Календар за наредну школску годину – српска Нова година у Војводини радно, фебруарска пауза најкраћа до сад

Foto: Canva

Школска 2024/2025 година почеће у понедељак, 2. септембра. То значи да је остало мало мање од два месеца до почетка новог поглавља које ће, надамо се, бити боље од оног које смо оставили иза нас.

Школски календари и правилници објављени су у јуну, а оно што највише интересује ђаке и њихове родитеље јесте како су се „наместили“ празници и распусти и хоће ли бити времена за предах током наставне године.

Кратак новембарски предах

Настава за све ђаке у Србији почеће 2. септембра, а први предах очекује их у новембру, тачније 11. 11, када се обележава Дан примирја. Нерадни дани биће понедељак и уторак, 11. и 12. новембар, што значи да, уз викенд, ђаци имају четири слободна дана.

Зимски распуст – српска нова година „радно“ за Војводину

Следећа пауза је она већа, зимска, која ће се разликовати за ученике у АП Војводина и оне у остатку Србије. У Војводини први дан зимског распуста биће 24. децембар, како би се испоштовали они становници који Божић славе по грегоријанском календару. Пауза ће трајати до 13. јануара, те ће први радни дан бити 14. 1. Ово је многима засметало јер сматрају да није испоштована традиција српског становништва које по јулијанском календару тог дана слави српску Нову годину.

За разлику од Војводине, остатак Србије ће на зимски распуст кренути 28. децембра, у суботу и у клупе ће се вратити 20. јануара.

Сретењска пауза – најкраћа до сад

Када је у питању фебруарски распуст, ове године ђаци немају много разлога за радовање. Сретење пада у суботу, 15. фебруара, тако да ће нерадни дан у целој Србији бити само понедељак, 17. 2.

Пролећни распуст – из два дела

Наредна школска година је, изгледа, у знаку „исцепканих“ мини-распуста, па то важи и за пролећни које је подељен у два мања и исти је у целој Србији.

Ускршњи део празника доноси одмор ђацима од среде, 16. априла, па до понедељка, 21. априла. Први радни дан биће уторак. Али већ десетак дана касније следи првомајска пауза која ће трајати од четвртка, 1. 5, па до недеље, 4. 5. 2025.

Сви ђаци у Србији у клупе ће се вратити у понедељак, 5. маја, како би обележили Недељу сећања и заједништва која је ове године први пут део школског календара, од 5. 5. до 9. 5. 2025.

Летњи распуст

Ученици четвртог разреда гимназија завршавају школску годину 23. маја, док мали матуранти и ученици завршних година средњих стручних школа у клупама остају недељу дана дуже – до 30. маја 2025.

Летњи распуст за основце у целој земљи почеће у суботу, 14. јуна, док је за средњошколце који нису на завршној години последњи дан наставе петак 20. јун.