Vakcinacija obavezna za sve!

17 aprila, 2015

Poslanici su usvojili izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti pa će vakcinacija dece ubuduće biti obavezna, neće biti potreban pismeni pristanak pacijenta, odnosno zakonskog zastupnika deteta

BEOGRAD – Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti pa će vakcinacija dece ubuduće biti obavezna za sve i za nju neće biti potreban pismeni pristanak pacijenta, odnosno zakonskog zastupnika deteta.

Izmenama tog zakona naznačeno je da imunizaciju obavlja doktor medicine, koji po izvršenom pregledu lica koje treba imunizovati može da utvrdi privremenu, odnosno da predloži stručnom timu trajnu kontraidikaciju za vakcinaciju.
Takođe, navedeno je da propisanu evidenciju o izvršenoj imunizaciji obavlja doktor medicine koji vrši imunizaciju, u skladu sa zakonom.
U usvojenom aktu imunizacija je određena kao preventivna mera zaštite lica od zaraznih bolesti, davanjem vakcina i/ili imunoglobulina humanog porekla, imunobioloških preparada koji saddrže specifična antitela i monoklonskih antitela.

Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama