Зашто је одлазак на село најбоља ствар коју смо учинили за нашу децу?

26 септембра, 2018

Рођена сам у Београду. Тамо сам одрасла. Тамо сам се школовала. У Београду ми се родило и прво дете. А онда, када је Д напунио две године, преселили смо се у разуђено, скоро опустело планинско село. Многи би вероватно рекли да смо сишли с ума. А то је заправо вероватно најбоља ствар коју смо учинили за нашу децу.


До ове вероватно многима чудне одлуке је дошло услед низа догађаја, који су тако заређани само потврђивали да је одлазак на село права одлука: Д је често био болестан и имао је проблема са синусима, ја нисам могла да нађем посао, а за Д нисмо могли да нађемо место у вртићу. Пошто сам ја тад била незапослена, на листи за вртиће смо били при дну. А ја нисам могла да се запослим док он не пође у вртић, јер није имао ко да га чува. И тако сам била у зачараном кругу. А онда је коначно одлука пала – на пролеће се селимо у Црну Траву, одакле је моја бака. То је било пре четири године.
Обе ћерке су нам се родиле овде и оне су од рођења планинска деца. Д је у међувремену стекао добар имунитет и постао много отпорнији. А живот на селу и још притом на планини има небројено предности за децу.
Црна Трава се налази надомак Власинског језера, на око хиљаду метара надморске висине. Самим тим имамо чист, здрав, планински ваздух који и тек како треба вредновати и ценити. Данас је, нажалост, живот на чистом ваздуху заиста привилегија. Живимо у кући са двориштем, што значи да је деци боравак на отвореном доступан увек.
Око нас је природа, ливаде, шуме, цвеће, дивље воће. Преко лета идемо у “дивље шетње”, беремо боровнице, малине, купине. Деца уживају у томе, а притом је ово воће веома здраво за њих. Упознају се са природом и повезују се са њом, а то је непроцењиво.
Да ли је заиста потребно да напомињем колико значи домаћа органска храна? Да, ми имамо и то. Имамо наше воће и поврће, из наше баште, непрскано. То је још једна врло битна ставка коју у граду не можете да приуштите.
Деца се упознају са животињама. Изненађујуће је колико деце заправо никада није видело краву или овцу. Наша деца су у непосредном додиру са животињама свакодневно. Опште је познато и да животиње веома позитивно утичу на децу. А нико се не радује једној крави као дете које зна да од ње добија млеко.
Истина је да овде има врло мало деце. У вртићу је једна мешовита група деце, која варира из године у годину са бројеме деце, али их је између десет и петнаест сваке године. Тај број је довољно велики да деца имају друштво и да могу лепо да се играју, а опет довољно мали да васпитачице могу да посвете довољно пажње сваком детету, што је такође врло важно. И да, боравак деце у вртићу је потпуно бесплатан, што је значајна ствар за кућни буџет.
Град пружа повољнији живот, али на селу је живот квалитетнији. Овде се теже проналази посао и плате су врло мале. Али, с друге стране, има и мање трошкова. А кад се узме у обзир и то да деца имају здрав живот у природи и на чистом ваздуху – мислим да постаје јасно зашто је живот на селу наш избор.
Како деца буду расла, имаће и другачије потребе. Ако нас те њихове потребе одведу негде другде, то је у реду. А до тада уживамо у благодетима која имамо овде.
У данашње време оне најосновније ствари су постале повластица – чист ваздух, природа, здрава храна. У граду нема ничега од тога. Подразумева се да град пружа више могућности, али докле год моја деца не дођу у године када се опредељују за даље школовање, када почињу да истражују своје могућности, када добију своје жеље и буду имали своје животне циљеве – све до тад брање боровница, мажење оваца, шетње кроз шуму,брање воћа и поврћа у башти и остале ствари које се могу радити само на селу обезбеђују им да имају здраво и квалитетно детињство. Да истражују и уче о природи и у природи. А на тај начин деца најбоље уче. И на тај начин стићу сазнања и искуства која у граду не би могла. И ту нема баш ничег лошег.
О ауторки:
Тамара Перовић, рођена је у Београду, не тако давне 1991. године, студент новинарства, тренутно живи на селу са супругом и троје мале деце.
Извор: Бебац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама