Želite srećniju decu? Pojednostavite njihov svet

maj 22, 2017

Kao roditelji, mi smo zaduženi za svakodnevni život svoje porodice, od rasporeda događaja i obaveza za celu nedelju do igre i odmora. Pravimo strukturu i ritam dana, često haotične rasporede što neminovno sluđuje i najidealniju porodicu.
Deca su najsrećnija i napreduju kada imaju vremena i prostora da istražuju svoj svet, bez previše ograničenja.

“Previše” je ogromno i stresno, bilo da je u pitanju previše stvari, previše informacija, previše aktivnosti, previše izbora, ili to da previše brzo deca jure sa jednog zadatka na sledeći, bez trenutka da se opuste i igraju. Previše zaduženja može ugroziti dete i dovesti do nepotrebnog stresa kod kuće i u učionici.
Pojednostavite rutinu deteta i smanjite gomilu informacija i aktivnosti. Ali i igračaka – ovo može da pomogne da deca budu manje agresivna i destruktivna.
Kada pojednostavite svet svog deteta, pravite prostor za pozitivan razvoj, kreativnost i opuštanje.
Najlakši način da započnete je u kućnom okruženju. Smanjite količinu igračaka i povećajte njihovu pažnju i njihov kapacitet za igru.
Očistite ponešto od nereda.
Kada raščistite, fokusirajte se na igračke koje vaša deca vole i koja im drže pažnju duže vreme. Često, omiljene klincima su jednostavne, klasične igračke bez mnogo zvona i pištaljki – plišane životinje, lutke, Lego kocke, vozovi i automobili, kostimi za presvlačenje, kao i materijali za pravljenje i kreiranje.
Smanjiti i broj knjiga, ostavite samo favorite pa posle s vremena na vreme vadite poneki primerak za novo čitanje.
Neka pauza bude prioritet.
Druga oblast u kojoj treba da napravite izmene je raspored dnevnih aktivnosti: deca vole kad znaju šta očekuju svaki dan. Vaš ritam ne mora da bude strog, ali neka bude predvidljiv – neka se zna kad je vreme ručka a kad je vreme za igru.
Na taj način, pomažete porodici da se opusti i da se ne oseća kao da je stalno u pokretu. Deca koja imaju mnogo vannastavnih aktivnosti se osećaju haotično, jer nemaju slobodnog vremena potrebnog za kreativnu igru i istraživanja. Tek kada postavite efikasna vremenska ograničenja, vi ćete pomoći svom detetu da nauči da pronađe radost u sadašnjem trenutku.
Kao roditelj “taksi”, verovatno se ni vi ne osećate opušteno. Ukidanje samo jedne ili dve aktivnosti vašeg deteta daje im slobodu da se igraju i istražuju, ali i vremena da stvarno vežbaju i fokusiraju se na aktivnosti koje stvarno vole.
Smanjenje fizičkog nereda, postavljanje predvidljivih ritmova i pojednostavljenje aktivnosti ima prednosti prvenstveno za roditelje. Pojednostavljenjem, možemo da se koncentrišemo na prave vrednosti, ne samo da trošimo dane reagujući na sve ono što svet baca na nas.
Pojednostavljivanje je proces koji traje, nije nešto što može da se završi za jedno popodne ili vikend. Potrebno je vreme da se smanji količina stvari, promene navike i razvije novi ritam. Nije lako promeniti pravac kada se cela porodica kreće brzinom svetlosti. Počnite polako, sa malim izmenama i fokusirajte se na ono što želite da bude vaš porodični život. U tapiserije detinjstva utkajte zajedničke niti u kojima ćete svi uživati: Porodične večere, šetnja kroz prirodu, čitanje zajedno pred spavanje, palačinke subotom ujutru… Jednostavnost je ključ za izbegavanje onog “previše”. Samo tako deca mogu da prepoznaju ko su zaista i šta zaista žele.
Pripredila: Andrijana Maksimović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama