Večeras protest prosvetnih radnika u Užicu

6 decembra, 2019

Zbog učestalih fizičkih napada, pretnji i maltretiranja kojima su svakodnevno izloženi, prosvetni radnici Užica organizovaće protest koji će početi večeras u 19.30 časova ispred Skupštine grada.

Foto: Canva

U saopštenju Inicijativnog odbora protesta je navedeno da su poslednjih meseci učestali slučajevi svih vrsta nasilja u školama Srbije i da je to povod za večerašnje okupljanje.

„Javnost i državni organi su najosetljiviji na slučajeve vršnjačkog nasilja i njima se poklanja najveća pažnja. A šta kada smo mi žrtve, šta kada nas biju i maltretiraju, jer savesno radimo svoj posao? Svedoci smo da se sve češće događaju napadi i na nas i naše kolege širom Srbije. Radeći jedan od najznačajnijih poslova za budućnost dece, izloženi smo pritiscima, uvredama i fizičkim napadima. Napadi na nas se prećutkuju i brzo se zaboravljaju, a krivci za sve što je loše uvek se traže među nama“, piše u saopštenju Inicijativnog odbora protesta.

Neposredni povod za okupljanje je fizički napad na učitelja u užičkoj OŠ „Dušan Jerković“ na koga je nasrnuo njegov bivši đak, koji sada ima 21 godinu. Učitelj je napadnut 8. novembra, van školskog dvorišta, a zbog zadobijenih povreda je bio na lečenju u užičkoj bolnici. On ne želi javno da govori o tome, ali je napad prijavio policiji, koja je salušala napadača i protiv njega je tužilaštvu podnela prijavu. Isti mladić je pretio i dvema profesorkama u užičkoj Ekonomskoj školi, koju je takođe pohađao, zbog čega su one u strahu od toga da bi pretnje mogle da se obistine.

Ivan Stakić, predsednik užičkog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, kazao je za Danas taj sindikat nije organizator večerašnjeg protesta, ali da ga podržava i naveo da bi okupljanje trebalo da bude dostojanstveni izraz solidarnosti sa prosvetnim radnicima koji su žrtve takvih i sličnih napada.

„Nastavnici su svakodnevno izloženi pretnjama roditelja i učenika i u strahu su od toga kada će neko da ih napadne“, naveo je Stakić.

Zbog sve češćeg nasilja u školama i napada na profesore, Stakić je istakao da je potrebno da se u gradu organizuje skup na kome bi učestvovali predstavnici MUP, Centra za socijani rad, Školske uprave, lokalne samouprave, saveta roditelja, nastavnici i drugi, kako bi se nadležnima i javnosti ukazalo na taj problem i potrebu njegovog hitnog rešavanja.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama