Вечерас протест просветних радника у Ужицу

6 децембра, 2019

Због учесталих физичких напада, претњи и малтретирања којима су свакодневно изложени, просветни радници Ужица организоваће протест који ће почети вечерас у 19.30 часова испред Скупштине града.

Foto: Canva

У саопштењу Иницијативног одбора протеста је наведено да су последњих месеци учестали случајеви свих врста насиља у школама Србије и да је то повод за вечерашње окупљање.

„Јавност и државни органи су најосетљивији на случајеве вршњачког насиља и њима се поклања највећа пажња. А шта када смо ми жртве, шта када нас бију и малтретирају, јер савесно радимо свој посао? Сведоци смо да се све чешће догађају напади и на нас и наше колеге широм Србије. Радећи један од најзначајнијих послова за будућност деце, изложени смо притисцима, увредама и физичким нападима. Напади на нас се прећуткују и брзо се заборављају, а кривци за све што је лоше увек се траже међу нама“, пише у саопштењу Иницијативног одбора протеста.

Непосредни повод за окупљање је физички напад на учитеља у ужичкој ОШ „Душан Јерковић“ на кога је насрнуо његов бивши ђак, који сада има 21 годину. Учитељ је нападнут 8. новембра, ван школског дворишта, а због задобијених повреда је био на лечењу у ужичкој болници. Он не жели јавно да говори о томе, али је напад пријавио полицији, која је салушала нападача и против њега је тужилаштву поднела пријаву. Исти младић је претио и двема професоркама у ужичкој Економској школи, коју је такође похађао, због чега су оне у страху од тога да би претње могле да се обистине.

Иван Стакић, председник ужичког одбора Уније синдиката просветних радника Србије, казао је за Данас тај синдикат није организатор вечерашњег протеста, али да га подржава и навео да би окупљање требало да буде достојанствени израз солидарности са просветним радницима који су жртве таквих и сличних напада.

„Наставници су свакодневно изложени претњама родитеља и ученика и у страху су од тога када ће неко да их нападне“, навео је Стакић.

Због све чешћег насиља у школама и напада на професоре, Стакић је истакао да је потребно да се у граду организује скуп на коме би учествовали представници МУП, Центра за социјани рад, Школске управе, локалне самоуправе, савета родитеља, наставници и други, како би се надлежнима и јавности указало на тај проблем и потребу његовог хитног решавања.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама