Родитељство – 5 практичних савета

Родитељство – 5 практичних саветаПредстављамо вам пет савета како да родитељство буде што квалитетније. Сви ми желимо да својој деци пружимо најбоље и константно се трудимо да одговорно обављамо посао родитеља. Али често се деси да окупирани многим обавезама изгубимо компас у васпитавању наше деце. Ево неколико савета да родитељство буде што квалитетније.
porodica
1. Држите очи отворене
Понекад приметимо да нешто није у реду са нашим дететом, али не желимо то себи и да признамо. Сви смо ми презаузети, то је истина. Под сталним смо притиском обавеза које нас одвлаче на многе стране. Дете које је ћутљиво, повучено, које се не понаша као до сада, покушава нешто да нам каже. Али много је лакше да ову информацију затуримо у запећак и да се осврнемо на њу тек кад је криза већ дубоко узме маха. Тек онда погледамо уназад и схватимо да су знаци све време били ту, али да смо били презаузети да бисмо се бавили тим проблемима.
Не дозволите да се проблеми и бриге ваше деце гомилају и расту. Отворите очи и видећете да ли дете изгледа тужно, повучено, дистанцирано или љуто. Препознајте да ли дете има проблема у школи, да ли му пријатељи телефонирају или навраћају често и да ли дете успева да пронађе своје место у школи. Пре и него што схватите, нешто што је било мали проблем, сада је озбиљна ситуација, која захтева напор и време не би ли се разрешила.
2. Развите коректан однос са наставницима
Многи родитељи сматрају да су наставници њихови супарници и не схватају да су сви они ту да помогну да се дете развије у најбољу могућу верзију себе. Ако мислите да имате проблем са наставицима, закажите састанак и питајте како можете складно да функционишете. Многи родитељи зову наставнике и оптужују их, уместо да им дају до знања да би волели да реше проблем заједно. Пре него што се обратите директору са жалбом, видите да ли ситуација може да се реши и на другачији начин.
Ако постоје одређене бриге у породици, не дозволите да наставници сазнају то кроз понашање вашег детета и немогућност праћења наставе.
Ако постоји било какав разлог у породици због ког ваше дете не успева да прати темпо свакодневних обавеза, обавестите наставнике о томе и на тај начин ћете добити савезнике као и разумевање. Будите сигурни да ће се у оваквој ситуацији они још више потрудити и прићи вашем детету отвореног срца. (više…)