Породиље имају право на кредит и дозвољени минус

Потврду о примањима оне добијају у секретаријату за дечју и социјалну заштиту у месту где живе и тај поступак је врло једноставан, кажу у Министарству рада

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања демантовало је информације које су се појавиле у медијима да породиље не могу да добију потврде које су им неопходне за продужавање дозвољеног минуса, односно добијање кредита у банци и саопштило да се те потврде издају регуларно у складу са законом.

Они подсећају да је Законом о финансијској подршци породици са децом прописано да Министарство рада из средстава обезбеђених у буџету Републике Србије врши исплату месечних износа накнаде зараде на текуће рачуне корисника, односно породиља.

„Послодавац, односно министарство надлежно за социјална питања, нема обавезу достављања обрачунског листића кориснику накнаде зараде, односно породиљама. Међутим, надлежни орган је дужан да на захтев корисника права – породиља – достави обрачунски листић и друге потврде о исплаћеним накнадама зараде. Надлежни орган има обавезу достављања обрачунског листића о годишњим оствареним приходима кориснику права, односно породиљама. Оне могу добити потврду о исплаћеним накнадама зараде у служби дечије заштите где им је пребивалиште. Уколико су из Београда, потребно је да се јаве Секретаријату за социјалну заштиту који се налази у Улици 27. марта 43–45. Службе дечије заштите сваког дана на захтев корисника издају потврде о исплаћеним накнадама зараде у сврху остваривања ’трудничког боловања’, ваучера за одмор, дозвољеног минуса или кредита. Поступак за издавање ове потврде је крајње једноставан јер је у систему за исплату права Министарства рада предвиђен образац потврде о исплаћеној накнади зараде и само је потребно унети име корисника и период да би се добили тражени подаци”, истичу у Министарству рада.

Подсећања ради, када је донесен нови Закон о финансијској подршци породицама са децом, држава је на себе преузела исплату накнада на породиљском одсуству, а многе породиље су одахнуле јер су бројне фирме месецима касниле с исплатом. Сада су те исплате редовне, али фирме више нису у могућности да им издају потврду о редовним примањима у последња три месеца, с обзиром на то да им држава исплаћује плате док су на породиљском одсуству. Због тога за потврде неопходне за узимање кредита, ваучера за одмор или продужење дозвољеног минуса у банци, породиље треба да се обрате секретаријату за дечју и социјалну заштиту у њиховом граду.

Директорка „Центра за маме” Јована Ружичић каже да се велики број удружења родитеља залагао за ове измене закона којима је на државу, односно Министарство за рад, пребачена обавеза да исплаћују плате женама на породиљском одсуству јер је готово половина послодаваца каснила с исплатама.

„Те измене закона су добра ствар јер су породиљама смањиле неизвесност када ће добити плату. Међутим, стиче се утисак да се банке нису снашле у новонасталој ситуацији јер у свом шифрарнику немају шифру која се односи на породиљску плату коју исплаћује држава, а не послодавац. Банке морају да нађу начин како да ускладе права својих клијенткиња с новим законом о финансијској подршци породицама са децом”, сматра наша саговорница.

У саопштењу за јавност, Народна банка Србије наводи да прописи којима је уређено управљање кредитним ризиком банке, као ни други подзаконски акти НБС, ни у ком случају не представљају препреку за уважавање примања која се остварују по основу породиљског одсуства у контексту оцене кредитне способности. Они истичу да банке могу користити податке о примањима из своје евиденције и евиденције друге банке, како по основу зараде, тако и по основу накнаде зараде, без обзира на то ко је исплатилац.

Аутор: Катарина Ђорђевић

Извор: Политика