Зашто је важно отићи у пензију до 30. децембра

децембар 9, 2015

Запослени који испуњавају услове за старосну пензију у овој години, требало би најкасније до 30. децембра да закључе радни однос и поднесу захтев до 31. децембра, како би им се о пензији одлучивало по одредбама закона које важе за ову годину, будући да се старосна граница сваке године повећава. Битно је да се дан којим се прекида осигурање не може третирати и као дан када започиње право из ПИО, кажу у фонду. То значи да они који прекину радни однос 31. децембра могу очекивати остваривање права од 1. јануара и по одредбама закона који важи од јануара 2016. године, поручују уз Фонда ПИО.
Битно је да се дан којим се прекида осигурање не може третирати и као дан када започиње право из ПИО, кажу у фонду. То значи да они који прекину радни однос 31. децембра могу очекивати остваривање права од 1. јануара и по одредбама закона који важи од јануара 2016, поручују у Фонду ПИО.
Право да у наредних двадесетак дана поднесе захтев за старосну пензију имају мушкарци с навршених 65 година живота и минимумом 15 година стажа осигурања. Услов испуњавају и они који пристају на превремену старосну пензију и имају 55 година и 40 година стажа. Наредне године право на превремену старосну пензију имаће мушкарци с 55 година и осам месеци живота и 40 година стажа осигурања.
Жене које би да до краја ове године оду у пензију морају да имају 60 година и шест месеци живота и минимум 15 година стажа. Услов за превремену старосну пензију у 2015. стиче жена с навршених 54 године и четири месеца живота и 36 година и четири месеца стажа осигурања, док је услов за старосну пензију у 2016. години 61 година живота и минимум 15 година стажа осигурања.
Истовремено је услов за женску превремену старосну пензију у наредној години 55 година живота и 37 година осигурања.
У Фонду ПИО подсећају да се свима који одлуче да се превремено пензионишу, будућа примања трајно умањују за 0,34 одсто за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање права на старосну пензију. Износ умањења за превремену пензију максимално може износити 20,4 одсто.
Ове године у пензију може да оде и 13.000 запослених у фирмама које су у процесу приватизације или стечаја за које држава повезује стаж, а који имају испуњење услове да се пензионишу.
Интересантно је, међутим, да је до сада врло мали број њих показао интересовање да на овај начин попуни рупе у стажу и пензионише се, јер је до почетка ове недеље тек 408 њих поднело захтев за повезивање стажа.
Упитани колико очекују нових пензионера с обзиром на то да је и више од 9.000 запослених у државној управи виђено за пензионисање у наредних 60 дана и могу ли уплате доприноса за ПИО да покрију исплату пензија, у фонду одговарају, да с обзиром на то да је остваривање права на пензију лично право, не могу тачно предвидети колико ће бити нових захтева. Било како било ПИО ће као и до сада све захтеве решавати у складу са законом и у прописаном року од два месеца.
– Пракса показује да највећи број захтева за остваривање права на старосну пензију примимо у децембру. Тачније последњих дана децембра, те, сходно томе, и ове године очекујемо већи број захтева у децембру од просечног месечног прилива.
Годишње се поднесе између 100.000 и 110.000 захтева за одлазак у пензију. Од почетка ове године до краја октобра Фонд је примио 401.000 захтева по свим основама. Од тог броја је 88.500 само за старосну пензију.
У овој години средства потребна за исплату пензија већим делом се покривају из наплаћених изворних прихода, а мањим из буџета.
Они који оду до краја ове године у пензију, не могу, међутим, рачунати да ће добити трајно пензијско решење, већ ће се и даље, у 99 одсто случајева ићи на издавање привремених пензијских решења.
Како објашњавају у ПИО фонду, због непостојања података о просечној годишњој заради у Републици за годину у којој се остварује право, односно за последњу годину рада за коју се по закону мора израчунати лични коефицијент, 99 одсто решења су привремена.
Да би се донело решење о коначном износу пензије морају сви подаци бити познати и потврђени, односно сви разлози привремености морају бити отклоњени.
Пише: Јасна Петровић-Стојановић

Извор: politika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама