Vodič za praćenje razvoja dece unaprediće rad pedijatara

26 oktobra, 2015

Pedijatrima je predstavljen „Vodič za praćenje razvoja dece” koji će im pomoći da unaprede sistem praćenja i podrške razvoju dece od najranijeg detinjstva.
deteZahvaljujući vodiču, obučeni pedijatri će i kod najmlađih pacijenata na vreme moći da prepoznaju probleme s vidom, sluhom, govorom i motoričkim razvojem, kao i psihološke, emotivne i socijalne probleme kod dece, saopštio je danas Unicef.
“Pedijatri se često samo fokusiraju na to da li dete dobro napreduje u smislu kilaže, da li je čisto, da li ima neki uobičajeni virus ili prehladu i zato se dešava da ponekad teškoće u oblasti psihosocijalnog razvoja i komunikacije deteta s psihičkim ili socijalnim smetnjama, prođu neopaženo”, rekla je dr Danijela Vukićević.
Prema njenim rečima, vodič za praćenje razvoja dece će pedijatrima pomoći da dobiju precizniji uvid u opšte stanje deteta i stepen njegovog razvoja u svim razvojnim domenima, kao i da uoče rizike koji postoje u porodici, čime lekari postaju saradnici porodice.
„Uvođenje ‘Vodiča za praćenje razvoja dece’ samo je jedan od koraka ka unapređivanju kvaliteta razvojnih savetovališta u radu sa roditeljima i drugim institucijama da bi deca dobila odgovarajuću negu i pomoć kada se kod njih uoči neki od problema ili smetnji u razvoju”, kaže dr Jelena Zajeganović Jakovljević, rukovodilac Programa za rani razvoj deteta u Unicefu.
Izvor: Tanjug
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Vodič za praćenje razvoja dece unaprediće rad pedijatara"

  1. jk kaže:

    Pa zar pedijatri nisu pratili razvoj dece i do sada?Ovo mi zvuci kao “neka novina” sto nikako ne bi smelo da je.Naime ,i do sada se osecao “propust” u pracenju svih aspekata razvoja,a pogotovu u psihosocijalnom,pa se desavalo da deca iz ruralnih sredina dobiju svu potrebnu dokumentaciju i za predskolsko i za skolu ,a tek redovnim pracenjem od strane ucitelja se kasno otkriju smetnje,koje je tada mnogo teze korigovati.Ako bi se ovoj problematici zaista pristupilo savesno i odgovorno,to bi bio veliki napredak i olaksica i za roditelje i vaspitace i ucitelja, a i za celo drustvo.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama