Вртићи затварају врата на један дан?

новембар 13, 2018

Државни вртићи могли би да затворе врата на један дан, због незадовољства запослених у предшколским установама који су и овог пута дискриминисани у односу остатак образовног сектора.

Наиме, у буџету за 2019. годину запосленима у основном, средњем, високом образовању, ученичком и студентском стандарду следује повишица зарада за девет одсто, док је предшколцима намењено седам одсто.Самостални синдикат предшколског васпитања и образовања упутио је захтев својим члановима да се изјасне да ли су за то да своје незадовољство искажу тако што ће у свим вртићима у Србији један дан бити обустављен рад или протестом испред Владе Србије.
Председница тог синдиката Љиљана Киковић каже за Данас да је према досад пристиглим одговорима, већина запослених за обуставу рада, али да ће коначну одлуку на основу предлога чланства донети Републички одбор синдиката наредних дана.
– Није овде реч о два одсто, за колико се разликује најављено повећање у предшколству од остатка образовног сектора већ смо незадовољни што нас по ко зна који пут дискриминишу. Ми смо део образовања и тражимо да се у погледу повећања плата за 2019. изједначимо са запосленима у основним и средњим школама. Тај захтев се базира на чињеници да је делатност предшколског васпитања и образовања саставни део укупног образовног система Србије – поручује Киковић.
Да им следује повећање за седам одсто сазнали су из Упутства за припрему буџета локалне власти за 2019, које је локалним самоуправама упутило Министарство финансија. Заједно са предшколцима, идентичан проценат повишице добиће запослени у органима и службама локалне власти и месним заједницама, установама социјалне заштите…
Вишегодишњи захтев Синдиката предшколског васпитања и образовања да финансирање њихових плата пређе директно на републички буџет не може да буде испуњен, јер би, како је недавно рекао за Данас министар просвете Младен Шарчевић, то захтевало измену бројних пореских прописа.
Ово није први пут да предшколство остане „кратких рукава“.
– Када је требало смањити плате за десет одсто и нама су узели толико, али када се зараде повећавају запосленима у основним и средњим школама ми се не рачунамо у образовање. У Србији још има локалних самоуправа које нису послушале ранију препоруку Владе и запосленима у предшколским установама исплатиле повећање од четири и шест одсто – наводи Киковић и подсећа да многе општине и градови не праве разлику у платама између васпитача са вишом школом и са факултетом.
Она каже да лично није за штрајк, јер би то значило препуцавање преко леђа деце. Запослени у предшколским установама немају право на потпуну обуставу рада, а штрајк уз обезбеђивање минимума процеса рада би, према речима наше саговорнице, довео до хаоса.
– То би значило да морате да отворите два, три највећа вртића, да примите сву децу и да сви запослени дођу на посао у те вртиће. У таквој ситуацији неминовно настане хаос. Деца плачу јер не знају где је њихова група… Какав је то штрајк ако радници морају да дођу на посао – пита Киковић.
Писали Влади
Синдикат предшколског васпитања и образовања обратио се дописима премијерки Ани Брнабић и министрима финансија и просвете тражећи да по проценту повећања зарада у идућој години предшколство буде изједначено са запосленима у основним и средњим школама. Засад је стигло само незванично обећање из Министарства просвете да ће се заложити за бољи положај радника у предшколским установама.

Пише: В. Андрић
 
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Вртићи затварају врата на један дан?

 1. Novi Sad каже:

  NA ZALOST I DECA SU POSTALA “STVAR POLITICKOG DOGOVORA”….I NIJE TACNO DA PARA NEMA…NEMA DOBRE VOLJE A ISKRENO NEDOSTAJE I ZNANJA…PREDSKOLCIMA SE NIKO NE BAVI JER SU POMIRLJIVI I CUTE A SKOLE SU NAVEZBALE SISTEM UCENE…SRAMOTNO

 2. Aleksandra каже:

  A sta je sa tehnickim osobljem u istoj toj predskolskoj ustanovi?Svaka cast vaspitacima kao nosiocima posla,ali mi jedni bez drugih ne mozemo…Deset godina ni dinara povecanja,jos nam se preti..Da li uopste znaju da postojimo i mi,jer nas niko ne spominje,sramotaaa?

  1. Joj каже:

   Zagarantovan minimalac se vec naveliko priblizio platama sa srednjom skolom…drage spremacice,non stop ste na bolovanju i ni dinara vam ne skidaju pa zaradite privatno jos jednu platu…zar nije tako

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама