Такмичење за ученике основних и средњих школа и њихове наставнике – Дигитална експедиција Изазов 2021

Дигитална експедиција Изазов 2021, такмичење за ученике основних и средњих школа чији је укупни наградни фонд милион динара, отворено је за пријаве од данас. Организује се у оквиру Иницијативе за нову медијску и дигиталну писменост (Нова писменост), у партнерству с Америчком агенцијом за међународни развој USAID.

Школски тимови имају задатак да дефинишу идејни пројекат за креирање дигиталног отвореног образовног ресурса. То може бити веб-сајт, текст, видео, видео-игра, апликација за мобилне уређаје или други ресурс који се може користити као помоћни наставни материјал, намењен и ученицима и општој јавности. На конкурсу који траје закључно са 10. мајем могу да учествују тимови основних и средњих школа, које чине три до пет ученика и један до два наставника-ментора, а пријављивање се врши попуњавањем формулара на адреси https://zuov.gov.rs/digitalna-ekspedicija/.

– Овај конкурс се у Србији организује први пут, и зато је Дигитална експедиција наше заједничко путовање, освајање нових знања и упознавање крајолика који обликује дигитална трансформација света у коме живимо и четврта индустријска револуција, изјавио је Дарко Соковић, директор програма Нова писменост. Он додаје да је циљ Дигиталне експедиције да подржи и награди најбоље идеје које ће допринети општој дигиталној писмености.

Након јавног објављивања одлуке комисије, школски тимови ће имати на располагању шест недеља за реализацију пројектних идеја. Тим Дигиталне експедиције ће победничким тимовима, поред финансијске подршке, пружити и подршку кроз консултације и менторство експерата из ове области.

Програм Нова писменост ради с грађанима, медијима, компанијама, образовним системом, инфлуенсерима и државном управом како би се најбоље праксе медијске, информационе и дигиталне писмености нашле међу темељима савременог српског друштва.