Зашто ђаци огледног одељења у Бечеју нису положили матурски испит?

23 јуна, 2017

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић састао се са директорком Техничке школе у Бечеју, Светланом Спахић ради утврђивања разлога који су довели до великог неуспеха на матурском испиту ученика који су похађали огледни образовни профил електротехничар информационих технологија у овој школи.

На састанку је констатовано да је одговорност на надлежнима у Министарству што су дозволили формирање одељења у школи која није била довољно припремљена и која није имала на одговорајући начин селектоване кадрове.

Такође, ученици прве генерације огледног одељења нису показивали завидну жељу за напредак, па и они сносе део одговорности за лоше резултате.
Одговорност школе се утврђује на свим нивоима, па је директорки школе наложено да анализира дан одељенског старешине у вези са упознавањем родитеља са успехом ученика током свих периода, одговорност школског педагога који је био у обавези да припреми наставничком већу анализу резултата успеха ученика, координатора програма, који је благовремено извештавао стручне органе о тренутном постигнућу ученика кроз класификационе периоде.
Министарство просвете, науке и технолошког развоја очекује да директор школе предузме одговарајуће законске мере против одговорних лица у школи и да о томе обавести Министарство.
Родитељи ученика су позвани на заједнички родитељски састанак и ученицима ће бити омогућено да имају адекватну припремну наставу за полагање матурског у следећем испитном року.
Напомиње се да је школа до сада добро радила, али да је ово преступ који захтева свеобухватну анализу како школских органа, тако и представника локалне самоуправе.
Министарство просвете, науке и технолошког развоја ове године није дало сагласност за формирање сличних огледних одељења у много градова Србије, тачније у свим местима где је постојала сумња у капацитет за огледне профиле, али и одељења за рад са надареном децом.
Састанку су присуствовали и помоћник министра за средње образовање и образовање одраслих, Александар Пајић, представници чињеничног стања о полагању матуре на крају школске године, као и представници локалне самуоправе Бечеја и покрајинских власти.

Извор: ТАНЈУГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Зашто ђаци огледног одељења у Бечеју нису положили матурски испит?"

  1. Božović Vladan каже:

    Drskost Mladena Šarčevića u ponižavanju prosvetnih radnika neme granica. On i direktorka su se sastali da utvrde ko je kriv (naravno, sebe ne računaju). Krivo je ministarstvo, naravno misli na Verbića, na sebe nikako, krivi su profesori, kriv je pedagog, psiholog, kriv je razredni starešina, SAMO NIJE KRIV ON, DIREKTORKA I ĐACI.
    Piše da se ODGOVORNOST ŠKOLE VRŠI NA SVIM NIVOIMA. To je besramni atak na nezavisnost škole i na dostojanstvo profesora.
    Dalje piše da je škola dobro radila, ali da ovaj PRESTUP mora da se analizira. Sram vas bilo PRESTUPNICI, KRIVCI I ODGOVORNI za ovu tragediju, pokazaće vama Mladen Šarčević ko je on….

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама