Šest stvari koje deca NE TREBA da znaju

14 septembra, 2019

Da li ste skloni da pred svojim detetom pričate opušteno o svim temama? Ili možda verujete da je to “samo dete” pa do njega teme za odrasle i ne dopiru? Ako je tako, znajte da grešite. Deca mnogo više čuju i razumeju nego što mislimo. Zato postoje neke stvari o kojima njima i pred njima ne treba govoriti. Zato što jednostavno ne moraju to da znaju.

Foto: Caleb Woods, Unsplash

Deca ne moraju da znaju šta mislite o njihovim nastavnicima

Ne treba se pretvarati da previše volite nastavnike svoje dece, niti tvrditi da su savršeni, još manje ako to nije istina. Ako morate da zauzmete stav zbog činjenice da se vaše dete žali na svog učitelja, dovoljno je da naglasite njegove pozitivne kvalitete, bez pokušaja da stanete na bilo čiju stranu. I, naravno, suzdržite se od negativnog komentarisanja njegovih kvaliteta i karaktera.

Decu ne zanima koliko nešto košta

Deci nije potrebno da budu opterećeni podacima o kreditu ili o tome koliko košta porodični odmor. Deljenje viška informacija koje se odnose na finansijski položaj porodice može decu zabrinuti zbog vaših finansijskih problema, a poslednje što im treba jeste briga o novcu, naročito što oni tu ne mogu mnogo da poprave stvari. S druge strane, deca ne bi trebalo da dele informacije o porodičnom budžetu s drugarima ili poznanicima. Držite svoju finansijsku situaciju u svoja četiri zida a dalje od ušiju deteta. Jer su to stvari koje ne treba da ih opterećuju. Ako mislite da ih time naučite da ne treba da traže najskuplji ranac ili patike, znajte da ste na pogrešnom putu.

Deca ne bi trebalo da čuju roditelje kako govore loše stvari jedno o drugom (čak i ako je to istina)

Koliko god jedna porodica bila savršena, postoje slučajevi kada svi pokažu neki nedostatak. Na kraju niko nije savršen. Ali ako ste razočarani suprugom ili mužem, u to razočaranje ne treba da uvlačite decu. Bilo bi fer reći svom detetu da nema savršenih ljudi, tako da ni odnosi nisu savršeni. To treba učiniti bez pokušaja da otvoreno delite svoj negativni stav prema partneru. Ako raširite “prljav veš” roditelja svog deteta pred sopstvenim detetom, samo ćete  prouzrokovati neopravdano kolebanje njegovih emocija, zbunjenost i razočaranje.

Nema potrebe da kažete svom detetu koliko kilograma treba da smršate

Gotovo da nema majke koja nije na dijeti ili koja ne ide na jogu, fitnes ili na pilates da bi se rešila onih par kilograma viška koji je dele od njene idealne težine. Ali to decu uopšte ne zanima i nema potrebe da ih time opterećujete. Ako ni zbog čega drugog, a ono makar da biste izbegli da im usadite sopstvene komplekse i obezbedite im nesigurnost i manjak samopouzdanja u pubertetu, ako pomisle da imaju i jedan gram viška. Ovo je posebno važno za ćerke.

Dovoljno je da se pridržavaju zdravih navika – pravilne ishrane, sporta i odmora da bi se stvorile dobre navike i pozitivan stav ka zdravom životu.

Deca ne bi trebalo da znaju šta mislite o roditeljima njihovih prijatelja

Možda mislite da ono što o čemu razgovarate sa svojim najmilijima ostaje iza zidova vašeg doma, ali treba biti svestan da čak i kada ste sigurni da vaša deca nisu čula ništa, možda su čula dovoljno i potpuno su svesni o čemu govorite. Stoga je ogovaranje vaših poznanika, rođaka ili roditelja njihovih drugara krajnje neprihvatljivo. Ako deca budu svedoci takvog ogovaranja, pre ili kasnije će početi da razgovaraju o ljudima iz svog društva na isti način kao što su čuli da vi to radite. Da ne govorimo o tome da će svojim prijateljima pre ili kasnije reći šta vi mislite o njihovim roditeljima.

Za decu je veoma važno da budu naučeni da postupaju prema ljudima u svom okruženju s poštovanjem, čak i onda kada im se neko ne dopada.

Decu ne zanimaju vaše greške i izgovori

Deca treba da odrastu sa znajući da su i roditelji obični ljudi koji prave greške, budu tužni, ne uspeju u svemu što zamisle. I to je normalno. Ali, ne možete time opterećivati decu.

U nekim slučajevima deci može biti korisno da budu svesni roditeljskih grešaka, ali stalno ih opterećivati informacijama prevelik je teret čak i za najotporniju decu. Dopustite im da uživaju u svom detinjstvu, a da pritom ne moraju stalno da trpe vaše izgovore zbog kojih nešto jeste ili niste uradili. “Izvini” jeste magična reč, ali ako je prečesto koristite u komunikaciji s detetom, to im može naneti više štete nego koristi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama