Водич за праћење развоjа деце унапредиће рад педиjатара

26 октобра, 2015

Педиjатрима jе представљен „Водич за праћење развоjа деце” коjи ће им помоћи да унапреде систем праћења и подршке развоjу деце од наjраниjег детињства.
deteЗахваљуjући водичу, обучени педиjатри ће и код наjмлађих пациjената на време моћи да препознаjу проблеме с видом, слухом, говором и моторичким развоjем, као и психолошке, емотивне и социjалне проблеме код деце, саопштио jе данас Уницеф.
“Педиjатри се често само фокусираjу на то да ли дете добро напредуjе у смислу килаже, да ли jе чисто, да ли има неки уобичаjени вирус или прехладу и зато се дешава да понекад тешкоће у области психосоциjалног развоjа и комуникациjе детета с психичким или социjалним сметњама, прођу неопажено”, рекла jе др Даниjела Вукићевић.
Према њеним речима, водич за праћење развоjа деце ће педиjатрима помоћи да добиjу прецизниjи увид у опште стање детета и степен његовог развоjа у свим развоjним доменима, као и да уоче ризике коjи постоjе у породици, чиме лекари постаjу сарадници породице.
„Увођење ‘Водича за праћење развоjа деце’ само jе jедан од корака ка унапређивању квалитета развоjних саветовалишта у раду са родитељима и другим институциjама да би деца добила одговараjућу негу и помоћ када се код њих уочи неки од проблема или сметњи у развоjу”, каже др Jелена Заjегановић Jаковљевић, руководилац Програма за рани развоj детета у Уницефу.
Извор: Танјуг
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Водич за праћење развоjа деце унапредиће рад педиjатара"

  1. јк каже:

    Pa zar pedijatri nisu pratili razvoj dece i do sada?Ovo mi zvuci kao “neka novina” sto nikako ne bi smelo da je.Naime ,i do sada se osecao “propust” u pracenju svih aspekata razvoja,a pogotovu u psihosocijalnom,pa se desavalo da deca iz ruralnih sredina dobiju svu potrebnu dokumentaciju i za predskolsko i za skolu ,a tek redovnim pracenjem od strane ucitelja se kasno otkriju smetnje,koje je tada mnogo teze korigovati.Ako bi se ovoj problematici zaista pristupilo savesno i odgovorno,to bi bio veliki napredak i olaksica i za roditelje i vaspitace i ucitelja, a i za celo drustvo.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама