Ministarstvo prosvete: Promenom kalendara obrazovno-vaspitnog rada učenici ne ostaju bez raspusta

28 marta, 2020

Promena kalendara obrazovno-vaspitnog rada za osnovne i srednje škole za školsku 2019/2020. godinu rezultat  je stručne procene i zasniva se na zakonskim ovlašćenjima resornog ministra ( član 28. stav 5 ZOSOV).

U vreme vanrednog stanja i pandemije i u situaciji kada je odložen početak drugog polugodišta tekuće školske godine, zbog naglog povećanja broja obolelih od sezonskog gripa, odluka o izmeni kalendara doneta je isključivo u interesu zaštite zdravlja nastavnika i učenika.

Raspust je namenjen učenicima, a ne i zaposlenima u školama. Izmenom kalendara učenici ne ostaju bez raspustaveć je smanjen broj dana raspusta kako bi se stvorio dodatni prostor da učenici i nastavnici uz što manje dodatnih napora završe nastavnu godinu kada situacija bude normalizovana.

U vreme vanrednog stanja, kada se i nastava i učenje realizuju na drugačiji način, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja redovno daje podršku nastavnicima i učenicima kada je reč o racionalnom korišćenju radne energije i vremena i ukazauje da je važno da se obezbedi kontinuitet komunikacije škola i porodica.

Promena kalendara obrazovno-vaspitnog rada za osnovne i srednje škole za školsku 2019/2020. godinu zasnovana je na ukupnim merama Vlade Republike Srbije u vreme vanrednog stanja i usaglašena je sa svim naporima da se u narednim nedeljama obezbedi da sve ciljne grupe građana što više smanje izlaske iz kuće i socijalne kontakte.  Postoji zasnovana stručna procena da bi u navedenom vremenskom periodu moglo da dođe do povećanja rizika od širenja epidemije.

Izvor: Ministarstvo prosvete

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama