Poskurica je novinarima u Skupštini rekao da je poruka tih zakonskih izmena građanima da vakcinišu svoju decu i da ne podležu tvrdnjama lobija protiv vakcinacije.

On je ukazao da je cilj da se, preventivnim delovanjem, spreči da roditelj odustane od zaštite zdravlja.

Ako, ipak, roditelj i dalje neće da vakciniše dete, on to može da odbije, ali će snositi zakonske konsekvence i više ne može sam da odluči da dete ne vakciniše, rekao je Poskurica.

Prema njegovim rečiuma, to neće biti automatsko kažnjavanje.

Kako je rekao, te sitne zakonske izmene donose to da roditelj ne može više da se pravda da je vakcina invazivna metoda i da je zbog toga odbije.

Poslanik Demokratske stranke Dušan Milisavljević rekao je da se imunizacija ne uvodi danas, ovim zakonom, već je ona postojala još u bivšoj Jugoslaviji i da je ona spasila više života, nego bilo koja druga medicinska metoda.

Prema njegovim rečima, zakon o zaštiti zdravlja nacije iz tog perioda važi u svim bivšim republikama SFRJ, kao i u danas članicama EU Sloveniji i Hrvatskoj.

On je ukazao da je neophodno roditeljima u Srbiji više objašnjavati značaj vakcinacije i odagnati strahove, na nivou srednjeg veka, koje im seju ljudi koji nisu medicinske struke.

Ovde nije reč o nametanju, već da se obezbedi zdravlje cele populacije, rekao je Milisavljević i izrazio nadu da će izmenjeni zakon obezbediti zdravlje dece i nacije.

Šefica skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu Slavica Đukić Dejanović ijavila je novinarima da se nažalost Srbija vraća na nivo SFRJ, jer je i obuhvat vakcinama opao na 85 odsto, a da je potrebno da obuhvati 97 odsto populacije.

Prema njenim rečima, izmenama zakona moralo se pribeći merama, usklađivanjem Zakona o pravu pacijenta i zakona o zaštiti od zaraznih bolesti, čime je utvrđeno da je vakcinacija obavezna, a da je onaj ko ne vakciniše dete odgovoran po zakonu.

Razumemo brigu roditelja, ali antivakcinalni lobi u Srbiji unosi strah i roditelji od toga odustaju, predočila je Dejanović.

Ona je zaključila da je cilj samo to da se Srbija vrati na nivo od 97 odsto stanovništva obuhvaćenog vakcinacijom, kao i u ostalim zemljama.

Fonet