Велики брат надгледа професоре чак и у тоалету?

јануар 15, 2019Оптужбе на рачун бившег директора високе школе за васпитаче у Алексинцу. Др Кука: Обрадовић не пориче да је надзирао колеге са кућног рачунара


Фото Википедија / Фото www.oceniprofesora.com Стојан Обрадовић

 

ПОЈЕДИНИ запослени Високе школе за васпитаче у Алексинцу тврде да њих, као и студенте, бивши директор, а сада предавач Стојан Обрадовић од куће надзире док су на предавањима, у ходницима, па чак и када иду у тоалет! О овоме је, кажу, протеклих година више пута обавештавано Министарство просвете, информисан је и директор школе др Милутин Ђуричковић, али до данас, како истичу, нити је покренут поступак за неовлашћено и противзаконито шпијунирање, нити је бивши директор због тога кажњен.

Према речима др Мирослава Куке, предавача у овој школи, Обрадовић, који је на челу школе био од 2011. до 2017. године, никада није негирао да има приступ школском видео-надзору са кућног рачунара. Када су га, на седници наставног већа, колеге упозориле да крши закон и приватност запослених, чак је образлагао да то ради због поштовања радне дисциплине. Коментарисао је тада да он тако може, рецимо, да провери да ли је портир на послу тако што ће му рећи телефоном да изађе у ходник и стане пред камеру, како би га видео од куће. О овој “аргументацији” постоје чак аудио-записи, у које су “Новости” имале увид.

 

  • Више пута, од 2010. године, писао сам Министарству просвете, просветној инспекцији и директно министру, али ништа није предузето – каже за “Новости” др Кука. – Последњи допис предао сам на писарници 26. 12. 2018. године. Постоје докази, аудио-снимци, а Обрадовић не негира да је надзирао од куће запослене и студенте. Крајње је време да се тој бахатости стане на пут. Посебно је непримерено то што је једна од камера тачно испред женског тоалета, па Обрадовић може да гледа даме када одлазе у ту просторију. Директор би морао да испита да ли Обрадовић чак и сада, када није директор, има приступ камерама.

Од садашњег директора школе Ђуричковића Кука је тражио да се обрати надлежној полицијског станици, како би Обрадовићу укинули приступ видео-надзору са кућног рачунара, а каже, од директора је добио одговор да мора да се консултује са адвокатом. Наш саговорник тврди да је једној од запослених, помоћној радници, уручујући упозорење пред отказ, рекао да је “стално од куће посматра и да је ухватио како излази пет минута раније са посла”.

Директор Ђуричковић за “Новости” потврђује да у школи постоји видео-надзор, али каже да нема никакву информацију о томе да његов претходник може од куће да надгледа колеге и студенте и шта се дешава у овој образовној установи.

  • Камере су уведене након пљачке школе пре неколико година. То је урађено због безбедности и није реч о било каквом воајеризму. Имали смо, такође, случај када смо једну бившу запослену ухватили у крађи и због тога је добила отказ – каже Ђуричковић. – Немам информације о томе да колега Обрадовић надзире колеге од куће, нити да је то раније радио, а немам ни техничку могућност да то проверим.

Директор каже да су за последњих годину, од када је на тој функцији, различите инспекције долазиле пет пута и нису пронашле никакве значајне неправилности у раду.

МИНИСТАРСТВО НЕОБАВЕШТЕНО

ИАКО је Мирослав Кука неколико пута предао дописе у писарници Министарства просвете, у овом министарству за “Новости” кажу да немају информацију о овој или сличним пријавама. Објашњавају да би овакви прекршаји били у домену рада Министарства унутрашњих послова.

  • Уколико је почињено неко кривично дело, то је случај за МУП. Инспекција Министарства просвете поступа у складу са законима који регулишу област образовања – одговарају из Министарства просвете.

Aутор И. Мићевић

Извор: Новости

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Велики брат надгледа професоре чак и у тоалету?"

  1. dragana каже:

    U normalnom društvu, takav čovek, poput ovde imenovanog Obradović Stojana, uz sve to i direktor u srpskom visokoškolstvu, je za ZATVOR uzajedno sa onima koji institucionalno sakrivaju ponašawa poput navedenih.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама