Треба вам само пола сата дневно да бисте поправили школски успех своје деце, њихово самопоуздање и опште благостање

Када се цела породица окупи за столом да подели оброк, од тога велике користи могу да имају и деца и родитељи.

Да ли сте знали да вечера коју поједете за столом као породица може да буде савршен родитељски трик? Уосталом, како бисте у само пола сата времена успели да побољшате школски успех своје деце, њихово самопоштовање, али и опште благостање?

Издвојте само неколико десетина минута свакога дана да искључите екране и искрено се повежете једни са другима док једете. На овај начин повећавате шансе за боље физичко и ментално здравље свих чланова породице.

Које су још предности оброка за једним столом у ком ужива цела породица?

Заједнички оброк подстиче здравије навике у исхрани

Једење оброка са члановима породице повезано је са бољом исхраном у целини, посебно међу адолесцентима, тврде налази научних истраживања. Тинејџери који су јели са породицом имали су већу вероватноћу да конзумирају више воћа и поврћа. Такође, имали су мање склоности ка брзој храни и слатким пићима. Поред тога, не морате да будете савршена срећна породица да бисте применили ове погодности. Студија је показала да су деца била у стању да изграде здравије навике без обзира на то колико је породица била функционална.

Заједнички оброци помажу у превенцији поремећаја менталног здравља

Према прегледу групе канадских истраживача из 2015. године, честе породичне вечере могу спречити проблеме са поремећајима у исхрани. Такође, мања је вероватноћа да ће адолесценти конзумирати алкохол и психотичне супстанце.  Уједно се смањују шансе за насилно понашање, депресију и самоубилачке мисли.

Једно истраживање Америчког здравственог удружења из 2022. године показало је да је 91% родитеља изјавило да су њихове породице знатно мање под стресом када њихове породице редовно једу заједно.

Заједнички оброци могу спречити борбу са тежином у одраслом добу

Студија из 2015. године открила је директну везу између учесталости заједничких породичних оброка у адолесценцији и смањене шансе за гојазност или проблеме са тежином 10 година касније. Закључак истраживачке анализе био је да породице треба да покушају да се окупе за најмање један или два оброка сваке недеље како би сачували своју децу од борбе са тежином касније у животу.

Стопа гојазности у одраслом добу је нижа ако су породични оброци које су деца јела заједно са родитељима кувани код куће.

Заједничка исхрана може побољшати самопоштовање деце

Важно је да подстичемо децу да причају о свом дану и искрено и сконцентрисано слушамо њихове одговоре. Овако им саопштавамо да ценимо и поштујемо оно што јесу.

Деци треба дозволити да сама бирају своја места и охрабрити их да помажу у постављању стола, послуживања хране или поспремања.

Поред општег здравља, кондиције и самопоштовања, социјална интеракција и дискусије о актуелним темама за столом могу побољшати комуникацијске вештине детета.

Породични оброци као помоћ да се дете избори са вршњачким насиљем

Једно истраживање из 2014. године које је анкетом обухватило скоро 19.000 студената открило је јасне везе између сајбер малтретирања и анксиозности, депресије и злоупотребе супстанци. А са чак 1 од 5 младих људи који доживљавају неки облик малтретирања путем интернета, то је заиста велики проблем.

Међутим, тинејџери који су вечерали са својим породицама (идеално четири или више пута недељно) пријавили су да имају мање проблема са вршњацима. Аутори студије напомињу да редовни контакт са породицом олакшава родитељско усмеравање и отворену комуникацију између деце и њихових родитеља.

Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.