja početnika je oko 2.500 dolara, imaju dnevno četiri časa, dva časa nedeljno se profesionalno usavršavaju, a status im je izjednačen s advokatima i lekarima. Osim odličnog poznavanja svog predmeta, dobar nastavnik mora da obavlja istraživanja i da piše naučne radove da bi olakšao i poboljšao metode u radu s decom.
Godišnje Finska po stanovniku izdvaja 1.500 evra za obrazovanje, ali je zato i jedna od najrazvijenijih zemalja sveta iz kojih nema odliva mozgova.
Niko nije savršen
Naravno, nisu ni u Finskoj pošteđeni problema, a jedan je nedovoljno aktivno učenje stranih jezika jer Finci odlično govore engleski, a svi moraju znati i švedski, dok su za ostale jezike totalno nezainteresovani.
Kao i svuda, i u toj zemlji postoje problematična i hiperaktivna deca. Da ne bi ometala ostale, ta deca stavljaju se u zasebna odeljenja, u kojima s njima rade posebno edukovani stručnjaci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


14 komentara na "U Finskoj status učitelja izjednačen s advokatima i lekarima

 1. Vanja Jeremic kaže:

  narocito mi se dopada poslednja stavka…
  http://localhost/symbiotica/zelena-ucionica/old/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif

  1. Dasha kaže:

   Meni takođe!

 2. dulefun kaže:

  Odlicaan tekst, ako je istinit! Pa ne treba mnogo pameti ali kad je krcag polomljen nema nazad! Voz je vec prosao kroz kukuruz! Sa sadasnjim kvalitetom kadrova ne moze se sprovesti reforma koja se zeli! Najbolji se biraju u ovu bransu! A iz nasig pedagoskih akademija su izlazili cesto oni koji nista drugo nisu mogli da zavrse! Placi nevoljena zemljo! A sto rekoh za pamet, svaki i prosecan prosvetni radnik dosao bi do zakljucka da jedan broj dece ne moze i ne treba da bude u redovnom odeljenju! I da ne kukamo sto nam naturaju nesto strano sto ne valja, nego se to nakaradno primenjuje!

 3. jeca kaže:

  takodje,poslednja stavka je najbolja

 4. Sladjana kaže:

  Mi smo milion godina daleko od Finske a posebno po platama nastavnika. Ipak lepo jr znatida neka zemlja ima uredjen obrazovni sistem. Svaka im cast sto cuvaju mozgove!

 5. zvezdica kaže:

  Ma da………..ovo je za nas naucna fantastika!

  1. Anonimni kaže:

   Baš tako,o ovome možemo samo da sanjamo http://localhost/symbiotica/zelena-ucionica/old/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif

  2. milica kaže:

   O ovome možemo samo da sanjamo http://localhost/symbiotica/zelena-ucionica/old/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif

 6. Evita kaže:

  I mi bi da ličimo na njih, a razlika je kao nebo i zemlja. Ona narodna glasi: ”Čula žaba da se konji kuju pa i ona digla krake u vis”.

 7. Anki kaže:

  Istina je sto je napisano, jer sam prosvetni radnik u Svedskoj. I Svedjani su ljubomorni na komsije…

 8. sunce kaže:

  Ideja je fantastična, nadam se da će se barem jedan deo realizovati, dobar obrazovni sistem je najbitniji za opstanak nacije.http://localhost/symbiotica/zelena-ucionica/old/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif

 9. prolece kaže:

  istina je.. njihov sistem je jedan od najboljih obrazovnih sistema u svetu…za Srbiju je Finska bila i bice samo primer dobre prakse i to neuspesno implementiran…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama