Запошљавање у здравству и пореској, а откази у просвети

јун 20, 2017

 
Србију ове године чека реконструкција основног и средњег образовања, највише кроз реорганизацију мреже школа, а истовремено ће систем здравства бити ојачан са више од 2.500 нових радних места за медицинско особље, пише Блиц.

Према сазнањима листа, према Одлуци о максималном броју запослених у јавном сектору за 2017, коју је Влада Србије усвојила у понедељак, посао ће добити и још 600 пореских инспектора како би били ојачани капацитети Пореске управе.
„Први пут се ради на озбиљној реорганизацији у просвети. До краја 2017. предвиђено је смањење више од 2.700 радних норми (једна норма означава пуно радно време) у основном и средњем образовању, што ће бити резултат ефикасније расподеле ресурса и боље организације школства. Овај ефекат ће се постићи највише кроз реорганизацију мреже школа“, рекли су за лист у Министарству државне управе.
У том министарству су навели и да ће „до краја године бити отворено најмање 2.500 нових радних места за медицинско особље, од тога 2.000 за сестре, а 500 за лекаре“.
„Ако се има у виду и да ћемо 2.000 лекара који су до сада радили на одређено превести у стални радни однос, може се говорити о повећању броја запослених у здравству за 4.500“, казали су у министарству.
Навели су и да ће да је запошљавање још 600 пореских инспектора у Пореској управи до краја 2017. „нарочито важно због борбе против сиве економије и одржања пореске дисциплине“.
У Министарству државне управе навели су да промене чекају и локалну самоуправу.
„На локалу је предвиђено смањење броја запослених за 2.500, с тим што ће у великом броју општина које су биле рационалне и које су оствариле добре резултате доћи и до повећања броја радних места“, казали су у том министарству.
Према њиховим речима, „интензивне анализе и међународна поређења показали су да није тачна прича да је у јавном сектору вишак чак 75.000 радника“.
„Испоставило се да је вишак између 20.000 и 30.000. Веће смањење броја запослених од тога значило би затварање школа, вртића, установа социјалне заштите, болница… што никако не желимо“, навели су у министарству.
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама