Učitelji u carstvu digitalnog obrazovanja

24 decembra, 2015

Oprema vredna devet miliona dinara, koju je Učiteljskom fakultetu u Beogradu poklonila kompanija „Samsung”, omogućiće dinamičniju nastavu, kao i bolje praćenje, merenje i vrednovanje rada studenata

Digitalni-institut
Učiteljski fakultet u Beogradu dobio je Digitalni institut, devet miliona dinara vrednu donaciju kompanije „Samsung”. Otvaranje ovog centra označilo je prekretnicu u digitalnom obrazovanju budućih učitelja i vaspitača koji će savremene informacione tehnologije, ukorak s vremenom, neminovno primenjivati u nastavi i vaspitnom radu.
– Učiteljski poziv jedan je od najtežih i najlepših, a podrazumeva konstantno učenje. Naš fakultet ima internu televiziju, među prvima je razvio računarsku mrežu, nabavio interaktivne table, softvere za učenje na daljinu. Ovo nam je nedostajalo. Rad u Digitalnom institutu studentima će omogućiti dinamičniju nastavu, praćenje, merenje i vrednovanje njihovog rada. Uz pomoć moćnih digitalnih resursa očekujemo da će se interesovanje za učenje vratiti u učionice i da će se time podići kvalitet obrazovanja u Srbiji – rekao je Danimir Mandić, dekan Učiteljskog fakulteta.
Digitalno obrazovanje budućih nastavnika, ocenio je Mandić, moralo bi da utiče na promenu položaja prosvetnih radnika koji bi trebalo da postanu organizatori, stratezi, programeri, a ne pasivni predavači opterećeni rutinskim poslovima memorisanja činjenica, izlaganja i ocenjivanja.
Novootvoreni centar Učiteljskog fakulteta sastoji se od dve učionice budućnosti, u kojima je studentima na raspolaganju ukupno 50 „samsung” tableta i dve pametne table. Sve je povezano sa centralnim serverom koji ima bazu podataka i multimedijalnih materijala za nastavu.
– Svaki nastavnik mašta da u školi ima ovakva učila. Opšta je zabluda da deca u školske klupe dolaze digitalno pismena. Treba ih što ranije upoznati sa savremenim tehnologijama a prava ciljna grupa čiji poziv to podrazumeva jesu učitelji, koji već opismenjavaju naraštaje. Uz prednosti modernih tehnoloških dostignuća budući učitelji postaće organizatori i stratezi u digitalnom obrazovanju pokolenja koja dolaze – uverena je Snežana Marković, pomoćnica ministra prosvete, saglasna s konstatacijom Milana Vujovića, direktora marketinga kompanije „Samsung” za Adrijatik regiju, da će generacije učenika koje dolaze biti informatički sve pismenije, a nova digitalna znanja i veštine biće neophodni svakom učitelju u nastavi.
„Samsung” je do sada u Srbiji otvorio četiri digitalne učionice poput ovih koje čine Digitalni institut Učiteljskog fakulteta. Po učionicu budućnosti imaju Fakultet organizacionih nauka, Elektrotehnička škola „Zemun”, dve osmoletke u Požarevcu i Paraćinu, a sutra će biti otvorena još jedna, u Osnovnoj školi „Svetozar Marković” u Lapovu.

Autor: Milenija Simić-Miladinović
Izvor: politika.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama