Васпитачици напакованo злостављање дечака?

22 октобра, 2015

Могући преокрет у случају сексуалног злостављања у чачанском вртићу “Сунце”. После извештаја супервештака, у који смо имали увид, тужилаштво би требало да испита да ли је неко намерно исконструисао аферу
vrtic strani
Све је више индиција како је васпитачици В. П. из Чачка, осумњиченој да је  четвороипогодишњег дечака злостављала – цео случај подметнут! Сада је на потезу тужилаштво, које читав случај треба да испита до краја и да одговор да ли је неко намерно исконструисао ову аферу.
Подсетимо, слчај су покренули родитељи дечака крајем априла ове године, месец дана пошто се малишан вратио са зимовања на Златибору. Они су о речима детета обавестили директорку вртића “Сунце”, у који је малишан ишао. Тражили су да се пребаци у други вртић, али не и кривичну договорност за васпитачицу која је то, наводно, учинила.
Надлежни из вртића, међутим, обавестили су о могућем сексуалном злостављању остале надлежне државне органе и следећих дана цела Србија је брујала о “монструозној васпитачици из Чачка”. Она је прошла праву голготу негирајући ове озбиљне оптужбе, а неколико сати провела је и на полиграфу доказујући своју невиност. “Детектор лажи” показао је да говори истину. Она, међутим, више од шест месеци чека и званичну потврду да није крива.
Испитани су сви актери афере, а урађено је и супервештачење дечака. Извештај судских вештака, специјалиста за дечју психологију, у који су “Новости” имале увид, а који су радили супервештачење на захтев тужилаштва, показује да се детету не може веровати када је реч о поменутом догађају, али и побија чудне налазе чачанских психолога. Они су, наиме, на три цртежа, које је дечак насликао, видели оно чега – заправо није било.
– При психолошко-психијатријском прегледу дечак је показао да не зна у чему се разликују мушки и женски пол – наводи се у мишљењу стручњака из Београда, који су дете вештачили у присуству мајке у Чачку. – Догађај се десио три месеца пре вештачења и по речима оца и мајке, нису се појавиле никакаве промене у његовом понашању, није имао трауме нити се будио ноћу.
Чачански психолози који су први разговарали са дечаком навели су, у свом извештају, како је он рекао да постоји “тајна у виду закопаног блага”. О самом догађају са зимовања нема ни ретка. Мајка је тврдила да је он код њих нацртао “пенис у ерекцији”, али се у извештају чачанских психолога то не наводи.

КАЈМАК И ИГРАОНИЦА
Описујући однос са другим васпитачицама своје остале деце, она је рекла да је био добар: “Од једне купујемо кајмак, друга ради као васпитачица у нашој играоници”…
– Дечак, по свом знању, искуству и узрасту није способан да нацрта нити да опише веродостојно женске гениталије – наводе супервештаци у свом мишљењу. – Оно што је нацртао код чачанских психолога састоји се од круга са чије спољне стране се налазе цртице – као зраци сунца. Није јасно на основу чега је закључено да цртеж одговара женским полним органима.

Ни на остала два цртежа нема назнака тела, чак и чланове породице тако црта. Стручњаци који су радили супервештачење тражили су од њега да нацрта “пику” и “пишу”. Женски полни орган је нацртао као круг и поделио га на два неједнака дела. Упитан да опише то што је нацртао, рекао је да је то оно што се притиска за “мало воде за пишкење и веће за више воде за какање”. Испоставило се да је нацртао дугме за водокотлић.
Вештаци су разговарали и са родитељима малишана, његовом браћом, а имали су прилику и да прочитају изјаве које су они, али и остали актери догађаја, испричали у полицији.
У извештају се истиче и да је мајка рекла да ју је дечак прво питао да ли она има “пику или пишу”, а затим је додао да је сањао да васпитачица има “пику и пишу”, да га је звала у купатило да му покаже, али му није ништа показала…

ЗАХТЕВ ТУЖИЛАШТВА
Више јавно тужилаштво у Чачку затражило је психолошко-психијатријско вештачење како би се утврдило да ли је дечак способан “да да веродостојан исказ”, односно да веродостојно репродукује догађај који се наводно десио на Златибору од 20. до 27. марта ове године. – Дечак није способан да да веродостојан исказ, односно да веродостојно репродукује догађај – гласи коначан закључак стручњака који су радили супервештачење.

– Испричао је то случајно, био је збуњен да ли мама има пишу или пику – наводе се речи мајке. – Рекао је да је сањао, а онда да се то десило док су друга деца спавала. Није имао трауму, није се ноћу будио, није било промене у његовом понашању…
Дечак се, током спорног зимовања, први пут одвојио од родитеља, а касније изразио жељу да без њих, а са осталом децом из вртића, иде и на море. Пошто је афера букнула, друга васпитачица није желела да га води на летовање. Ипак, овај дечак и његова браћа отишла су на море али са васпитачицом која код њихових родитеља ради у играоници.
Дечак у разговору са вештацима о догађају на Златибору, где се наводно догодило сексуално злостављање, каже да је било пуно деце, да је снег био леп… Вештаци су га питали шта је испричао мами када се вратио, а он је одговорио да мало зна, мало не зна и ништа више од тога. На питање ко га је водио на зимовање, именовао је три женска имена, од којих прво осумњичену васпитачицу В. П.
– В. више не ради зато што није била добра према мени. Сваки дан ми се љутила – испричао је малишан вештацима, али није одговорио зашто се љутила.
Отац дечака наводи да је сину који му је препричао догађај у две речи “и веровао и није”, и навео да “мали има своју вољу”.
Вештаци су још констатовали да је дете врло несташно, да нема страх од непознатих људи, као и да је он “главна особа у породици”.
Иначе, В. П. је две године била васпитачица овом дечаку. Према речима родитеља, са њом нису имали никаквих проблема, али је мајка нагласила како је В. П. у односу са њима била хладна: “Са њом нисмо имали заједнички циљ, само добро јутро, добар дан, треба да се купи ово или оно”.
 
Извор: novosti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Васпитачици напакованo злостављање дечака?"

  1. Sanja каже:

    Odmah po ovom događaju setila sam se danskog filma ‘Lov’, apsolutno ista tema, a film je fantastičan, preporuka za gledanje. Zahvaljujući filmu, od početka sam verovala u nevinost vaspitačice.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама