Vređanju i ponižavanju profesora moralo se stati na kraj

5 juna, 2015

 
Hrvatski sabor na svojoj je sednici 8. maja doneo izmene i dopune Kaznenog zakona koje donosi brojne novosti vezane za napade na prosvetare.
Tko-napadne-profesora-770.jpgbez-slova
Tim su izmenama napadi i psihičko maltretiranje učitelja postali kazneno delo koje se goni po službenoj dužnosti, a ne kao do sada tek privatnom tužbom. Ko napadne profesora, može dobiti i pet godina zatvora.
Nastavnici su odahnuli i izmenjeni Kazneni zakon dočekali s odobravanjem.
Prema istraživanjima zagrebačke Učiteljske akademije, 4,6 posto nastavnika u osnovnim školama u Hrvatskoj u 2014. godini primilo je prijetnje batinama.
„Puno je vređanja i ponižavanja profesora, posebno pred kraj školske godine kad se bliži zaključivanje ocena.
Da se zakonski ne reguliraju pretnje, dogodila bi nam se situacija kao u Americi, od fizičkog obračuna pa sve do izvlačenja vatrenog ili hladnog oružja u školama, zbog čega bismo morali strepeti za vlastiti život.
Na primer, kad zaključimo zasluženu jedinicu ili nekog pošaljemo na produženi, odnosno kada onemogućimo učeniku da prođe razred, mi moramo strahovati.“ – zaključila je Lidija Žaper, ravnateljica osječke Ekonomske i upravne škole, dodajući da su dosad, zbog mogućnosti podizanja tek privatne tužbe, nastavnici u slučaju prijetnji nerijetko odustajali od toga.
Iako kaže da se, otkako je na mestu direktora, u njezinoj školi takvo što ne događa, nikada ne možete biti sigurni, ističe, da se već sutra neće dogoditi.
Izmene i dopune Kaznenog zakona opravdanim smatra i Dražen Đapić, direktor  gimnazije u Osijeku, dodajući da se dignitet nastavnika godinama dovodi u pitanje. Naglašava da su nastavnici nemoćni, time i nezadovoljni, a pretnje učenika gotovo da su prešle, kaže, u običaj, o čemu svedoče događaji iz drugih sredina u Hrvatskoj.
Nastavnici nemaju instrumente zaštite, ističe i Zlatko Kraljević, ravnatelj OŠ Ivana Filipovića, dodajući da je u osnovnim školama manje prijetnji i vrijeđanja, no svakako je da ih ima.
„Učitelji su vrlo slabo zaštićeni, posebice gledamo li prava dece i sve što to pravo donosi. Stoga je mogućnost gonjenja po službenoj dužnosti dobar korak u zaštiti prosvetnih radnika.“ – pojasnio je Kraljević.
Izvor: https://www.skolskiportal.hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama