15 начина на које маме ненамерно размазе децу

Када урадимо једну ствар за своје дете, то обично води ка томе да урадимо још пет других ствари – иако се можда чини да само обављамо своје мајчинске обавезе.

Одрастање је тешко. Једног дана мама буди дете за школу, а следећег се пакују за одлазак на факултет – време пролети! Као одрасла особа која гледа млађу особу како одраста, родитељ већ види све препреке које ће дете морати да савлада.

dečak-viče-razmaženo-dete
Canva.com

Све почиње онда када су бебе и уче да пузе. Родитељи желе да буду сигурни да је њихово дете на путу до успеха и да напредује у складу са својим узрастом. Понекад, родитељима је тешко да се „одмакну“ и дозволе свом детету да живи сопственим животом након што га толико уче разним стварима од првог дана живота.

Ипак, неопходно је да дете стекне независност. Ако се родитељ носи са свим успонима и падовима у животу детета, дете не зна како да се носи у тешким ситуацијама. Да ли само решава лошу оцену са учитељем или мама мора да пошаље захтеван мејл? Да ли чисти и сређује своју собу суботом ујутро или мама то ради уместо њега?

Када урадимо једну ствар за своје дете, то обично води ка томе да урадимо још пет других ствари – иако се можда чини да само обављамо своје мајчинске обавезе, можда заправо стварамо чудовиште. Нико не жели наглас да изговори да му је дете размажено, нити било ко жели да размази дете. Међутим, ако родитељи раде било коју од наредних ствари, можда несвесно и ненамерно стварају размажено дете за које су сами себи рекли да никада неће имати.

#1 Мама која „бије битку“ уместо детета

Мала деца се с времена на време свађају. Можда су у првом разреду то ситнице, али док се дође до средње школе, свађе могу да се појачају. Међутим, последња ствар коју родитељ треба да уради јесте да се укључи. Борити се њиховим аргументима за њих не само да је непријатно, већ доказује да дете не може да се избори за себе.

#2 Мама која је најбоља другарица, а не родитељ

Примамљиво је да желите да будете најбољи пријатељ свог детета. Постоји нешто умирујуће и утешно у томе да знате да ћете без обзира на све што се у животу дешава увек имати поред себе своје „мало-ја“. Мада звучи „романтизовано“, није увек реално.

Можда желите да будете најбољи пријатељ свог детета, али није искључено да оно не жели да буде ваш најбољи пријатељ. А ако спадате у мали проценат оних који су најбољи пријатељи са својим дететом, то их размазује на начин који се не може поправити. Без обзира на проблеме у којима се ваше дете нађе, оно их неће схватити озбиљно – јер знају да ће се мама побринути за ситуацију и учинити све бољим. Такође је мање вероватно да ће се узнемирити када ствари крену наопако јер им је најбоља пријатељица мама – шта би могло лоше да се деси?

#3 Мајка која ставља дететову срећу испред своје

Ово може узнемирити неколико родитеља, али чињеница је да је срећа мајке подједнако важна као срећа вашег детета. Ако и ви и ваше дете имате слободан дан да проведете заједно, не мора све да се сведе на оно што оно жели. Имате право да радите нешто што желите за себе.

Када стално дајете, дајете и дајете, на крају дана немате шта да дате осим свог умора и исцрпљености. Такође, дете може осетити да оно има право на све – без обзира на то како се његова мама осећа, оно зна да ће учинити све што зажеле или им затреба. После толико година давања, када мама на крају каже „не“, ко зна како ће дете реаговати.

#4 Родитељ који игнорише лоше манире

Манири су ту с разлогом – лепо је проводити време са добро васпитаним људима. Најгоре је када је дете неваспитано, а родитељ оправдава његову грубост само зато што је „дете“. Заправо, детињство је право доба да се дете научи лепим манирима.Тада деца заиста слушају и покушавају да буду као мама и тата.

Ако родитељи игноришу лоше манире свог детета, то ће се наставити доживотно и може отежати њима (и онима око њих).

#5 Родитељ који не критикује и не исправља дете

Дете није увек у праву. Оно ће се надати свом праву или ће наступити самоуверено како би се уклопило, али то не значи да ће успети. Ако учите своје дете бројевима и оно вам да погрешан одговор – ако га не исправите, само га ометате на путу до успеха.

Када детету говорите све време да је „у праву“ лажно га охрабрујете и развијате его створити его. Будите искрени са својим дететом и дајте му до знања где треба напорно да ради.

#6 Мајка која одговара на сваку сузу

Када ваше дете падне, да ли претрчавате и помажете му да устане? Ако пошаљете своје дете у кревет због лошег понашања, да ли повлачите своју одлуку чим почне да плаче? Па, брига за сваки плач вашег детета је дефинитивно облик „размазивања“. Доћи ће време када једноставно нећете моћи да трчите у њихову собу сваки пут када плачу, и мораће да науче како да то прихвате. Мораће да науче како да се умире.

Када одрасту неће моћи да плачу и зову маму сваки пут кад нешто крене наопако.

#7 Родитељ који допушта нездраву храну

Будимо искрени, осим ако нисте одрасли једући лиснато поврће и поврће од малих ногу, нећете изабрати броколи уместо пице. Деца ће увек желети нездраву храну. Забавна је и укусна!
Међутим, већина ових намирница нема никакву нутритивну вредност. Дете мора да једе своје воће и поврће да би добило хранљиве материје за тело које расте. Једноставно, малишанима је потребна ова храна да би ојачали. Само зато што се дете шутира и вришти да жели торту за вечеру не значи да му треба дати оно за чим чезне. Родитељи доносе коначну одлуку – не обрнуто.

#8 Мајка која превише хвали дете

Постоји разлика између подршке и претеране хвале детета. Иако родитељ жели да обавља своје родитељске обавезе и бодри своје дете, без обзира на све, дубоко у себи зна када његовом детету није потребна похвала.

Ако кажете детету како је најбоље на терену и како „судије немају појма“ након што је његов тим освојио последње место, то је претерано хваљење. Када му кажете да је одличан ђак а оно донесе двојку на тесту – то је претерано хваљење. Родитељ мора да буде реалан, јер у супротном ствара код детета погрешну (лажну) слику стварности.

#9 Родитељ који прети „у празно“

Родитељи уживају у „власти“. Они могу или учинити живот свом детету изузетно лаким или невероватно тешким, све што дете треба да уради је да поштује правила. Оно што родитељ сматра претњом је различито за свакога. Без обзира о чему се ради, доследност је важна.

devojčica-razmaženo-dete-roditelji-prodavnica
Canva.com

Ако стално говорите да ћете бацити играчке ако их не среде, а никада то не урадите претите „у празно“. После неког времена, дете вас неће схватити озбиљно и наставиће по истом. Имајте на уму да нас деца непрестано тестирају. Према томе, ако намеравате да упутите суптилну претњу, испуните је.

#10 Недоследност није добра

Као у претходном случају са претњама, доследност је кључна и у свему осталом у дететовом животу. Једноставно је, детету је потребна стабилност. Ако живи у недоследном и несигурном окружењу, дете може имати потешкоћа да заврши домаће задатке и друге активности.

Када дете није сигурно коме може да верује или шта га очекује кад се врати кући, оно може да се збуни. У најмању руку је неправедно очекивати да заршава своје обавезе кад родитељ није доследан.

#11 Мајка која „подмићује“ дете

Мито и те како функционише, али је то увек краткорочно решење. Примера ради, ако желите да ваш тинејџер почисти собу и понудите му за то 500 динара – искочиће из кревета моментално. Али то води томе да дете очекује све боље и веће награде пре него што уопште пристане да уради неки задатак. На дуже стазе гледано, такође можете подстакнути дете да увек тражи сатисфакцију споља, уместо да буде задовољно собом и својим постигнућем без обзира на награду.

#12 Мајка која превише штити дете од тешких ситуација

Нико не жели да буде под стресом или да пролази кроз тешка времена. Сви желимо да живимо у идеалном свету где нам се ништа лоше не дешава. То ипак није прави живот. Живот је пун успона и падова, а дужност родитеља је да научи своје дете како да се носи са тим.

Разумљиво је када родитељ жели да његово дете буде само око позитивних ствари које га чине срећним, али то није увек случај. Можда се осећате као да штитите свог тинејџера од зла, али оно што заправо радите јесте да га изолујете од стварности. Познавање и добрих и лоших ствари које се дешавају у свету може помоћи детету да научи своју сврху у животу.

#13 Родитељ који уместо детета одлучује о његовој будућности

Колико сте већ пута чули да родитељи „знају“ да ће њихов син постати лекар кад одрасте – јер је то њихов сан? Кад дете види колико родитељи желе да оно буде лекар, потрудиће се да то и постане, без обзира што то не жели. С друге стране, може постати огорчено јер планира своју будућност тако да би његови родитељи били срећни.

Сјајно је када сте подршка као родитељ, али ако направите избор уместо детета не остављате му много простора за независност и размишљање.

#14 Родитељ који учи дете да је „најбоље“

Природно је да се такмичимо у животу. На крају крајева, сви желимо да будемо победници, зар не? Као деца обично се бавимо разним активностима да видимо која нам одговара и шта нас највише привлачи. Али кад родитељи од свега направе такмичење, то може да постане велики проблем.

Дете више не тренира фудбал зато што то воли, оно то ради јер осећа да треба да „надмаши“ друге људе које познаје.

#15 Дете чије се мишљење ПРЕВИШЕ уважава

Дете апсолутно има и заслужује право гласа у породици. Мама и тата имају крајњу реч, али дете може да се осећа признатим када родитељи затраже њихово мишљење. Међутим, дете може постати размажено када има „превише речи“ у кући. Дете не треба да диктира шта ће породица јести за вечеру, где ће ићи на излет или које ТВ емисије ће да гледа.

Уместо да одгајате мини-диктатора, добар избор је да дате детету унапред одобрене здраве изборе.

Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.