Zdrava zemlja pruža zdravo voće i povrće

4 oktobra, 2018

HiPP predano radi na poštovanju i očuvanju prirodnih resursa za buduće generacije kako bi proizvodio hranu za bebe najvišeg kvaliteta i očuvao okolinu u kojoj naša deca odrastaju. Korišćenje najboljih organskih sirovina u proizvodnji hrane za bebe je na prvom mestu važnosti.
Otac Stefana Hipa je 1956. godine počeo sa uzgojem prvih organskih šargarepa na porodičnoj farmi nedaleko od Fafenhofena. Od tada, kompanija HiPP koristi isključivo organske sirovine u proizvodnji hrane za bebe.
Kvalitet organskog voća i povrća u najvećoj meri zavisi od odabira odgovarajućih polja i zdrave, žive zemlje. Pre nego što parče zemlja postane organsko polje HiPP-a, zaposleni u kompaniji provere zemljište kako bi utvrdili da u njemu nema neželjenih supstanci. Polje će biti ocenjeno kao pogodno za HiPP-ov organski uzgoj samo ako ispunjava stroge uslove.

Seme organske šargarepe seje se u proleće. Koristi se specijalno seme – najbolja vrsta za svaki poseban tip zemljišta. Ne tretira se hemijski, niti se genetski modifikuje. Organske šargarepe se uzgajaju na istom polju svakih šest ili sedam godina, jer je to jedini način da tlo i biljke budu zdravi. U međuvremenu, na tom polju gaje se žitarice, krompir i detelina. Detelina u organskoj poljoprovrednoj proizvodnji igra ključnu ulogu kao jedna od malog broja biljaka koje mogu da apsorbuju azot direktno iz vazduha i ispuste ga u tlo đubreći ga. Pored toga, detelina ne dozvoljava rast korova.

Organske šargarepe rastu na potpuno prirodan način, bez upotrebe ikakvih hemikalija. Korov se uklanja na tradicionalan način, ručno.

Kvalitet zemljišta je najvažniji faktor. Samo zdrava zemlja može da proizvede zdravo povrće i upravo to je razlog zašto se u organskom uzgoju hrani zemljište, a ne biljke. Pre nego što farmer dobije dozvolu da dostavi šargarepu u proizvodni pogon HiPP-a, laboratorija kompanije ispitaće uzorke za više od 1200 mogućih štetnih materija – mnogo više nego što je propisano zakonom. Odabir šargarepa vrši se ručno, kako bi se izdvojile samo najbolje.
Organske banane jedan su od najvažnijih sirovih sastojaka za proizvodnju hrane za bebe. HiPP je započeo organski uzgoj banana pre 25 godina u idealnim klimatskim uslovima, koje su otkrili u mestu Talamaka na jugu Kostarike. Na 36000 hektara indijanskog rezervata praktikuje se održiva kultivacija. Banane tu rastu u specijalnom sistemu ,,multifarminga’’ – među ostalim biljkama, u njihovom prirodnom okruženju. Ovo ekološko interkropiranje stvara prirodni hlad i dopušta voćkama da dostignu sarvšenu zrelost. Stabla banane ne rastu zbijeno kao na običnim plantažama, već su raštrkana poput onih u tropskim baštama, što smanjuje broj štetočina. Hemijski pesticidi uopšte nisu potrebni – priroda sve drži u ravnoteži. Sve organske materije ostaju na tlu, stvarajući zemljište odličnog kvaliteta.

Čim se banane poberu proverava im se kvalitet, pa se transportuju iz džungle na tradicionalan način, pomoću konjske zaprege.
Organska proizvodnja zahteva farmere koji pristupaju organskom uzgoju sa strašću i ubeđenjem, kao što to HiPP-ovi farmeri već generacijama rade. Komapnije s ponosom kaže da je pionir u organskoj proizvodnji, koja proizvode čini idealnim za zdravlje beba, a ujedno prilagođenim za njihovo nežno čulo ukusa.
Izvor: Promo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama