Vaspitačici napakovano zlostavljanje dečaka?

22 oktobra, 2015

Mogući preokret u slučaju seksualnog zlostavljanja u čačanskom vrtiću “Sunce”. Posle izveštaja superveštaka, u koji smo imali uvid, tužilaštvo bi trebalo da ispita da li je neko namerno iskonstruisao aferu
vrtic strani
Sve je više indicija kako je vaspitačici V. P. iz Čačka, osumnjičenoj da je  četvoroipogodišnjeg dečaka zlostavljala – ceo slučaj podmetnut! Sada je na potezu tužilaštvo, koje čitav slučaj treba da ispita do kraja i da odgovor da li je neko namerno iskonstruisao ovu aferu.
Podsetimo, slčaj su pokrenuli roditelji dečaka krajem aprila ove godine, mesec dana pošto se mališan vratio sa zimovanja na Zlatiboru. Oni su o rečima deteta obavestili direktorku vrtića “Sunce”, u koji je mališan išao. Tražili su da se prebaci u drugi vrtić, ali ne i krivičnu dogovornost za vaspitačicu koja je to, navodno, učinila.
Nadležni iz vrtića, međutim, obavestili su o mogućem seksualnom zlostavljanju ostale nadležne državne organe i sledećih dana cela Srbija je brujala o “monstruoznoj vaspitačici iz Čačka”. Ona je prošla pravu golgotu negirajući ove ozbiljne optužbe, a nekoliko sati provela je i na poligrafu dokazujući svoju nevinost. “Detektor laži” pokazao je da govori istinu. Ona, međutim, više od šest meseci čeka i zvaničnu potvrdu da nije kriva.
Ispitani su svi akteri afere, a urađeno je i superveštačenje dečaka. Izveštaj sudskih veštaka, specijalista za dečju psihologiju, u koji su “Novosti” imale uvid, a koji su radili superveštačenje na zahtev tužilaštva, pokazuje da se detetu ne može verovati kada je reč o pomenutom događaju, ali i pobija čudne nalaze čačanskih psihologa. Oni su, naime, na tri crteža, koje je dečak naslikao, videli ono čega – zapravo nije bilo.
– Pri psihološko-psihijatrijskom pregledu dečak je pokazao da ne zna u čemu se razlikuju muški i ženski pol – navodi se u mišljenju stručnjaka iz Beograda, koji su dete veštačili u prisustvu majke u Čačku. – Događaj se desio tri meseca pre veštačenja i po rečima oca i majke, nisu se pojavile nikakave promene u njegovom ponašanju, nije imao traume niti se budio noću.
Čačanski psiholozi koji su prvi razgovarali sa dečakom naveli su, u svom izveštaju, kako je on rekao da postoji “tajna u vidu zakopanog blaga”. O samom događaju sa zimovanja nema ni retka. Majka je tvrdila da je on kod njih nacrtao “penis u erekciji”, ali se u izveštaju čačanskih psihologa to ne navodi.

KAJMAK I IGRAONICA
Opisujući odnos sa drugim vaspitačicama svoje ostale dece, ona je rekla da je bio dobar: “Od jedne kupujemo kajmak, druga radi kao vaspitačica u našoj igraonici”…
– Dečak, po svom znanju, iskustvu i uzrastu nije sposoban da nacrta niti da opiše verodostojno ženske genitalije – navode superveštaci u svom mišljenju. – Ono što je nacrtao kod čačanskih psihologa sastoji se od kruga sa čije spoljne strane se nalaze crtice – kao zraci sunca. Nije jasno na osnovu čega je zaključeno da crtež odgovara ženskim polnim organima.

Ni na ostala dva crteža nema naznaka tela, čak i članove porodice tako crta. Stručnjaci koji su radili superveštačenje tražili su od njega da nacrta “piku” i “pišu”. Ženski polni organ je nacrtao kao krug i podelio ga na dva nejednaka dela. Upitan da opiše to što je nacrtao, rekao je da je to ono što se pritiska za “malo vode za piškenje i veće za više vode za kakanje”. Ispostavilo se da je nacrtao dugme za vodokotlić.
Veštaci su razgovarali i sa roditeljima mališana, njegovom braćom, a imali su priliku i da pročitaju izjave koje su oni, ali i ostali akteri događaja, ispričali u policiji.
U izveštaju se ističe i da je majka rekla da ju je dečak prvo pitao da li ona ima “piku ili pišu”, a zatim je dodao da je sanjao da vaspitačica ima “piku i pišu”, da ga je zvala u kupatilo da mu pokaže, ali mu nije ništa pokazala…

ZAHTEV TUŽILAŠTVA
Više javno tužilaštvo u Čačku zatražilo je psihološko-psihijatrijsko veštačenje kako bi se utvrdilo da li je dečak sposoban “da da verodostojan iskaz”, odnosno da verodostojno reprodukuje događaj koji se navodno desio na Zlatiboru od 20. do 27. marta ove godine. – Dečak nije sposoban da da verodostojan iskaz, odnosno da verodostojno reprodukuje događaj – glasi konačan zaključak stručnjaka koji su radili superveštačenje.

– Ispričao je to slučajno, bio je zbunjen da li mama ima pišu ili piku – navode se reči majke. – Rekao je da je sanjao, a onda da se to desilo dok su druga deca spavala. Nije imao traumu, nije se noću budio, nije bilo promene u njegovom ponašanju…
Dečak se, tokom spornog zimovanja, prvi put odvojio od roditelja, a kasnije izrazio želju da bez njih, a sa ostalom decom iz vrtića, ide i na more. Pošto je afera buknula, druga vaspitačica nije želela da ga vodi na letovanje. Ipak, ovaj dečak i njegova braća otišla su na more ali sa vaspitačicom koja kod njihovih roditelja radi u igraonici.
Dečak u razgovoru sa veštacima o događaju na Zlatiboru, gde se navodno dogodilo seksualno zlostavljanje, kaže da je bilo puno dece, da je sneg bio lep… Veštaci su ga pitali šta je ispričao mami kada se vratio, a on je odgovorio da malo zna, malo ne zna i ništa više od toga. Na pitanje ko ga je vodio na zimovanje, imenovao je tri ženska imena, od kojih prvo osumnjičenu vaspitačicu V. P.
– V. više ne radi zato što nije bila dobra prema meni. Svaki dan mi se ljutila – ispričao je mališan veštacima, ali nije odgovorio zašto se ljutila.
Otac dečaka navodi da je sinu koji mu je prepričao događaj u dve reči “i verovao i nije”, i naveo da “mali ima svoju volju”.
Veštaci su još konstatovali da je dete vrlo nestašno, da nema strah od nepoznatih ljudi, kao i da je on “glavna osoba u porodici”.
Inače, V. P. je dve godine bila vaspitačica ovom dečaku. Prema rečima roditelja, sa njom nisu imali nikakvih problema, ali je majka naglasila kako je V. P. u odnosu sa njima bila hladna: “Sa njom nismo imali zajednički cilj, samo dobro jutro, dobar dan, treba da se kupi ovo ili ono”.
 
Izvor: novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Vaspitačici napakovano zlostavljanje dečaka?"

  1. Sanja kaže:

    Odmah po ovom događaju setila sam se danskog filma ‘Lov’, apsolutno ista tema, a film je fantastičan, preporuka za gledanje. Zahvaljujući filmu, od početka sam verovala u nevinost vaspitačice.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama