Знакови да вам је дете размажено

7 фебруара, 2019

Родитељи често не примате да им је дете постало размажено и дететове испаде, речи и дела често приписују разиграности. Сасвим је разумљиво да желите свом детету да приуштите што више можете, али ако не поставите границе на време могли бисте да имате озбиљних проблема кад дете одрасте.


Према речима психолога Радмиле Грујичић размажено дете све подводи под своју жељу и потребу, није толерантно, а на фрустрације реагује бесом, одбијањем, бунтом и плачем.

– Родитељи својом попустљивошћу поспешују такво дететово понашање. Најважније је, дакле, да родитељи изграде ауторитет и буду истрајни и доследни у својим захтевима. Уколико дете бурно реагује на неки захтев, родитељ треба да пусти дете да своју реакцију избаци до краја, па када се смири да проба поново, а никако да он то у међувремену уради уместо њега – објашњава психолог.

Најчешћи сигнали који указују да нешто морате да промените:

Дете често има испаде беса

Лупање, драње, плач без неког посебног разлога су знак за узбуну. Овакве испаде је могуће толерисати у ретким приликама, ако је дете на пример проживело стресну ситуацију или је болесно.

Дете никада није задовољно

Размажена деца често не могу изразити задовољство оним што имају, већ је много снажнија посесивност за свим оним што немају.

Дете је непослушно

Можда се ради о дечјем несташлуку, али ако дете без размишљања игнорише све што му кажете, тада је проблем нешто већи.

Дете покушава да вас контролише

Размажена деца су често спремна да повисе тон и захтевају испуњење својих жеља од деце и одраслих.

Често вам је непријатно у јавности

Притом не мислимо на ситнице које су људима око вас веројатно и симпатичне, већ на озбиљније поступке које дете свесно чини.

Дете не жели да дели

Када дете не допушта никоме да се игра његовим играчкама, а подразумева му се да он има приступ свему, време је за разговор.

Морате да молите и подмићујете дете

Родитељ би требао да буду ауторитет, јер само тако ће моћи да васпитају дете и усаде му оне праве вредности. Ако дете морате да молите или чак подмићујете, проблем постоји и не бисте смели да га игноришете.

Р.Н.

Извор: Блиц жена

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама