Поскурица је новинарима у Скупштини рекао да је порука тих законских измена грађанима да вакцинишу своју децу и да не подлежу тврдњама лобија против вакцинације.

Он је указао да је циљ да се, превентивним деловањем, спречи да родитељ одустане од заштите здравља.

Ако, ипак, родитељ и даље неће да вакцинише дете, он то може да одбије, али ће сносити законске консеквенце и више не може сам да одлучи да дете не вакцинише, рекао је Поскурица.

Према његовим речиума, то неће бити аутоматско кажњавање.

Како је рекао, те ситне законске измене доносе то да родитељ не може више да се правда да је вакцина инвазивна метода и да је због тога одбије.

Посланик Демократске странке Душан Милисављевић рекао је да се имунизација не уводи данас, овим законом, већ је она постојала још у бившој Југославији и да је она спасила више живота, него било која друга медицинска метода.

Према његовим речима, закон о заштити здравља нације из тог периода важи у свим бившим републикама СФРЈ, као и у данас чланицама ЕУ Словенији и Хрватској.

Он је указао да је неопходно родитељима у Србији више објашњавати значај вакцинације и одагнати страхове, на нивоу средњег века, које им сеју људи који нису медицинске струке.

Овде није реч о наметању, већ да се обезбеди здравље целе популације, рекао је Милисављевић и изразио наду да ће измењени закон обезбедити здравље деце и нације.

Шефица скупштинског Одбора за здравље и породицу Славица Ђукић Дејановић ијавила је новинарима да се нажалост Србија враћа на ниво СФРЈ, јер је и обухват вакцинама опао на 85 одсто, а да је потребно да обухвати 97 одсто популације.

Према њеним речима, изменама закона морало се прибећи мерама, усклађивањем Закона о праву пацијента и закона о заштити од заразних болести, чиме је утврђено да је вакцинација обавезна, а да је онај ко не вакцинише дете одговоран по закону.

Разумемо бригу родитеља, али антивакцинални лоби у Србији уноси страх и родитељи од тога одустају, предочила је Дејановић.

Она је закључила да је циљ само то да се Србија врати на ниво од 97 одсто становништва обухваћеног вакцинацијом, као и у осталим земљама.

Фонет