Zašto je važno otići u penziju do 30. decembra

9 decembra, 2015

Zaposleni koji ispunjavaju uslove za starosnu penziju u ovoj godini, trebalo bi najkasnije do 30. decembra da zaključe radni odnos i podnesu zahtev do 31. decembra, kako bi im se o penziji odlučivalo po odredbama zakona koje važe za ovu godinu, budući da se starosna granica svake godine povećava. Bitno je da se dan kojim se prekida osiguranje ne može tretirati i kao dan kada započinje pravo iz PIO, kažu u fondu. To znači da oni koji prekinu radni odnos 31. decembra mogu očekivati ostvarivanje prava od 1. januara i po odredbama zakona koji važi od januara 2016. godine, poručuju uz Fonda PIO.
Bitno je da se dan kojim se prekida osiguranje ne može tretirati i kao dan kada započinje pravo iz PIO, kažu u fondu. To znači da oni koji prekinu radni odnos 31. decembra mogu očekivati ostvarivanje prava od 1. januara i po odredbama zakona koji važi od januara 2016, poručuju u Fondu PIO.
Pravo da u narednih dvadesetak dana podnese zahtev za starosnu penziju imaju muškarci s navršenih 65 godina života i minimumom 15 godina staža osiguranja. Uslov ispunjavaju i oni koji pristaju na prevremenu starosnu penziju i imaju 55 godina i 40 godina staža. Naredne godine pravo na prevremenu starosnu penziju imaće muškarci s 55 godina i osam meseci života i 40 godina staža osiguranja.
Žene koje bi da do kraja ove godine odu u penziju moraju da imaju 60 godina i šest meseci života i minimum 15 godina staža. Uslov za prevremenu starosnu penziju u 2015. stiče žena s navršenih 54 godine i četiri meseca života i 36 godina i četiri meseca staža osiguranja, dok je uslov za starosnu penziju u 2016. godini 61 godina života i minimum 15 godina staža osiguranja.
Istovremeno je uslov za žensku prevremenu starosnu penziju u narednoj godini 55 godina života i 37 godina osiguranja.
U Fondu PIO podsećaju da se svima koji odluče da se prevremeno penzionišu, buduća primanja trajno umanjuju za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju. Iznos umanjenja za prevremenu penziju maksimalno može iznositi 20,4 odsto.
Ove godine u penziju može da ode i 13.000 zaposlenih u firmama koje su u procesu privatizacije ili stečaja za koje država povezuje staž, a koji imaju ispunjenje uslove da se penzionišu.
Interesantno je, međutim, da je do sada vrlo mali broj njih pokazao interesovanje da na ovaj način popuni rupe u stažu i penzioniše se, jer je do početka ove nedelje tek 408 njih podnelo zahtev za povezivanje staža.
Upitani koliko očekuju novih penzionera s obzirom na to da je i više od 9.000 zaposlenih u državnoj upravi viđeno za penzionisanje u narednih 60 dana i mogu li uplate doprinosa za PIO da pokriju isplatu penzija, u fondu odgovaraju, da s obzirom na to da je ostvarivanje prava na penziju lično pravo, ne mogu tačno predvideti koliko će biti novih zahteva. Bilo kako bilo PIO će kao i do sada sve zahteve rešavati u skladu sa zakonom i u propisanom roku od dva meseca.
– Praksa pokazuje da najveći broj zahteva za ostvarivanje prava na starosnu penziju primimo u decembru. Tačnije poslednjih dana decembra, te, shodno tome, i ove godine očekujemo veći broj zahteva u decembru od prosečnog mesečnog priliva.
Godišnje se podnese između 100.000 i 110.000 zahteva za odlazak u penziju. Od početka ove godine do kraja oktobra Fond je primio 401.000 zahteva po svim osnovama. Od tog broja je 88.500 samo za starosnu penziju.
U ovoj godini sredstva potrebna za isplatu penzija većim delom se pokrivaju iz naplaćenih izvornih prihoda, a manjim iz budžeta.
Oni koji odu do kraja ove godine u penziju, ne mogu, međutim, računati da će dobiti trajno penzijsko rešenje, već će se i dalje, u 99 odsto slučajeva ići na izdavanje privremenih penzijskih rešenja.
Kako objašnjavaju u PIO fondu, zbog nepostojanja podataka o prosečnoj godišnjoj zaradi u Republici za godinu u kojoj se ostvaruje pravo, odnosno za poslednju godinu rada za koju se po zakonu mora izračunati lični koeficijent, 99 odsto rešenja su privremena.
Da bi se donelo rešenje o konačnom iznosu penzije moraju svi podaci biti poznati i potvrđeni, odnosno svi razlozi privremenosti moraju biti otklonjeni.
Piše: Jasna Petrović-Stojanović

Izvor: politika.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama