У Финској статус учитеља изједначен с адвокатима и лекарима

14 новембра, 2013

 
1346365685959893152
У Финској деца крећу у школу тек са седам година и првих шест година школовања се не оцењују, а први стандардизован тест имају са 16 година. За 30 одсто ученика у основној школи, која траје девет година, обезбеђена је додатна помоћ. Фински основци имају у току дана чак 75 минута одмора између часова. Средња школа траје три године, али може се завршити и убрзано, за две, или успорено за четири године.
Надарени ђаци, уколико брже реше задатак, помажу осталима ако је наставник заузет. Наставници талентовану децу не форсирају, ставе им до знања да су донекле посебна, али не толико да би тиме обесхрабривали друге. На сваких седам недеља сви ђаци пишу шта је било добро, шта сматрају да није, шта би требало да се побољша у наставном програму, што је нека врста самооцењивања школског система.
Једна од ствари којима се Финци највише поносе када је реч о њиховим школама је што су школе једнаке за све, што деца с ентузијазмом стичу нова знања, што нису оптерећена израдом домаћих задатака, већ то време троше на курсеве из области које их занимају јер је примена практичних знања веома цењена. Курсеви су у матичним школама па тако, рецимо, наставник биологије, који је често и доктор наука, држи курс из ботанике. Од шестог разреда до краја средње школе деца имају неке обавезне предмете, али већину предмета бирају сами и праве свој распоред, односно, сви важни предмети се морају похађати, али сами одређују да ли желе нижи или виши ниво, у зависности од интересовања. Један од обавезних предмета је „Финска“, где уче о вредностима, људима, економији, друштву, партијама… Имају и разне пројекте, рецимо часове рока, попа… У стручним школама је 43 одсто популације, док су остали у гимназијама. Велика матура се полаже на крају средње школе, и то из финског, математике, енглеског и шведског, који је обавезан језик. Један од тих испита мора бити са знањем на напредном нивоу. Средњу школу завршава 93 одсто Финаца, а чак 66 процената их одлази на студије, што је највише у Европи.
Учитељи у овој земљи бирају се из десет одсто најбољих студената, морају имати бар звање мастера, а најтеже је уписати медицину и учитељски факултет. Плата учитеља почетника је око 2.500 долара, имају дневно четири часа, два часа недељно се професионално усавршавају, а статус им је изједначен с адвокатима и лекарима. Осим одличног познавања свог предмета, добар наставник мора да обавља истраживања и да пише научне радове да би олакшао и побољшао методе у раду с децом.
Годишње Финска по становнику издваја 1.500 евра за образовање, али је зато и једна од најразвијенијих земаља света из којих нема одлива мозгова.
Нико није савршен
Наравно, нису ни у Финској поштеђени проблема, а један је недовољно активно учење страних језика јер Финци одлично говоре енглески, а сви морају знати и шведски, док су за остале језике тотално незаинтересовани.
Као и свуда, и у тој земљи постоје проблематична и хиперактивна деца. Да не би ометала остале, та деца стављају се у засебна одељења, у којима с њима раде посебно едуковани стручњаци.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


14 коментара на "У Финској статус учитеља изједначен с адвокатима и лекарима

 1. Vanja Jeremic каже:

  narocito mi se dopada poslednja stavka…
  http://localhost/symbiotica/zelena-ucionica/old/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif

  1. Dasha каже:

   Meni takođe!

 2. dulefun каже:

  Odlicaan tekst, ako je istinit! Pa ne treba mnogo pameti ali kad je krcag polomljen nema nazad! Voz je vec prosao kroz kukuruz! Sa sadasnjim kvalitetom kadrova ne moze se sprovesti reforma koja se zeli! Najbolji se biraju u ovu bransu! A iz nasig pedagoskih akademija su izlazili cesto oni koji nista drugo nisu mogli da zavrse! Placi nevoljena zemljo! A sto rekoh za pamet, svaki i prosecan prosvetni radnik dosao bi do zakljucka da jedan broj dece ne moze i ne treba da bude u redovnom odeljenju! I da ne kukamo sto nam naturaju nesto strano sto ne valja, nego se to nakaradno primenjuje!

 3. jeca каже:

  takodje,poslednja stavka je najbolja

 4. Sladjana каже:

  Mi smo milion godina daleko od Finske a posebno po platama nastavnika. Ipak lepo jr znatida neka zemlja ima uredjen obrazovni sistem. Svaka im cast sto cuvaju mozgove!

 5. zvezdica каже:

  Ma da………..ovo je za nas naucna fantastika!

  1. Анонимни каже:

   Baš tako,o ovome možemo samo da sanjamo http://localhost/symbiotica/zelena-ucionica/old/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif

  2. milica каже:

   O ovome možemo samo da sanjamo http://localhost/symbiotica/zelena-ucionica/old/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif

 6. Evita каже:

  I mi bi da ličimo na njih, a razlika je kao nebo i zemlja. Ona narodna glasi: ”Čula žaba da se konji kuju pa i ona digla krake u vis”.

 7. Anki каже:

  Istina je sto je napisano, jer sam prosvetni radnik u Svedskoj. I Svedjani su ljubomorni na komsije…

 8. sunce каже:

  Ideja je fantastična, nadam se da će se barem jedan deo realizovati, dobar obrazovni sistem je najbitniji za opstanak nacije.http://localhost/symbiotica/zelena-ucionica/old/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif

 9. prolece каже:

  istina je.. njihov sistem je jedan od najboljih obrazovnih sistema u svetu…za Srbiju je Finska bila i bice samo primer dobre prakse i to neuspesno implementiran…

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама