Вређању и понижавању професора морало се стати на крај

5 јуна, 2015

 
Хрватски сабор на својој је седници 8. маја донео измене и допуне Казненог закона које доноси бројне новости везане за нападе на просветаре.
Tko-napadne-profesora-770.jpgbez-slova
Тим су изменама напади и психичко малтретирање учитеља постали казнено дело које се гони по службеној дужности, а не као до сада тек приватном тужбом. Ко нападне професора, може добити и пет година затвора.
Наставници су одахнули и измењени Казнени закон дочекали с одобравањем.
Према истраживањима загребачке Учитељске академије, 4,6 посто наставника у основним школама у Хрватској у 2014. години примило је пријетње батинама.
„Пуно је вређања и понижавања професора, посебно пред крај школске године кад се ближи закључивање оцена.
Да се законски не регулирају претње, догодила би нам се ситуација као у Америци, од физичког обрачуна па све до извлачења ватреног или хладног оружја у школама, због чега бисмо морали стрепети за властити живот.
На пример, кад закључимо заслужену јединицу или неког пошаљемо на продужени, односно када онемогућимо ученику да прође разред, ми морамо страховати.“ – закључила је Лидија Жапер, равнатељица осјечке Економске и управне школе, додајући да су досад, због могућности подизања тек приватне тужбе, наставници у случају пријетњи неријетко одустајали од тога.
Иако каже да се, откако је на месту директора, у њезиној школи такво што не догађа, никада не можете бити сигурни, истиче, да се већ сутра неће догодити.
Измене и допуне Казненог закона оправданим сматра и Дражен Ђапић, директор  гимназије у Осијеку, додајући да се дигнитет наставника годинама доводи у питање. Наглашава да су наставници немоћни, тиме и незадовољни, а претње ученика готово да су прешле, каже, у обичај, о чему сведоче догађаји из других средина у Хрватској.
Наставници немају инструменте заштите, истиче и Златко Краљевић, равнатељ ОШ Ивана Филиповића, додајући да је у основним школама мање пријетњи и вријеђања, но свакако је да их има.
„Учитељи су врло слабо заштићени, посебице гледамо ли права деце и све што то право доноси. Стога је могућност гоњења по службеној дужности добар корак у заштити просветних радника.“ – појаснио је Краљевић.
Извор: https://www.skolskiportal.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама